Nowa forumowiczka z Lombardii - powitanie

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie! Od kilku miesiecy mieszkam we Wloszech, ale wciaz jestem na etapie aklimatyzacji. Nigdy nie planowalam zycia poza ojczyzna, jednak po dlugich przemysleniach zdecydowalam sie na wyjazd do kraju mego mezczyzny. Ciezko bylo przestawic sie na inny styl zycia, warunki i zasady tu panujace. Zwlaszcza ze przyjechalam bez znajomosci jezyka, myslalam ze angielski na poczatek wystarczy. Mylilam sie. Lyknelam kapke wloskiego na kursie dla obcokrajowcow, ale zdaje sobie sprawe ze to dopiero poczatek. Wlasciwie teraz zaczynam moj pobyt tu na dobre, bo wczesniej to byla jakas bierna wegetacja. Podstawowy poziom kursu skonczony, przeprowadzka do nowego mieszkania rozpoczeta. Czas wyrobic dokumenty, rozejrzec sie za praca. Przyznam ze przeraza mnie to wszystko co przede mna. Mam nadzieje ze z Wami bedzie mi razniej. Pewnie sypniecie za chwilke mase krytycznych uwag pod mym adresem, czyncie to smialo, poczytywalam to forum co jakis czas i jestem gotowa na ciosy. W kazdym razie chcialam zglosic moje przybycie na fioletowe stony, by nie budzic niepokoju w Waszych glowach gdy nagle pojawi sie post od jakiegos obcego nieznanego nicku.
pozdrawiam!
witaj Fossetta...
ps.kojarzysz mi sie z ciastkami ,ktore ostatnio zrobilam"le fossette golose"...
pyszne!

ps2.juz wydajesz sie sympatyczna
A mnie z kolegą z Turynu o nazwisku Cosetta, fajny facet.:)
czesc kasiu. moze specjalnie glebokich fossette na buzce nie mam, ale golosa to zdecydowanie jestem ;) Mediolan wciaz mnie przeraza, mieszkam 40km od stolicy regionu.
40km od mediolanu...., a w którą strone? jaka miejscowość :))
ja tu w lombardii jestem od maja, jezyk niby kumam co do mnie mówią ale żeby się wysłowić mam problemik :D

siedze w domku jak narazie ale chciałabym gdzieś się załapać do pracy w jakimś hotelu albo jako kelnerka, mam skończy kurs kelnerski i studiuje hotelarstwo w Polsce, został mi jeszcze rok i 5 osób w grupie :))
może ktoś coś wie o pracy w rejonach Bergamo?? albo chociaż praktyki na początek...?
pozdrawiam serdecznie
w strone Szwajcarii czyli piekne turystyczne okolice. rozumiec tez rozumiem niemal wszystko, choc czasem nie wiem jak dokladnie odpowiedziec wiec pewnie bledow robie mnostwo.
w strone szwajcarji czyli gdzie
Wlasnie, ja tez mieszkam blisko Szwajcarii.
okolice Como, a wy dziewczyny?
ja mieszkam na polnoc od mediolanu tak wlasnie w strone como? jesli moge ci w czyms pomuc to pisz [email]
ja mieszkam w novarze. moze zorganizujemy jakies polskie spotkanko?:)
:))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia