>gdzie się ją wyrabia(czy dobrze myśle,tam gdzie
>tesere?)
We Włoszech plastikowa "tessera sanitaria" pełni również funkcje europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego - jej pełna nazwa to TEAM (Tessera Europea di Assicurazione Malattia).
>Jak długo się na nią czeka?
Jesli jestes zapisana do Servizio Sanitario Nazionale, to powinnas juz ja miec. Jesli nie, musisz udac sie do Twojej ASL i po zarejestrowaniu w SSN TEAN zostanie ci wysłana na podany przez Ciebie adres. Czas oczekiwania zależy od regionu, ja na moja czekałam trochę ponad miesiąc (Rzym).
>Jakie dokumenty potrzebuję aby ją wyrobić?
W świetle tego, co napisałam powyżej, pytanie powinno brzmieć "jakie dokumenty potrzebne są do zapisania się do SSN?".:) A wymagane są w zasadzie te same dokumenty, które potrzebne są do zameldowania, a wiec na pewno umowa o prace, wpis do rejestru przedsiębiorców, dokumenty potwierdzające, ze jesteś krewna obywatela UE na jego utrzymaniu lub ze masz męża Włocha itp. Poza tym standardowo: codice fiscale, dokument tożsamości, czasem wymagają kwitka z Urzędu Meldunkowego (jeśli proces meldunkowy nie dobiegł jeszcze końca) lub zaświadczenia o zameldowaniu (lub tez attestato di regolare soggiorno.
>Czy oprócz tej karty potrzebuję zabrać ze sobą do Polski
>jakieś formularze?
Nie.
>Ile kosztuje jej wyrobienie?
Nic, jeśli masz prawo do opieki zdrowotnej we Włoszech, masz prawo do TEAM.
>Czy można tą karte wyrobić tak żeby
>cała rodzina była na jednej karcie czy musi być osobno?
Karty TEAM wydawane są indywidualnie.