przeprowadzka do Włoch

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie, w lipcu planuję przeprowadzić się do Włoch i nie bardzo wiem, czy musze dokonać jakiś szczególnych formalności. jak się przedstawia sprawa z ubezpieczeniem, codice fiscale i jakie dokumenty są na przykład potrzebne w celu podpisania umowy o prace? czy wystarczy mi dyplom uniwersytecki w języku angielskim, czy musi być koniecznie przetłumaczony na włoski?Będę wdzięczna za jakikolwiek wskazówki.
Zaraz popełnię seppuku linijką, dowlokę się po podłodze do WC i......... (i nie powiem co zrobię,bo jest to mało eleganckie ). Wybacz ,ale te tematy były wielokrotnie poruszane , nawet ostatnie tez wiec w wyszukiwarce obok powinnaś znaleźć duuuuuzo wiadomości na ten temat .
samo tlumaczenie dyplomu nic nie da,trzeba go nostryfikowac,a pozatym to nie licz za bardzo na znalezienie pracy takiej jak kierunek ukonczonych studiow,moze na jakas sprzataczke w hotelu sie zalapiesz :)....Wlochy to nie jest dobry kraj na zamieszkanie(chyba ze ma sie duzo pieniedzy).
potwierdzam, nie bedzie ci latwo, no hyba ze masz 'duze plecy' i praca juz na ciebie czeka. tak nie oczekuj cudow. wiekszosc z nas jest tu po tudiach, z dowiadczenie, znajomoscia jezykow i moze kilka (do policzenia na palcach jednej reki) pracuje zgodnie ze swoim wyksztalceniem lub doswiadczeneim zdobytymw PL. no ale i tak trzymam ciuki.
Zanim rozpakujesz walizki, troche sie rozejrzysz bedzie sierpien, a w sierpniu wiadomo: cale Wlochy na urlopie. No chyba ze zaczniesz od pracy sezonowej. Innej nie ma nawet co szukac do wrzesnia: a i wtedy o nia nie latwo. Takie czasy. Jesli nie zalatwisz formalnosci w lipcu to taka samo: w sierpniu jeszcze trudniej.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie