Wywoz samochodu-przosze o info

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,zjezdzam do kraju i chcialam zabrac moj samochod na wloskich rejestracjach..jakie dokumenty powinnam zalatwic tu na miejscu aby moc wyjechac i co zrobic potem w Polsce aby zarejestrowac auto?
chyba powinnas w Publicznym Rejestrze Samochodowym (PRA)Pubblico Registro Automobilistico / wyrejestrowac pojazd. Wówczas PRA po uprzednim zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego i tablic rejestracyjnych wystawi ci certyfikat o wyrejestrowaniu pojazdu....kiedys tak bylo..dowiedz sie u nich,bo nie jestem pewna
wiem ze niektorzy wyrejestrowywli auto i zostawiali je we Wloszech, zdawali tablice, po czym jechali do Polski aby auto tam zarejestrowac, nastepnie przywozili nowe tablice rejestracyjne, nowe dokumenty samochodu + ubespieczenie do Wloch i potem na polskich juz tablicach wracali do Polski- wszystko to poto aby wyrejestrowanego samochodu nie ciagnac laweta.
Ale w twoim przypadku to moze mozna zalatwic na odwrot- ale to tylko takie moje przypuszczenia- tzn pojechac autem do Polski, zarejestrowac i potem tylko przywiesc do Wloch tablice Wloskie do zdania i dokumenty do wyrejestrowania.
Trzeba iśc do ACI i powiedziec że chce się wyjechac autem i przerejestrowac go w innym kraju. Wbijają wtedy w Libretto pieczątkę że auto jest "demolizato per esporto" (nie wiem czy dokładnie to napisałem) i wtedy zdajesz tablice a oni dadzą Ci tablice próbne na przejazd do Polski i wykupisz ubezpieczenie na drogę do Polski, a potem juz nie będziesz miec problemów z zarejestrowaniem auta w Polsce, oczywiście po uprzednim zrobieniu tłumaczeń.
A czy jest tak zwana"oplata celna"?Ile tak +- moglo by mnie to wszystko kosztowac?Sorry ze tak nudze:)))
O ile się nie myle to opłata celna jest to teraz 30% wartości auta ale tylko samochodu o pojemności silnika powyżej 2 litrów. Od mniejszych pojemności opłaty takiej już nie ma.
Dzieki za odpowiedzi..i milego dnia zycze:)
odezwę się bo widzę kilka bzdur...jestem na bieżąco bo właśnie dokonuję czynności przerejestrowania.Po pierwsze wykup ubezpieczenia na tablicach czasowych może dokonać osoba mająca dokument włoski,po drugie to co pisze ktoś :"Ale w twoim przypadku to moze mozna zalatwic na odwrot- ale to tylko takie moje przypuszczenia- tzn pojechac autem do Polski, zarejestrowac i potem tylko przywiesc do Wloch tablice Wloskie do zdania i dokumenty do wyrejestrowania." to z całym szacunkiem bzdurny pomysł...nikt ci go nie zarejestruje w Polsce bez uprzedniego wyrejestrowania.Po trzecie "O ile się nie myle to opłata celna jest to teraz 30% wartości auta ale tylko samochodu o pojemności silnika powyżej 2 litrów. Od mniejszych pojemności opłaty takiej już nie ma." kolejna bzdura...Aktualnie obowiązującą dwie stawki akcyzy na samochody sprowadzane z zagranicy:
- 3.1% dla pojazdów z silnikiem o pojemności do 2000 ccm
- 13.5% dla pojazdów z silnikiem o pojemności powyżej 2000 ccm
Pamietaj,że masz na wybulenie akcyzy 5 dni od daty na umowie kupna-sprzedaży.
Polecam przyjechać na włoskich tablicach do Polski,zaparkować,dowód włoski z tablicami wysłać do znajomego pozostającego we Włoszech (ja uprzednio napisałam mu upoważnienie)i on odsyła ci dowód z pieczątką że demolizato..bla bla bla...i już.Pamiętaj o tym,że dowód rejestracyjny musi do ciebie wrócić,sam certyfikat o wyrejestrowaniu samochodu dla polskiego urzędnika znaczy tyle co kawałek papieru do d..y.
Pozdrawiam.
Aha..czyli juz wszystko rozumiem..dzieki serdzeczne:)
Witam. Mam pytanie. Jeśli nie mam dowodu rejestracyjnego przyczepy tylko certyfikat ( w urzędzie nie wystarcza ) w jaki sposób mogę go "odzyskać" by można było ją zarejestrować? Czy muszę jechać do Włoch czy jest sposób załatwienia tego w jakiś inny sposób? słyszałam że jest jakaś strona internetowa gdzie dokonuję się opłaty chyba 5€ czy 6€ i urząd przesyła jakieś dane czy to możliwe? Pozdrawiam.
witam niestety jezeli przyczepa jest wyrejerstrowana na eksport to nie da nic sie zrobic(finansowo sie to nie oplaca)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia