dofinansowania UE

Temat przeniesiony do archwium.
Heej!! może orientujecie się jakie wymagania trzeba spełniać, żeby starać się o dofinansowanie UE do pierwszej działalności gosp.będąc we Włoszech i chcąc założyć swój interes właśnie tam?
w jakim regionie jestes?

tym tematem zajmuja sie na poziomie regionalanym albo: assessorato attività produttive (z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego) albo camera di commercio.
Musialbys poszukac na stronach internetowych wlasnie tych instytuacji w twoim regionie.
Cześć!od września będę w Cagliari i wolałabym skorzystać z tamtejszych funduszy, bo wiem, ze są większe możliwości niż gdybym złożyła wniosek w Polsce. Póki co pokierowałabym tam mojego chłopaka, żeby zebrał właściwe papiery itp.
zalezy co chcialabys otworzyc. napisz dokladnie to ci troche poszperam... pracuje w funduszach, wiec cos moze znajde...

http://www.autoimpiego.invitalia.it/

poki co sprawdz pod tym linkiem, ta pomoc pochodzi od Ministero dello sviluppo economico, nalezaloby jeszcze sprawdzic co oferuje region gdzie chcesz zalozyc dzialalnosc.
doczytalam sie na forum, ze myslisz o agroturystyce.
podsylam roche info:
http://www.agriitalia.it/agriturismo/legge_sardegna.htm - Normativa sull'agriturismo Regione Sardegna

http://www.sardegnaagricoltura.it/index.php?xsl=446&v=9&s=14&c=3735&n=10&na=1&vd=1&p=1&f=10

W tym wypadku nalezy sprawdzic w Assessorato dell'Agricoltura na Sardyni.
Prawdopodonie maja zablokowana czesc pieniedzy na wlasnie ten cel w ramach Fondo Europeo Agricolo di Sviluppo Rurale.
Moglabys poczytac tez o tzw. fattoria didattica, ktore sa rowniez finansowane z tego funduszu plus FSE.
Dzięki przeogromne:)))) cudna kobitka jesteś!!!!
Ciao!
Z agroturystyką nie wypaliło, z przyczyn życiowo-sercowych, ale jako że bardzo chciałabym przeniesc się na jakiś czas do Italii wpadł mi do głowy kolejny pomysł. Myślę o zakupieniu samochodu gastronomicznego z unijnych pieniędzy. Żeby pożyczka była bezzwrotna firma musi istniec minimum rok a ja musze płacic składki zusowskie. I jak to zrobić żeby zdobyć pieniądze w Polsce a potem wyjechac do Włoch i tam prowadzić swoją działalnosc hotdogowo-zapiekankową? Skąd się bierze pozwolenia i takie tam i czy trzeba przerejstrowywac taki samochód?Myśle o studiach w Sienie np., a nie jestem osobą zamożną wiec pomyślałam, że taki samochód mógłby być moim źródłem utrzymania. I co Wy na to Drodzy Forumowicze? Nie chcaiłąbym popaść w jakieś utopijne myślenie:/
Ja mysle, ze marzenia piekne rzecz... Juz raz pozeglowalas w utopie: nie powtarzaj tego bledu.
wyjechac do Włoch i tam prowadzić swoją działalnosc hotdogowo-zapiekankową??????..a kto zWlochow bedzie zarl to swistwo..wiadomo ze najbardziej syfiaste to sa te paroweczki z najgorszego gatunku miesa/w Polsce,najwieksza przewalka/..Wloch pojdzie na pizze a emigranci ida do kebabow..ktore wyrastaja jak grzyby po deszczu..muzulmanin ci nie zje wieprzowej parowki..pojdzie na kebeb z indyka..Muszisz to przemyslec i przekalkulowac zlotko..ceny hurtowe paroweczek wloskich z indyka i wieprzowiny..plus ceny kebebu..i co tam jest w srodku/dodatki..a duzo wkladaja..Tam nie ma kultury jedzenia hot dogow.To juz lepiej piadinerie zalozyc w Polsce..z wloska nazwa.dodadam ze pieniadze przyciagaja nazwy z literami V i Q/odpowiadaja one wnumerologi za pracatowitosc,dobra organizacje i zarabianie pieniedzy/
Trzeba najpierw przeniesc sie do Wloch, poznac ten kraj, poznac rynek i dopiero wtedy zastanawiac sie co mozna zrobic. Nie bardzo wyobrazam sobie studiowanie i prace w takim samochodzie: zeby zarobic, trzeba pewnie miec otwarty od rana do polnocy. Problem tzw. licenza comunale to tez sprawa nie tak latwa: chyba ze ma sie pieniadze na kupienie jej od kogos kto taka dzialanosc chce zamknac / pytanie: dlaczego chc ja zamknac /.
ale bym zjadla hot doga albo zapiekanke.
he he dawaj do Ikei w Polsce sa po zlotowce!..a tak tak po 1/slownie:jednej / zlotowce..czyli za 1 eurosa wsunelabys 4 sztuki!
uffffffff az mi zoladkiem wykrecilo zjadlabym taka zapiekanke z pieczarkami i serem
i ze szczypiorkiem......mmmmmm....
gdybym byla w Polsce, nie mialabym potrzeby jechac az do Ikei, wystyarczyloby na dworzec.
zapiekanke z serem to sobie zrob leniuchu sama..zadne mecyje,bagietka ser i pieczarki,zapiec toto razem ..polac keczupem.Smacznego! P.S. a ktora strone bakietki wolisz gorna czy dolna?..hehehehehe. A tu sobie sami otworcie i poczytakcje jakie na jakie bzdetne pomysly ida pieniadze/dofinanasowywania zUni..a zal sercr sciska..bo to zalezy od naszych urzednikow..Od razu widac, ze potega to Polska nie bedzie.Kasiora z Uni idzie na glupie sushi,domy weselne i centra fitness..projekty hafciarskie,projekty związane z pakowaniem cukierków, produkcją antypoślizgowego obuwia i nadrukami na kartonowych opakowaniach. Mamma mia ale szajs!Gorzej niz w Chinach/a to juz moje prywatne zdanie/zamiast na inwestycje związane z produkcją silników
lotniczych nowego typu, mobilną telewizją czy mało inwazyjnymi operacjami neurochirurgicznymi ,nowe generacje odtwarzaczy mp3 czy aparatów cyfrowych.Ale to juz pewnie maly Chinczyk wp rzedszkolu potrafi recznie skrecac heheheh co tam dla niego silnik samolotowy :D..grunt zeby hot dogi po zlotowce szybko schodzily..... http://www.sfora.biz/Innowacyjny-projekt-za-kase-z-UE-bar-sushi-a12525
a nie, taka wlasnorecznie popelniona, to nie to samo, nie te walory smakowe i ketchup taz tu inaczej smakuje.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa