HERA

Temat przeniesiony do archwium.
wtam. mam pytanie...
wynajmuje od 2miesiecy mieszkanie... przyszlo mi do zaplaty Hera 230euro (aktywacja) (gas,smieci,woda) czy to nie lekka przesada???
a moje pytanie czy pieniadze za aktywacje zostana mi zwrocone jesli zrezygnuje z kontraktu??? (w przyszlosci powiedzmy za rok albo dwa) ....Jesli sie przeniose sie do innego mieszkania????
>pieniadze za aktywacje zostana mi zwrocone jesli zrezygnuje z kontraktu
Mysle, ze nie; ale masz kontrakt? Musi byc zapisane...
*napisane :-)
Tu jest to wyszczegolnione, ale dotyczy tylko gazu:
http://www.heracomm-marche.it/2/servizi/gas/contratti-di-fornitura/attivazione-contratto-gas.html
Deposito cauzionale powinni Ci zwrocic: nie jest pobierany jesli placisz z konta. Tak czy inaczej w umowie musisz miec wszystko wyjasnione.
No wlasnie jak to jest z aktywacja? Do mnie przyszedl otworzyc gas i pow. ze z rachunkiem mi przyjdzie koszt aktywacji jakies 80 euro circa. Czy jesli wypelnie te kartki i to foglio gdzie jest pytanie o dati bancari wtedy jestem zwolniona z placenia tych 80 euro jako koszt aktywacji??? Wydaje mi sie, ze oni tego nie zwracaja po zamknieciu kontraktu.
Podpisujesz i nie wiesz co? Na 100% nikt Ci nie powie. Np. Telecom pobiera zaliczke na poczet rozmow, ale jesli placisz z konta, to jej nie biora. W umowie musi byc wszystko jasno napisane. Koszt aktywacji to co innego: nie ma nic wspolnego z zaliczka na poczet przyszlego zuzycia. Aktywacja to jest po prostu koszt faceta, ktory przychodzi i otwiera plus inne duperele zwiazane z umowa. Najlepiej znajdz w necie strone dostawcy gazu i tam powinno wszystko byc.
Deposito cauzionale jest do zwrotu ale aktywacja nie.2 razy zmieniaem mieszkanie za każdym razem płaciłem aktywacje na pršd.
Wlasnie mi przyszla dzis boletta z HERA za gaz i aktywacje, ale malo z niej rozumiem..Wiec tak totale mam do zaplacenia: 174,80 euro... :/ jeste wszystko rozpisane, tylko niewiem co mi zostanie zwrocone jak zamkne kontrakt? Pisze tak ze za gaz od 31.07-20.08 5,82 ( a na gazie wogole nie oszczedzam, i kapie sie po 2 razy dziennie ale gaz tani w Italii nie to co w Polsce!), pozniej jest 102 euro totale attivazione addebiti e accrediti ( czy to to mi zwroca?), i altri servizi: 61,20 co to jest??? A na innej kartce jest rozpisane inaczej:
GAS 113,60 e
Altri Servizi: 61,20 e
Powiedzcie mi ile jak w koncu za aktywacje place az te 102 euro??? I jaka cyfra mi zostanie zwrocona?
Popatrz czy masz gdzies napisane , cauzione, deposito cauzionale czy cos w tym stylu , i taka suma powinna ci byc zwrocona, ale nie zawsze zwracaja tyle samo co wynosi kaucja, czasami cwaniaki odpisuja sobie jeszcze jakies koszta , np w przypadku telecom. a co do tego ze nie oszczedzasz na gazie to kochana kolezanko uwazaj abys po roku czasu nie byla zmuszona skoczyc z mostu , tu we wloszech , przynajmniej w moim regionie oplaty sa pobierano forfait tzn obliczaja ze w danym mieszkani gdzie mieszka jedna sierotka marysia , ta sierotka marysia moze skonsumowac tyle i tyle gazu :-) i wysylaja ci sredia obliczona przez nich, po roku czasu masz tak zwane conguaglio gdzie poprostu wysylaja zlego wilka ktory faktycznie odczytuje licznik i patrzy ile ta marysia tego gazu zuzyla . wiec uwazaj zebys poprostu zachecona malymi rachunkami nie zaczela wlanczac ogrzewania w lecie ze szczescia bo gaz jest tani :-) takie conguaglio czasami moze zabic , nie zartuje ;-) pozatym nie znam tego twojego dostawcy ale moj dostawca ma taka opcje gdzie telefonicznie lub przez internet , sam moge odczytywac stan mojego licznika i wtedy napewno nie ma zadnych niemilych niespodzianek , podobnie jest z pradem , jezeli chodzi o wode to niepamietam ,
Pozdrawiam :-)
Dzieki Greg, az sie posmialam z twojego postu :D hehe ja w lato nie wlanczam ogrzewania, ani z mostu nie mam zamiaru skakac;) heheh. mam wpisane w tej sumie 102 euro rozpisane to jest na Deposito cauzionale : 77euro 8 wiec chyba tylko tyle mi zwroca?) i diritti di attivazione 25 euro, co daje 102 euro.A te altri servizi to 61,20 pisze tak V- Apertura cont.rich.ut.cont.inst.-Servizio Gas to i 20% IVA su imponibile 51 euro czyli 10,20. Chyba ta suma jest za to, ze przyszedl taki ludek od gazu i otwieral gaz, cos podpalal, bo podobno poprzednikowi zamkneli gaz bo nie placil ..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka