Sycylia

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, Mam 22 lata. Poszukuję chętnych na wyjazd na Sycylię w pierwszej połowie września. Koszt około 1700 zł + wyżywienie.
a mżesz napisać bardziej konkretnie o tym wyjeŸdzie na sycylie
a po co ci ktos inny do tego wyjazdu, czy to nie ryzykowne jechac z jakas obca osoba?
a wjakim celu ten wyjazd i gdzie konkretnie?
Jakiś miesiąc temu przyszedł mi do głowy pomysł włoskich wakacji i uparcie staram się go zrealizować :) Najchętniej na Sycylię, jednak z racji tego, że słyszałam różne opinie na temat samotnego podróżowania na tą wyspę zaczynam zastanawiać się nad realizacją tego marzenia właśnie teraz i być może wybiorę się na północ.

Nie, nie boję się jechać z obcą osobą. Moja koleżanka zrezygnowała i nie chcę jechać sama.

Planuję wyjazd na 10 dni (2.09-12.09, termin może ulec zmianie), najprawdopodobniej do Catanii, choć inne wersje również są dopuszczalne. Noclegi w hostelu, przelot samolotem linii Ryanair - Kraków-Mediolan, a następnie Mediolan-Catania. Powrót liniami Windjet bezpośrednio do Krakowa.

Co do zwiedzania itd. możemy omówić szczegóły indywidualnie. Mój adres email to: [email] Zainteresowanych proszę o szybki kontakt.
:))
przeciez windjet ma bezposredni z kraka przez forli do catanii, chyba ze akurat z ryanair podlapalas promo do mediolanu
mediolan - kraków wychodzi tanio... a loty w obrębie włoch to już wogóle super tanie są :)

byłaś może na Sycylii?

Ja słyszę różne opinie... że gorzej jechać jest samej do Rzymu czy Mediolanu... inni znowu uznają Catanię za najniebezpieczniejsze miejsce we Włoszech... ile ludzi, tyle opinii..
Byłam na Sycylii na własną rękę z koleżanką i zwiedziłyśmy wyspę we własnym zakresie, akurat mieszkałysmy w pobliżu Palermo ale o Katanię tez zahaczyłysmy w drodze na Etnę. Szczególnie polecam zwiedzenie przepięknej Taorminy i Giardini Naxos. Naprawdę warto. Ogólnie Sycylia do zwiedzania jest w miarę bezpieczna, mafia nie stanowi zagrożenia dla turystów, jest dla nich praktycznie niewidzialna i nieodczuwalna. W więklszych miastach trzeba wiadomo uważać na drobnych złodziejaszków i kradzieże ale to zmora wszystkich molochów, według mnie Polermo czy Katania są o wiele bezpieczniejsze np. od Neapolu. Ja jak najbardziej polecam Sycylię na własną rękę i życze miłej podrózy:) Kurcze, jak Ci zazdroszczę, chętnie bym sobie znowu pojechała na tę uroczą wyspę ale w tym roku chyba mi się uda. Pozdrawiam.
Kazde miasto ma mniej bezpieczne dzielnice, a tam, gdzie duzo turystow, trzeba uwazac zawsze. Glowa na karku, oczy otwarte i milego zwiedzania.
Na Sycylii boimy sie m.in. groznych bezpanskich psow, a tymczasem w cywilizowanym Krakowie, w restauracji:
http://www.polskatimes.pl/gazetakrakowska/krakow/148642,krakow-grozny-amstaff-pogryzl-dziecko,id,t.html#pzw_29906
W parze zawsze raźniej.. A samemu.. hmm.. ciężko powiedzieć.. ;) Może być i fajnie i bardzo nudno :) Chyba jednak warto zaryzykować ;) Dzięki za relacje :)
Ja rowniez bylam w tamtym roku w Katanii tzn na obozie z mlodzieza konkretnie na kempingu Vilaggio Europeo. Generalnie to bardzo mi sie podobalo, pozwiedzalam sobie duzo. W tym roku mialam wlasnie tam jechac za 1,5 tygodnia- tez do pracy z mlodzieza, ale wczoraj sie dowiedzialam ze jednak nie jade i jestem wsciekla na caly swiat..
Temat przeniesiony do archwium.