Pomylka z wplata na konto

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Pracowalam w pewnym miejscu dosc dlugo, zwolnilam sie , i po kilku mc dostalam na moje konto wplate (pewna sume nie wysoka), jako retribuzione per mese di maggio, a juz tam nie pracuje od listopada..Chyba sie pomylili, i zamiast komus innemu wplacili mi, teraz jak beda dzwonic i chciec z powrotem te pieniadze bo sie pomylili, moge odmowic??? Powiedziec, ze skoro sie pomylili, ich sprawa! Co sadzicie, beda mnie scigac?;)
chaotycznie opisalas...upewnij sie telfon. u nadawcy tej kwoty ze napewno ci sie ona nalezy..inaczej jesli kiedys i tak sie zorientują i bedziesz musiala zwroci kwote jako bezzasadnie przechwyconą/przejeta nienalezna tobie.. W gruncie rzeczy ktos moze wypatrywac tej kwoty jak kania dżdżu...deceduj ty.. o tych sprawach nie nam na forum decydowac..
Nie sadze,zebym chaotycznie to opisala. Po prostu byly pracodawca po kilku mc mi wplacila azienda pieniadze na moje konto ! jako retribuzione za dany miesiac choc ja w tym miesiacu juz tam nie pracowalam ! Ale skoro sie pomylili, to powinni bardziej patrzec jak wysylaja kase! Probowali sie do mnie dodzwonic ( lecz mialam tel . wylaczony) i mysle ze to o to chodzi.czekam na rady.
Aliseee, zadzwoń do pracodawcy i wyjaśnij sytuacje. Przywłaszczenie sobie pieniędzy niczym dobrym się nie skończy.
Hm. jesli to nie twoje to nie sadze, zebys mogla sobie je zatrzymac. ktos wlasnie oczekuje na wyplate i predzej czy pozniej sie zorientuja, ze doszlo do pomylki, lepiej zadzwon i wyjasnij.
od malej kwoty sie jeszcze nikt nie wzbogacil :-)
jezeli ci sie nie naleza,a tak domniemywasz i jesli ich nie zwrocisz moga skierowac sprawe do sadu gdyz jest to tzw. bepodstawne wzbogacenie./Kodeks cywilny w art. 4[tel]/Nikt w banku nie moze dokonac operacji na twym koncie i zwrocic ich gdyby sie nie nalezaly tobie do nadwacy gdyby ten sie w banku dopominal..ty sama to mozesz zrobic,wrecz powinnas.:D
moze to byl blad pracownika banku?..ktory to zaksiegowal kwote blednie,niezgodnie z dyspozycja wplacajacego?..informowalas sie w banku..w pierwszej kolejnosci bym tam zadzwonila..udala sie.. Moralnosc tego wymaga :D
moga to byc jej pieniadze i moga jej sie nalezec ...mozliwe,ze to zalegla liquidazione takowa pracodawca jesli sie nie myle moze zaplacic w 2 ratach .i byc moze to 2 rata ale...
najlepiej bedzie jak zadzwonisz do pracodawcy i po prostu sie go zapytasz za co sa te pieniadze.
ohhh dziekuje wam za rady :* na pewno to liquidazione nie jest bo to juz dawno otrzymalam, tylko jak wtedy mi to przyszlo na conto corrente to zobaczylam z boku co to i wyskoczylo: retribuzione per mese di maggio, a ja juz w maju nie pracowalam 2009, zwolnilam sie w listopadzie 2008. Jak zadzwonia i beda chciec to z powrotem to oddam, no coz ;)
Najlepiej zadzwon i sie dowiedz: po co masz miec na koncie pieniadze, ktore nie sa Twoje. Mozesz wydac i wlasnie wtedy zazadaja zwrotu. :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia