woda z kranu - pic czy nie?

Temat przeniesiony do archwium.
Wiecie co, zawsze pilam wode mineralna, ale kilka osob mi powiedzialo, ze ta z kranu jest kontrolowana codziennie, a mineralna tylko raz na kilka mc.. I duzo wlochow pije tzw. kranowe. Ale niedawno uslyszalam, ze kranowa moze powodowac kamienia na nerkach? Juz sama niewiem jaka wode pic.. Ta w butelkach natomiast przenika plastikiem z butelek. Widzialam tez takie pojemniki w media world na filtrowanie wody, ale czy to jest skuteczne i czy sie oplaca???
Nie ma jednej wody w kranie w calych Wloszech. Musisz znalezc dane dot. badan wody dostarczanej do Twojego domu. Ja np. wiem, ze wode dostarczaja bardzo dobra, pije ja, a jednak mam watpliwosci dot. stanu rur. Kto wie ile maja lat? Dobrze byloby zrobic badania wody pobranej z kranu wlasnego domu. Ja wiem jedno: u mnie woda ma mniej kamienia niz ta z butelek / a zawsze zwracam uwage na jego ilosc przy zakupie /.
W Rzymie woda z kranu jest bardzo dobra, smakowo przewyższa według mnie wodę mineralna sprzedawana w sklepach. Oczywiście jest to woda twarda, co zresztą widać po ilości pozostawianych przez nią osadów w garnkach czy w czajniku. Problem rozwiązałam, kupując filtr do wody Brita (tu kosztuje on ok. 20 euro, opakowanie 3 filtrów Maxtra tez ok. 20€ - kupując zapas filtrów w Polsce oszczędzam ok. 5-6€ na opakowaniu) - nie cierpiałam pływających mi w herbacie farfocli, a widok mętnego płynu zamiast klarownego powodował, ze odechciewało mi się takiej herbaty pic. Teraz mam pyszna, niczym nie ufarfoclowaną herbatę, no i nie muszę tachać zgrzewek wody mineralnej na czwarte piętro (bez windy).;)
No wlasnie, ja mieszkam w Bolonii, ale zmieniajac kilka razy juz mieszkanie, zauwazylam roznica, jedna woda byla bardziej metna inna nie. Tylko gdzie ja moge isc z woda ja zbadac??? Nie mam pojecia..
Dee o tych filtrach tez juz slyszalam, widzialam je w sklepach ale to dosc drogi interes... Szkoda,ze jeszcze nie ma czajnikow ktore gotujac wode odkamieniaja ja takze.. ehh.Albo sa a ja nie wiem?:)
Ja z filtra Brita korzystałam również w Polsce, wiec nie miałam wątpliwości co do zakupu. Nie żałuję wydanych pieniędzy, za bardzo lubię herbatę.;)
byl juz podobny temat..co do picia wody z kranu..czajnik plus woda:D http://www.wloski.ang.pl/czajnik_elektyczny_32823.html
Gdzie zbadać wodę???
No jak to gdzie???...w stancji sanitarno-epidemiologicznej sprawdzą Ci jakość wody pod wzgędem biologicznym, zbadają miano coli i będziesz wiedziała czy nie ma tam patogenów co w kranówkach praktycznie się nie zdarza bo takiej wody nie dopuszcza się do spożycia...
Jeśli chodzi o chemiczny skład wody to stanje uzdatniania wody w regionie który "obejmuje Twój kran" albo stancje UJMOWANIA wody-chyba bardziej przydatne...oni tam muszą robić wszelkie analizy fizyko-chemiczne takowej wody. Ogółem woda z kranu musi spełniać pewne ściśle określone normy i tu warto zaznaczyć że twardość takowej wody z kranu może być naprawdę spora..więc filtry to dobra sprawa...
aagnese a jak to sie nazywa po wlosku ten punkt stancji sanitarno-epidemiologicznej zeby skontrolowac wode??? bo nie mam pojecia!
przykro mi to powiedzieć ale nie mam pojęcia pod jaką nazwą figurują takie ośrodki w Italii...
...postaram się dowiedzieć...eh ja bym Ci sama tę wodę zbadała gdyby nie odległość;)
Stazioni sanitarie ed epidemiologiche
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia