jak odnowić polskie prawo jazdy we włoszech?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam polskie prawo jazdy i pod koniec tego roku kończy się ich ważność. Jak mogę je odnowić będąc we Włoszech?
http://www.justlanded.com/italiano/Italia/Guida-Italia/Viaggi-e-tempo-libero/Convertire-la-vostra-patente
Przecież prawo jazdy nie jest dokumentem otrzymywanym na czas określony.
z uwagi na wady wzroku wydawane było na okres 5 lat.
nie wiem jak jest teraz, czy sie coś zmieniło
Aha, racja.
jesli masz polskie prawojazdy 'terminowe' i przebywasz wiekszosc roku tj. 6 miesiecy + 11 dni na terenie wloch i tu masz swoja glowna rezydencje to musisz je przedluzyc we wloszech.
z polski musisz miec przetlumaczone przysiegle i opatrzone apostille zaswiadczenie z Urzedu w PL ktore w twoim miescie zajmuej sie wydawaniem praw jazdy - wydzial motoryzacji - zaswiadczenie potwierdzajace ze twoje prawko otrzymane w PL jest prawdziwe. ty piszesz do nich podanie z wyjasnieniem dlaczego potrzebujesz to zaswiadczenie - w uzasadnieniu wpisujesz ze w zwiazku z tym iz przebywasz na terenie IT i konczy cie sie prawko je potrzebujesz
we wloszech: robisz badania okulistyczne, oplacasz wsyztskie znaczki itd. skladasz wniosek w motorizzazione civile. do tego dodstarczasz zaswiadczenie z PL, zaswiadczenie o rezydecji oraz kopie dowodu osobisteg i prawka polskiego z oryginalami do wgladu.
wlosi robia ci tzw. konwersje prawka po ktorej wydadza ci automatem prawko wloskie wazne na 10 lat.

tak to przynajmniej wygladalo w moim przypadku. ja swoje papiery zalatwialam w zeszle wakacje.
dziękuję ci serdecznie za informacje. A jak długo trwała cała ta procedura w T|woim przypadku?
£omatko Swieta ! A gdzie to taka biurokracja ?! Ja konwersje swojego prawa jazdy otrzymalam na podstawie wypelnionego i zlozonego w motorizzazione civile wniosku ( ktory zreszta wypelnila za mnie mila urzedniczka ) + 3 zdjecia i chyba znaczek . I wizyta u lekarza w jednej ze szkol jazdy , ktora trwala 1 min. Czekalam okolo 3 mce , ale to tylko dlatego , ze system nie chcial "przepuscic" moich danych , z ktorych wynikalo ze uzyskalam prawo jazdy przed ukonczeniem 18 lat ( bo tak kiedys bylo w PL ze od 17 lat mozna bylo miec prawo jazdy i ja takie mialam ) . W koncu "ukradziono" mi rok z doswiadczenia i wpisano ze posiadam od 18 r.z. i system przepuscil dane . Przy odbiorze nowego prawa jazdy musialam zdac polskie . Nic wiecej - szybko , milo , bezbolesnie .
Zadnych tlumaczen przysieglych , apostille , zaswiadczen o autentycznosci . Zalatwialam w kwietniu tego roku .
za mnie dokumenty w PL zalatwial tata - ma pelne pelnomocnictwo od notariusza do reprezentowania mojej osoby.
tutaj w IT trwalo to ok miesiaca ale tylko dlatego ze w MT w Campobasso po prostu sie pomylili w miejscu urodzenia i mi wpisali nie PL a PYF czyli polinezja francuska. dlugo toczylam znimi walke bo sie upierali ze to moja wina i ze sle wypelnilam wniosek ale na moje szzczescie mialam kopie ktora im rzucilam prosto w twarz. kazali mi placic wszystkie oplaty od poczatku ale sie uparlam, zrobylam dymy, postraszymam ministerstwem i osobami nadrzednymi i przygotowali nowe prawko. wczesniej kazali mi przyjechac, zostawic, wniesc oplaty i po miesiacu przyjechac znowu i odebrac nowe - ja do campobasso mam godzine drogi, kasa pieszo nie chodzi a poza tym marnowalam moj czas i zwalniac sie z pracy nie bede. po awanturze przyjechalam tylko raz zlozyc bledne prawko i od razu wydali mi nowe.
Kasia - wspolczuje Ci , ze bez wyklocenia sie , krzykow i grozenia urzednikom nic sie nie da u ciebie zalatwic normalnie . Jestem jednak szczesciara , ze u mnie tak nie jest , bo nie mam w sobie tyle sily przebicia co Ty .
To znaczy, ze musialaś zdawać polskie prawo jazdy? polski egzamin? bo chyba nie zrozumiałam za dobrze
zeby otrzymac przedluzenie prawka i tym samym wloskie prawko, musisz zdac to stare polskie, ktore potem oni odsylaja do polski z ich adnotacja i informacja ze zostalo one przedluzone w IT i na jaki czas.
Zdac czyli oddac . Jest ci odbierane i odsylane do Polski . Nie mozesz jednoczesnie posiadac dwoch dokumentow prawa jazdy . Comunitari zadnego egzaminu nie zdaja - skoro masz polski dokument , nikt go nie kwestionuje i na jego podstawie wystawiane jest wloski . Kolezanka Brazylijka niestety musi robic kurs i zdawac egzamin , mimo ze prawo jazdy ma od lat .
ok zrozumiałam juz teraz, całe szczęscie ze jednak egzaminu żadnego nie potrzeba zdawać. dziękuję za informacje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę