Dichiarazione di valore ile kosztuje?

Temat przeniesiony do archwium.
blagam nie bijcie ze to 100 raz walkowany temat, ale ja tylko pytam o cene, wiem, ze jezeli robi sie dichiarazione di valore dokumentow do kontynuowania studiow to sie nie placi w konsulacie, ale ja potrzebuje do pracy i stad moje pytanie, ile oni biora za podbicie stepelkow i naklejenie znaczkow skarbowych na przetlumaczonych: swiadectwie maturalnym i dyplomie ukonczenia studiow wraz z suplementem?
ja zalatwialam dokumenty 3 lata temu i mnie w konsulacie w w-wie rzucili po 120 zl od dokumentu. potem dalej w MSZ muisz placic za kazdy dokumment zarowno za tlumaczenie jak i dokument po poldku - po 60 zl od dokumetu.
A kto ci bedzie kontrolowal czy ty z tym dichiarazione pracujesz czy studiujesz ?? Jak ja robilam to urzednik MSZ sam zapytal mnie do czego mi dyplom - jak powiedzialam ze do pracy to zasugerowal ze gdyby bylo do studiowania to bylo gratis .. Na moje wahanie ze wlasciwie to juz zaplacilam w kasie , ze nie jestem juz w wieku studenckim odparl puszczajac oko ze na studiowanie nigdy nie jest za pozno a wplate z kasy mozna zaraz wycofac i nawet powiedzial mi jak to zrobic , bo jak sam powiedzial "po tracic 120 zl jak mozna ich nie tracic". Co tez zrobilam .
Wiec rob do studiowania za darmo - apostille jest identyczne do obu celow i niczym sie nie rozni - pytalam na wszelki wypadek urzednika . Nie ma na nim napisane do jakich celow ma sluzyc .
Ja placilam w marcu 2008 - potwierdzenie autentycznosci dyplomu w Min.Szk.Wyz.-19 zl , apostille w MSZ - gratis , tlumaczenie przysiegle dyplomu - zaleznie od stawek tlumacza ( nie pamietam .. 70 zl za strone ?) i potwierdzenie dichiarazione di valore w Wydz. Konsularnym Ambasady Wloch - 31 € .
Jakbys chciala szczegoly to ewentualnie podaj maila prywatnego .
wlasnie o tym myslalam, zeby strzelic glupa, ze niby bede kontynuowac studia,a przeciez nie sprawdza, bo rownie dobrze moge rozpoczac tam jakies studia dopiero za rok czy dwa...ale ktos juz tu na forum mowil, ze jak szedl po dichiarazione i mowil, ze na studia to chcieli z tej niby uczelni jakis papier potwierdzajacy, ze ta osoba sie tam ubiega o przyjecie? i klops bo ja nic takiego bym nie miala...
Nie pytaja o zaden papier, wystarcza im Twoje ustne oswiadczenie.
Tekst "dichiarazione di valore" oraz apostille sa identyczne w obu przypadkach, natomiast konsulaty maja ulgi dla studentow jesli idzie o oplaty konsularne...
powodzenia.
Jesli chodzi o dichiarazione di valore koszty sa nastepujace: 19 zl MEiSzW za pieczatke, 60 zl w MSZ za apostille (2 razy placone tj. za oryginal dyplomu i tlumaczenie przysiegle). Tlumaczenie przysiegle dyplomu zalezy od tlumacza przysieglego, ja zaplacilam za calosc 40 zl. Nastepnie udalam sie do kancelarii konsularnej Ambasady Wloch w Warszawie ul. Jasna 19 i tam za dichiarazione nic nie zaplacilam poniewaz potrzebuje dokumentu do studiowania. Dodam iz niezbedny byl fax z uczelni o skali ocen obowiazujacej w roku ukonczenia studiow i Ambasada czeka na dokument z wloskiego uniwerystetu o rozpoczeciu nauki. W celach zawodowych dichiarazione jest odplatna i kosztuje 130 zl. Dane pochodza sprzed 10 dni.
no to jednak nie przejdzie, a szkoda...
ludzie zaczeli sie wycfaniac mowiac ze potrzebuja dichiarazione do nauki a w rzeczywistosci brali do pracy. dlatego teraz trzeba miec zaswiadczenie z uczelni ze sie bedzie tam dalej studiowac. moja kolezanka ostatnio byla w konsulacie, wcisnela kit ze do nauki ale nie przeszlo.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie