Jak nabyc obywatelstwo włoskie?

Temat przeniesiony do archwium.
31-59 z 59
| następna
ja to tak naprawde to jestem taka rudo-zlota a do tego mam zielone oczy,jak bylam pierwszy raz we wloszech to wlosi mnie podziwiali ze ja to jestem taka rzymska tylko piegow mi brakuje,za to w polsce wolali na mnie ruda a moj facet wola na mnie sreberko bo z rudej zrobilam blond
NO I TAK DZIEWCZYNY TRZYMAĆ !:D

Polki słyną z tego ,że są najpiękniejsze na świecie, tak więc mężczyźni na ulicy mają prawo tak reagować na widok Polki ;D
Ponadto kiedyś w "Eredita" przy pytaniu o najinteligentniejszy naród w Europie Amadeus podkreślił,że "I polacchi sono inteligentissimi" bo pod względem poziomu IQ jesteśmy na trzecim miejscu w Europie i Włochom nam daleko.Nasze dziewczyny po studiach są o niebo lepiej wykształcone niż Włoszki.Niestety na pewne stanowiska wymagane jest obywatelstwo włoskie, ale przecież i u nas jest tak samo,bo np. do policji nie pójdzie obcokrajowiec.Miłej niedzieli :)
pewien Wloch w polskim programie tv powiedzial ze myslal dotad iz napoletani sa najsprytniejszymi w Itali..ale teraz po pobycie w Polsce on juz wie..ze na jednego Polaka to potrzeba sprytu az 10 napoletanczykow.To cos mowi swiatu!:D..czyli genarlnie mowia Wlosi sa duzo "mniej inteligentni i infantylni"..heheh /uzywajac slow Infa./.heheh niz Polacy...doprawdy to glupie okreslenie ..le ja ylko zartuje..zero powagi wtej chwili...nioc oc Wlosi jacy sa..malo zaradni dlatego malzenstwo zPolka ulatwia im zycie..zona takiego 'niedorajdy'/ten kraj przerasta zycie codzienne w korupcji i biurokracji..stad me okrslenie ..niedorajdy..zartobliwe zreszta:D/ by go 'podciagnac' z kompleksow ..stara sie o obywatelstwo wloskie..i tak sobie zyja...Taki Pan Wloch to sobie nawet nie wyobraza ,ze on sie LEPIEJ OZENIL..niz zona WYSZLA ZA MAZ..heheheheh..Farciarz Wloch.:D
..."on sie LEPIEJ OZENIL..niz zona WYSZLA ZA MAZ..", czyli jak w powiedzeniu że: łatwiej złotej Kasi o słomianego Jasia za męża niż złotemu Jasiowi o słomianą Kasię za żonę :D
a tu macxie dowod naukowy ze wam zmiana obywatelstwa psu na bude pomoze...hehehe ...http://www.sfora.pl/Twoje-nazwisko-brzmi-obco-Zarobisz-mniej-a3815..a smieje sie bo ja nigdy nie zmienie obywatelstwa,mam w dupie wloskie obywatelstwo ..wybaczcie szczerosc ale to uczciwie powiedziane i nazwane po imieniu,inaczej sie nie dalobywam uzmyslowic co czuje naprawde...zamazpojscie nie moze byc pretekstem do falszowania ,nie moze byc pretekstem do jednoczenia sie z tym spoleczenstwem spektakli,wole pozostac outsiderem niz byc producentem z innymi tego wielkiego zakalmanego spektaklu.Tam wszyscy sa wciagani w spektakl ..to spoleczenstwo gdzie nie ma krytykow..jesli sa/trafi sie jakis/ to sa wchlaniani i wciagani do spektaklu stajac sie jego czescia...czy sami Wlosi nie widza jak marnuja swe zycie ,psuja przyszlosc,jaki potencjal zaprzepaszczaja?..i ja astrac sie o ich obywatelstwo??..Nigdy!
sette nie poznaje ciebie,alez ty sie zrobilas wulgarna?^
wlasnie dzisiaj dowiedzialam sie od pani urzedniczki, ze od sierpnia troche pozmienialy sie zasady przyznawania obywatelstwa, tzn. nie jest tak prosto jak wczesniej (a podobno bedzie gorzej, jezeli chodzi o czas oczekiwania).
-kto ma meza wlocha (nie ma dzieci)to moze sie starac o obywatelstwo po 2 latach małżenstwa (a bylo 7 miesiecy)
-i jeszcze nas czeka "mala" oplata w wysokosci 200 euro
taaa.200 eu podatku..ja bym je znazwala 'wloskim bykowym'..Don Silvio ma tyle mlodych przyjaciolek i musi im zlote naszyjniki ofiarowywac..wiec takie 'bykowe 'jest sluszne skoro jakis Wloch chce 'miodu obywatelskiego z nowa zagraniczna zona' to niech palci 200 eu bykowego..I dalej nie wiem po co wam to obywatelstwo?????..Skarb rzadu wloskiego jest dziurawy..placcie placcie ,becelujcie po rowno wszysciutkie..wszysciutkie..heheheheeeeeeeeeeee
wulgarna...?Wulgaryzmy to nasz mechanizm obronny - twierdzą naukowcy :D..cos w tym jest...:D
Sette co u ciebie?jak twoje badania?
Sette co u ciebie?jak twoje badania?
http://www1.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/assets/filesCOMEFARE/cittadinanza/Modello_B_cittadinanza.doc
oto link do formularza, ktory powinnas wypelnic. Na koncu podana jest lista dokumentow do przedlozenia w prefetturze wlasciwej terytorialnie, z mala korekte, iz swiadectwo urodzenia i zaswiadczenie o niekaralnosci powinno byc zalegalizowane w polskim MSZ ne zas w konsulacie wloskim (tak mnie uprzejmie poinformowal pan konsul). Zacznij od wybrania odpisu aktu urodzenia i zaswiadczenia o niekaralnosci, przetlumacz u tlumacza przysieglego wyslij do MSZ. Oni ci to odesla z klauzula apostille i w zasadzie czynnosci w Polsce masz zrobione. Pozniej pochodzisz sobie po urzedach we Wloszech, po stato di famiglia, certificato di residenza etc. Nastepnie nalezaloby wplacic te slynne 200 euro, bollettino juz prestampato powinnas znalezc na poczcie. I to wszystko.
Po co obywatelstwo wloskie? Chocby po to, zeby poleciec do Stanow na wycieczke i nie tluc sie za wiza. Ja rowniez staram sie o obywatelstwo wloskie i nie zamierzem sie zrzec polskiego, gdyz nie ma potrzeby.
aha, zapomnialam dodac, ze musisz liczyc sie z kosztami, srednio strona tlumaczenia 60 pln, strony z reguly sa dwie na kazdy dokument; wydania zaswiadczenia o niekaralnosci okolo 120 pln, legalizacja w MSZ tez sporo kosztuje (nie wiem ile dokladnie, ale mozesz zadzwonic i sie dowiedziec), wysylanie dokumentow w te i spowrotem kolejne koszty, bo propnuje poleconym. Tu na miejscu zas certificato del casellario giudiziale e dei carichi pendenti , jesli wybierzesz przez agencje wezma okolo 80 euro (tyle chcieli ode mnie), jesli sama pewnie duzo mniej. Kosztowna impreza slowem.
Byliby zadowoleni Wlosi, gdyby o tym wiedzieli. Powazny powod do prosby o obywatelstwo.
a czy to wazne jakie kto ma pobudki? mozna dla kaprysu tez, albo stac sie kolekcjonerem obywatelstw. Zawsze jakas zaleta posiadania obywatelstwa danego kraju sie znajdzie, jesli w przyszlosci zechce bys urzednikiem administracji publicznej, bedzie jak znalazl.
wielkie dzieki mua mua wlasnie o to mi chodzilo ,czytasz w moich myslach o tych Stanach,poydrwaim wszzstkich
dzieki sreberko za troske,zlote dziecko jestes!powtarzam po niedzieli serie badan,wiec znowu mnie nie bedzie :D
Niestety większość Włochów jest przekonana, że tak naprawdę wychodzimy za mąż w tym kraju m.in. dla tego, żeby uzyskać ich bezcenne obywatelstwo. Też na początku biłam się z takimi myślami ale od 5 lat dałam sobie z tym spokój bo i tak nie wybieram się w najbliższym czasie na wycieczki do Stanów. A teraz musiałabym im jeszcze za to płacić? Pomimo, że jesteśmy w Unii (o czym do dziś nie wie dobrych kilka milionów Włochów) nadal traktowanie jesteśmy jako europejczycy drugiej kategorii. Nie wiem, czy wynika to z włoskiego rasizmu czy może po prostu z ich ogólnego tępactwa. Przez wiele lat rzeczywiście nie mieliśmy się co z nimi równać pod względem kasy i do dziś za takich uchodzimy. Czasem któryś tam z Włochów nadziwi się np. widząc nadzianych Polaków w super aucie zwiedzających jego kolebkę cywilizacji i na tym się wątek urywa. Wracając do obywatelstwa sama niejednokrotnie byłam dopytywana przez moich włoskich znajomych dlaczego o nie jeszcze nie wystąpiłam i musiałam się gęsto tłumaczyć.
aby uciac ich bledne przekonania, spelniajac wszystkie warunki do uzyskania obywatelstwa przez malzenstwo, wszczelam procedure o nadanie obywatelstwa przez residenze. Ponadto uwazam, ze skoro ktos zyje tu od lat, ma wiezi z tym krajem i zamierza w nim pozostac, nie jest bledem stac sie jego pelnoprawnym obywatelem, bez zrzekania sie obywatelstwa kraju, w ktorym tkwia jego korzenie.
Moim zdaniem bardzo wazne. Obywatelstwo to nie jest nowa para butow.
z ideologicznego punktu widzenia oczywiscie tak jest, umowmy sie jednak, iz wiekszosc osob ubiegajacych sie o obywatelstwo robi to w celu osiagniecia takich czy innych korzysci; ja sama nie wystapilabym o nadanie, jesli warunkiem byloby zrzeczenie sie polskiego.
Ja nikogo nie przekonuje. Z gory zakladaja, ze ja na pewno mam obywatelstwo wloskie. Kiedy sie dowiaduja, ze nie mam, nie moga sie nadziwic. Ja czekam na honorowe. :)
Wydłużyła się droga do obywatelstwa włoskiego

Ustawa nr 94, z dnia 15 lipca 2009 r., (Legge 15 luglio 2009 n. 94 „Disposizioni in materia di pubblica sicurezza”) oznacza znaczne zmiany dotyczące nadawania obywatelstwa włoskiego.

Przed wejściem w życie ww. przepisów (8 sierpnia 2009 r.), malżonek-cudzoziemiec obywatela Włoch mógł złożyć wniosek o nadanie obywatelstwa ze względu na zawarcie związku małżeńskiego z Włochem po upływie 6 miesięcy legalnego pobytu (dokonania wpisu do rejestru stanu cywilnego - iscrizione anagrafica) od daty ślubu. Ponadto, jeśli później dochodziło do separacji, małżonek-cudzoziemiec nie tracił prawa do otrzymania obywatelstwa, gdyż zgodnie z wcześniejszymi przepisami, ważne było, że spełniał wszystkie wymagane kryteria w momencie składania wniosku.
Wraz z obowiązującą od 8 sierpnia nowelizacją czas potrzebny na złożenie wniosku o obywatelstwo z tytułu zawarcia związku małżeńskiego z Włochem został wydłużony z 6 miesięcy do 2 lat legalnego pobytu. Okres ten zostaje skrócony o połowę w przypadku, jeśli para posiada dzieci, w tym adoptowane.
Jeżeli po złożeniu podania o przyznanie obywatelstwa do zajmującej się sprawą Prefektury wpłynie informacja o rozwodzie małżonków lub ich separacji wniosek zostanie odrzucony, gdyż w świetle nowego rozporządzenia, aby otrzymać obywatelstwo ze względu na małżeństwo, związek musi trwać do momentu uznania cudzoziemca pełnoprawnym obywatelem Włoch przez Ministra Spraw Wewnętrznych. Nie można ponadto już samodzielnie samozaświadczać (autocertificare) danych o stanie cywilnym i miejscu zamieszkania – do wniosku trzeba załączyć odpowiednie dokumenty. Należy w tym miejscu podkreślić, że również obywatele unijni nie mogą amozaświadczać danych.
Nowelizacja wprowadziła opłatę w wysokości 200 euro, na pokrycie kosztów administracyjnych, którą należy uregulować w momencie składania wniosku.

Najważniejsze zmiany

Po 2 latach, zamiast 6 miesiącach, legalnego pobytu we Włoszech od momentu zawarcia małżeństwa można starać się o nadanie obywatelstwa.

Nie otrzyma obywatelstwa cudzoziemiec, którego związek się rozpadł.

Nie można samozaświadczać danych.

Niektóre wnioski, złożone, przed wejściem w życie nowych przepisów zostaną odrzucone.

A co ze starymi wnioskami?
Nie mogą odetchnąć z ulgą ci, którzy złożyli wniosek przed wejściem w życie ustawy 94/2009. Nieprzyjemne niespodzianki czekają również na osoby, które od dłuższego czasu oczekują odpowiedzi Prefektury. Ostatni okólnik, z 6 sierpnia 2009 roku (circolare del 6 agosto 2009) wydany przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych mówi o konieczności rozróżnienia wniosków złożonych przed 8 sierpnia i po tej dacie.
I tak, wnioski złożone co najmniej przed dwoma laty, a więc po upływie czasu niezbędnego do zakończenia praktyki administracyjnej, zostaną rozpatrzone pozytywnie i obywatelstwo zostanie nadane. Natomiast wnioski złożone przed upływem 2 lat od momentu wejścia w życie nowych przepisów będą rozpatrywane według nowej dyscypliny: a więc zostaną odrzucone, jeżeli od daty ślubu nie upłynęły 2 lata legalnego pobytu na terenie Włoch lub jeżeli małżeństwo się rozpadło. Ponadto wnioskodawca będzie musiał donieść dokumenty potwierdzające dane, które wcześniej można było samozaświadczać.
Wiele z was dziewczyny myslicie ze jestescie lepsze bo jestescie pieknymi Polkami Romunki mysla dokladnie jak wy moje drogie i tez maja takie same mniemanie o swojej inteligencji i cwaniactwie, pozdrawiam Ziemia
rano wstaje patrze w lustro i widze jakas gebe ale przemywam twarz zimna woda i se mowie ale ty jestes piekna ,piekna a jaka inteligentna ,no i widze ze w tym lustrze jest super laska i od razu jest mi lepiej
Czy ktos z was juz wypalnial ten wniosek. Np tam gdzie jest napisane , zeby wpisac adres w Polsce od... do.... Tam gdzie sie bylo zameldowanym od 14 roku zycia. Ja mam caly czas to samo miejsce zameldowania, ale nie wymeldowalam sie, bo inaczej jak moge miec dokumenty polskie bez meldunku w polsce, co wtedy trzeba wpisac, tylko od? skoro meldunek trwa nadal?
jak jestes nie pewna co masz wpisac to zostaw wolne miejsce. przy skladaniu podania babki w okienku / pokoju na pewno ci podpowiedza. ja gdzie mialam watpliwosci to zostawialam wolne miejsce.
:D
no wlasnie ):):):):)::)))
Temat przeniesiony do archwium.
31-59 z 59
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia