Transfer do Florencji - polecane b. pracy i studia

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc
Mam 24 lata i mieszkam od roku w Sienie, zostawilem wszystko w Polsce dla pewnej wloszki i po roku juz nie jestesmy razem :)

Siena jak i cala jej mentalnosc w zupelnosci mi nie odpowiada i chce sie przeniesc do Florencji. Nie mam we Wloszech nikogo kto by mi mogl pomoc wiec jak mi sie podwinie noga to bedzie krucho wiec chcialem was zapytac o kilka rzeczy.

Chce znalezc jakas pewna prace i dopiero wtedy zostawie obecna w Sienie. Po wpisaniu agencje pracy we Florencji wyskoczyla mi ta oto informacja, troche tego jest, wiec moze ktos z was juz to sprawdzil i wie czego nalezy unikac a gdzie warto zahaczyc.
http://maps.google.it/maps?hl=it&lr=lang_it&um=1&ie=UTF-8&q=agenzie+del+lavoro+firenze&fb=1&split=1&gl=it&ei=YKOrSt4tgpv8BtbB0LMG&sa=X&oi=local_group&ct=image&resnum=1

Mam skonczonego licencjata z informatyki i znam dobrze wloski i angielski. Aczkolwiek na poczatek jakakolwiek praca mnie usatysfakcjonuje byle tylko wyniesc sie z tego miasta jak najdalej :)

Chcialem w najblizszych dniach zrobic rajd po tych biurach, ale zastanawialem sie tez nad recznym roznoszeniem CV aczkolwiek nie wiem jaka to ma tutaj skutecznosc.

W sumie moglbym tez zaczac studia, jesli to w ogole mozliwe, powiedzmy kontuacja informatyki, albo cos od nowa. Wiem ze tutaj sie za to placi wiec w moim przypadku to odpada. Ale moze jest jakis inny sposob dla swiezo upieczonego obcokrajowca?

Dzieki za ewentualne porady w sprawie transferu. Pozdrawiam
aczkolwiek..hehehe.. pozdrawiam..rozbawiles mnie ..udalo ci sie ..prosze prosze aczkolwiek
Po agencjach możesz się przejść dla czystego sumienia. Ale nie nastawiaj się, że Ci coś znajdą. Poza tym przeglądaj La Pulce, gazeta z ogłoszeniami wychodzi w pn, śr i pt. I wysyłaj cv gdzie się da. We Florencji nie ma dużo pracy dla informatyków, ale znajdzie się. Oprócz tytułu liczy się doświadczenie, jak je posiadasz (np. jako programista, grafik, itp.) to pracę znajdziesz.
Rzeczywiscie, najlepiej byloby znalezc najpierw prace a dopiero potem sie przeprowadzic.
Co do poszukiwania pracy, proponuje odpowiadanie na konkretne ogloszenia, czy to agencji czy bezposrednio firmy chcacej zatrudnic pracownika.
Szukaj w google (i w prasie) ogloszen o zatrudnieniu na konkretne stanowisko.
Tu masz przykladowe strony po wpisaniu "cercasi informatico Firenze":
http://firenze.bakeca.it/informatica-telecomunicazioni-0
http://www.kijiji.it/annunci/informatica-e-web/annunci-firenze/cercasi-informatico-o-programmatore-per-siti-web/1143629
Ok to zabieram sie powoli do pracy.

ps. aczkolwiek tak :) jak inaczej wyobrazasz sobie start w nowym miejscu bez zadnego wsparcia? W Polsce statystycznie rok zajmuje mlodemu czlowiekowi znalezienie pracy ktora bedzie go satysfakcjnowac.
z reguly ludzie pracujaa by miec emeryture na starosc/to glowny powod/ i by na codzien miec na 'papu' i oplaty..a do satysfakcji to sa inne rzeczy, niekoniecznie praca :D/mopze tylko w sensie samodzielnosci
czlowiek jest tym co robi po pracy, a nie w pracy ;)
tylko nielicznym szczesciarzom udaje sie miec prace, ktora daje prawdziwa satysfakcje, najwazniejsze to nie zapomniec, ze nie zyjemy po to zeby pracowa, a praca ma nam pomoc w przezyciu :)
we Florencji z praca ciezko(mieszkalem tam 3 lata),po agencjach mozesz sie przejsc ale nie licz na to ze ci znajda prace,najlepiej roznosic cv samemu,moze cos na pol etatu znajdziesz sprzatanie itp. :D,chyba ze jestes programista Java z tym nie ma problemu prace masz od zaraz,ogolnie to ciezko we florencji naprawde kobieta ma lzej ze znalezieniem bo do sprzatania naprzyklad hoteli szukaja,generalnie to wlochy smierdza coraz bardziej :P
Optymistycznie :)
noo, czyli jak szukac roboty w ktorej mozna sie zrealizowac, spelnic, miec z niej satysfakcje to tylko we florencji
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka