podatek i ubezpieczenie zdrowotne

Temat przeniesiony do archwium.
witam! pracuje we włoszech jako opiekunka starszej osoby chciałabym wyrobić sobie "papiery" jednak dokładnie nie jestem rozeznana w temacie. wiem że nie musze odprowadzać podatku i w polsce i we włoszech jednak co z ubezpieczeniem zdrowotnym. w polsce płacę składki krus. czy powinnam z nich zrezygnować czy też one dają mi możliwość swobodnego leczenia sie we włoszech a może mogę płacić krus i jednocześnie płacić ubezpieczenie we włoszech?co z emeryturą. jeśli w przyszłości będzie mi przysługiwać emerytura we włoszech to czy w polsce też bedę dostawać(bo w polsce też płaciłam składki) pozdrawiam:)
Jeśli chcesz zalegalizować swoja prace i jeśli przebywasz we Wloszech przez okres dłuższy niż trzy miesiące, przede wszystkim musisz podpisać z Twoja pracodawczynią umowę o prace (w razie jej braku jest to praca na czarno). Taka umowa pozwoli Ci na zameldowanie się (zameldowanie zastąpiło kartę pobytu) oraz na rejestracje w ASL (a wiec będziesz miała swojego lekarza rodzinnego i będziesz mogla korzystać z opieki zdrowotnej na takich samych zasadach jak Włosi).

Co do KRUS, jeśli udowodnisz, ze opłacasz składki emerytalne gdzie indziej (a po podpisaniu umowy płaciłabyś je we Wloszech), możesz zrezygnować z ubezpieczenia w KRUSie. Gdy wrócisz do Polski, znowu zaczniesz opłacać KRUS, aby mieć ubezpieczenie w kraju. Nie ma sensu płacić składek w obu państwach, bo i tak nie dostaniesz podwójnej emerytury (okresy pracy w Polsce i we Wloszech zostaną po prostu zsumowane).

»

Pomoc językowa - tłumaczenia