Witam wszystkich, chcialabym sie zwrocic o pomoc do tych, ktorzy maja juz jakies doswiadczenie w sprawie dichiarazione di valore – equipollenza i concorsi pubblici. Moj problem polega na tym, ze zapisalam sie na konkurs gdzie wymagany byl tytul magistra (czyli ukonczone studia 5 letnie) przy czym musze zwrocic sie do Ministero della Funzione Pubblica o equipollenza i tu zaczynaja sie schody poniewaz Pani w comune nie chce mi poswiadczyc, ze kopia mojego dichiarazione di valore jest zgodna z oryginalem…. Dichiarazione di valore sklada sie z 5 stron spietych razem i wydanych przez Ambasade Wloska,
strona 1 – original Ambasady Wloskiej z dichiarazione di valore,
strona 2 i 3 – kopia dyplomu, Ambasada przybila swoje piecztki i naklejke z data, ze obie kopie sa zgodne z oryginalem
strona 4 i 5 – tlumaczenie przysiegle dyplomu, na stronie 5 jest przypieta karteczka z MSZ z apostile.
Strona 4 i 5 nie stanowaia problemu, jak rowniez strona nr 1, problemem dla Pani urzedniczki jest strona 2 i 3 poniewaz jest to juz kopia mojego dyplomu z tymze pieczatki i naklejki oryginalne z Ambasady. I wlasnie tych 2 stron nie chce mi poswiadczyc, twierdzac, ze moze poswiadczyc tylko original. Do Ministero della Funzione Pubblica musze wyslac komplet, rowniez strony 2 i 3.. czy ktos mial podobny problem???
Jako rozwiazanie powiedziano mi, ze moge poprosic Ambasade o wydanie kolejnego dichiarazione di valore na potrzeby konkursu i wyslac do Ministerstwa kopie z Ambasady. Co mi sie wydaje glupie, bo przeciez juz jedno juz mam!
Wszystko to zamotane, ale jakby ktos wpadl na jakis pomysl to piszcie!!!
Pozdrawiam
Agnieszka