Deklaracja-mieszkanie w Polsce

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos z Was słyszał, ze podobno istnieje obowiazek zadeklarowania przez obywateli polskich mieszkajacych w Italii, iz posiadaja mieszkanie w Polsce?
nie wiem dokładnie gdzie i jak nalezałoby to zrobic... słyszalam tylko szczatkowe informacje... podobno Włosi mieliby zaczac to sprawdzac....
az nie chce mi sie w to wierzyc... przy bałaganie jaki maja we własnych urzedach...
bede wdzieczna za info ...
ja widzialam takie pytanie we wniosku o obywatelstwo, ale teraz trzeba by sie zastanowic, czy mozna uznac za posiadacza mieszkania osobe, ktora kupila i splaca kredyt, czy tez osobe, ktorej przysluguje wlasnosciowe spoldzielcze prawo do lokalu, czy chodzi wylacznie o wlasnosi domow, gruntow (bo jesli dobrze pamietam w pytaniu pada zwrot: immobile), kamienic.
Np. w zeznaniu podatkowym.
wloskim? w zyciu mnie o to nie zapytali.
Mnie tez nie. Zresztą co ich to obchodzi?
w sumie byloby milo moc odliczyc sobie wydatki na nieruchomosci tamtejsze
Gorzej, gdyby tamtejsze nieruchomości doliczyli do całkowitego dochodu i kazali płacić za nie podatek.;)
to by bylo podwojne opodatkowanie, nie sadze aby byla taka mozliwosc.
Oj, żartuję przecież. Tym bardziej, ze nie posiadam nieruchomości.;)
bo przeciez jaki ja mam dochod z tamtejszych?
w ogole jak zamierzaliby obliczyc wartosc? powolaliby bieglych? glowy im sie chyba popsuly.
Wlasnie sobie czytam na ten temat i wychodzi na to, ze osoby zameldowane we Wloszech musza zadeklarowac rowniez posiadanie nieruchomosci za granica, ktore zostaja opodatkowane tutaj, jako czesc skladowa dochodu (nieruchomosc to tez dochod, tyle ze "w naturze", we wloskim prawie podatkowym kwalifikuje sie jako "redditi diversi" - art. 67 del TUIR). Oczywiscie jest problem z ustaleniem ich wartosci, z aplikacja przepisow miedzynarodowych, przepisow panstwa, w ktorym znajduje sie nieruchomosc oraz ewentualnych konwencji miedzy panstwami, wiec sprawa wcale nie jest taka prosta. Poza tym inaczej traktowane sa nieruchomosci przynoszace dochod (np. wynajmowane), a inaczej te, ktore pozostaja do dyspozycji wlasciciela (czyli nie przynosza bezposredniego dochodu). Wyglada na to, ze jesli nieruchomosc nie przynosi dochodu (nie jest wynajeta ani opodatkowana w kraju, w ktorym sie znajduje), nie trzeba deklarowac jej posiadania. Jesli natomiast przynosi dochod i jest on opodatkowany w kraju "pochodzenia", w deklaracji podatkowej trzeba wpisac wysokosc tego dochodu - podatek zaplacony w drugim panstwie zostanie odjety od podatku we Wlsozech (bo juz zostal oplacony). Jesli dochod z najmu nie jest opodatkowany w drugim kraju, nalezy wskazac roczna wysokosc pobieranego najmu pomniejszona o 15% (ryczalt). No i ostatnia mozliwosc - jesli nieruchomosc jest opodatkowana w drugim kraju na podstawie wartosci (jak we Wloszech), nalezy zadeklarowac wartosc zgodna z szacunkami dokonanymi w drugim panstwie.

No i tak dalej... Dla zainteresowanych:

http://rivista.ssef.it/site.php?page=2[tel]&edition=2[tel]
O_O
Kto by pomyślał :(
we wniosku o obywatelstwo nie ma pytania o to czy sie posiada nieruchomosci w PL. jakskladalam zeznanie w IT to sie pytalam czy musze wpisac nieruchomosc ktora posiadam w PL (mieszkanie wlasnosciowe nie obciazone kredytem) a koles w Agenzia delle Entrate powiedzial mi ze w PL place ICI i inne podatki tutaj nic nie musze zglszac.
moze od wakacji cos sie zmienilo, a jesli jest ta jak piszecie to mam problemik.
Kasia, ten tekst z linku, który wkleiłam, jest bardzo długi, wiec nie chciało mi się wszystkiego streszczać - jest tam tez punkt o unikaniu podwójnego opodatkowania, wiec może przeczytaj sobie i zobacz, czy rzeczywiście możesz mieć problem.
wnioski zmienily sie od sierpnia tego roku.
A kto ma pytac? Trzeba zglosic w zeznaniu podatkowym.
tak :) moga mnie wylacznie cmoknac :)
Wszystko jest uzleznione od tego gdzie czlowiek sie rozlicza. Jesli rozliczacie sie we Wloszech z dochodow nabytych we Wloszech to jesli posiadacie zrodlo dochodu (np. wynajem mieszkania) w Polsce to nalezaloby sie z tego rozliczyc we Wloszech czyli oplacone podatki w Polsce tak jak pisala Dee wpisuje sie w deklaracje we Wloszech itp.
Jesli jednak ktos we Wloszech tylko mieszka, nie ma zrodla dochodu we Wloszech, a ma je tylko w Polsce (ma dzialalnosc w Polsce, wynajmuje mieszkanie itp) to rozlicza sie z podatku w Polsce.
Dziekuje wszystkim za tak szybki odzew i informacje.
teraz sytuacja mi sie rozjasniła :)
tez sobie myslalam, ze skoro osoba nie rozlicza sie w Italii ( nie ma tu dochodów) to sam fakt, ze posiada mieszkanie w Polsce, które rowniez dochodow nie przynosi nie powinno interesowac wloskich speców od podatków.
rzeczytalam dokladnie ten tekst, dalam do przeczyania chlopu i oboje stwierdzilismy ze ten artykul dotyczy WLOCHOW ktorzy zakupuja neruchomosci za granica, nie dotyczy to polakow ktorzy rzed przyjazdem tutaj posiadali jakies nieruchomosci i potem dostali obywatelstwo i stali sie wlochami.
nie ma podwojnego opodatkownia. sa jednak wlosi ktorzy nie placa podatkow od nieruchomosci za granica tak wiec musza oni wpisac do zeznania podatkowego nieruchomosc i z niej placa podatki w IT. jednakze w swietle prawa powinni placic podatek od nieruhomosci w kraju jej posiadania a przypadku skladania zeznania tylko informuja wloskie 'wladze' ze taa nieruchomosc posiadaja nie placac juz od niej podatku.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia