hej Aga, przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje - nie zagladalam tu jakis czas.
Ja bylam w szkole Dante Alighieri, bo wowczas to byla jedyna istniejaca szkola w tej malutkiej miejscowosci! Dopiero teraz dzieki Tobie dowiedzialam sie odrugiej mozliwosci, no i wyczytalam, ze dyrektorem tej szkoly jest Giorgio, kktory byl wowczas lektorem w naszej grupie! Widac Giorgio zrobil konkurencje szkole Dante Alighieri.
Sama nie rozumiem jak to mozliwe - program maja prawie ze ten sam, chyba dziela tez lokale szkolne i mieszkania na wynajem.
Mysle, ze obie szkoly sa na tym samym poziomie, prezentuja ten sam styl nauki, wiec zdecyduj sie na te szkole, ktora przedstawia korzystniejsza oferte cenowa.
Ja pojechalam na ten kurs po 2 latach nauki wloskiego na lektoracie na uniwerku. W sumie nie mowilam wcale po wlosku wowczas, natomiast gramatyke znalam dosc dobrze. Jakos zupelnie nie martwilam sie tym, ze sie nie dogadam , choc to byl chyba moj pierwszy taki samodzielny (i samotny) wyjazd za granice! Moze dlatego, ze liczylam na to, ze w krytycznej sytuacji znajde jakiegos Wlocha mowiacego po angielsku.
Aha - mialam jakas znizke / tzw. stypendium / z lektoratu na ten kurs, ale nie pamietam juz szczegolow (to bylo 8 lat temu!!)
Pierwszego dnia na kursie jest test kwalifikacyjny (pisemny, ze sluchu i z mowienia) i na tej podstawie zostalam zakwalifikowana - ku mojemu zdziwieniu - do grupy 4a - zaawansowanej (bylo 8 pioziomow - od 1a do 4b, czyli ja bylam na przedostatnim).
Znacznie odstawalam od reszty grupy (w ktorej byly m.in. studentki 5-tego roku italianistyki z Rosji...) ale dzieki tak ogromnemu wyzwaniu po 4 tygodniach rozumialam i mowilam po wlosku. To byl dla mnie przelom w nauce jezyka :)
Pozniej /chyba 2 lata po tym kursie/ bylam jeszcze na miesiecznym kursie jezykowym w Padwie, ale szkoda czasu, by opowiadac o tym kursie. Nie ma co porownywac.
A do Castelraimondo to z przyjemnoscia bym jeszcze wrocila. Tyle ze teraz nie jest mi potrzebny kurs wloskiego, bo mieszkam we Wloszech na stale, tyle ze w zupelnie innym regionie, 600 km od regionu Le Marche.