Czy zapłacą mi za nie wykorzystany urlop?

Temat przeniesiony do archwium.
Hey:)Mam pytanie dotyczące urlopu.Kończy mi sie kontrakt i czy musze wykorzystac urlop do konca roku?Jeśli nie wykorzystam czy zapłacą mi za niego czy nie?Bo przegladajac busty natrafilam na to,ze Ferie non godute ore mialam na minusie(-130e) wiec nie kumam zbytnio tak samo bylo z permessem;/ Wydaje mi sie ze oni maja obowiazek wyplacic za urlop ale nie jestem pewna;/
Na busta paga powinnaś mieć napisane, ile dni urlopu/godzin ROL Ci przysługuje i ile z nich wykorzystałaś. Wydaje mi się, ze skoro masz napisane -130€, to jesteś na minusie (czyli wykorzystałaś więcej urlopu niż ci przysługiwało) i w razie czego odciągną Ci te pieniądze, a nie zapłacą.
otoz wlasnie nie moga dac ekwiwalentu pienieznego za urlop, musisz go wykorzystac, ale zgadzam sie z dee, ze w tym wypadku wyglada na to, ze wykorzystalas wiecaj niz przysluguje. Jezeli ci sie nie zgadza z kalkulacjami, to do patronatu.
Jeśli koniec umowy = koniec pracy w danej firmie, to firma ma obowiązek zapłacić za niewykorzystany urlop, jeśli pracownik nie może go wykorzystać przed zakończeniem stosunku pracy (np. z powodów operacyjnych pracodawcy). Ekwiwalentu za urlop nie można wypłacić w przypadku, gdy pracownik, który nadal w danej firmie pracuje, nagromadził ileś tam urlopu - musi na ten urlop iść, bo to jego prawo.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje