Iscrizione SNN Umbria

Temat przeniesiony do archwium.
po wielu miesiacach oczekiwania w koncu udalo mi sie zebrac wszystkie dokumenty potrzebne do zameldowania w Perugii. W comune poszlo gladko - wydali mmi certyfikat potwierdzajacy, ze zlozylam wniosek o residenza, z ktorym udalam sie do ASL w celu zapisania sie do SSN i wybrania lekarza rodzinnego. Pan z okienka uwaznie obejrzal umowe o prace (na czas nieokreslony) po czym przystapil do wbijania danych do komputera. Po chwili wydal mi zielona ksiazeczke potwierdzajaca zapisanie do SSN Umbria i tessera sanitaria provisoria, informujac, ze ta plastik przysla ma poczta. Z radosci, ze w koncu udalo mi sie wszytsko zalatwic nie spojrzalam od razu na scadenza. Dopiero w domu zorinetowalam sie, ze oba dokumenty traca wazna juz w czerwcu. Moze ktos sie orientuje czy to mozliwe, ze tessera sanitaria, ktora mi przysla poczta bedzie miala inna date waznosci niz ta provisoria? Idac do Asl bylam prawie pewna, ze majac umowe na czas nieokreslony zostane zapisana do SNN na czas nieokreslony. Pomocy nic juz nie rozumiem. W poniedzialek mam zamiar udac sie tam ponownie, ale juz teraz nie jestem pewna czy prawo stoi po mojej stronie. Z gory dziekuje za pomoc. Ewa
Jeśli masz umowę na czas nieokreślony, musisz zostać zapisana w SSN na czas nieokreślony, a TS musi mieć ważność 5-letnia. Proponuje udać się ponownie do ASL z wydrukowanym okólnikiem Ministerstwa Zdrowia nr 12712 z dnia 03/08/2007 r. (str. 4, punkt 1):

http://www.meltingpot.org/articolo11336.html

Jeśli "pan z okienka" będzie się upierał przy swoim, zażądaj rozmowy z kierownikiem. Miałam niemal identyczna sytuacje (zostałam początkowo zarejestrowana na rok, mimo umowy na czas nieokreślony), rozwiązałam problem oficjalnym pismem skierowanym do ASL (nie chciało mi się latać osobiście :-P).

»

Kultura i obyczaje