wypowiedzenie umowy o prace

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich forumowiczow...
mam zamiar rozwiazac umowe z pracodawca,jaki okres wypowiedzenia mnie obowiazuje?
pracuje w fabryce mozzarelli,z umowa na czas nieokreslony.w kontrakcie mam cos napisane o art.26 C.C.P.L.szukalem tego w necie ale jakos bez wiekszych rezultatow.jesli ktos posiada jakas wiedze na ten temat bede wdzieczny za wszystkie wpisy.
POZDRAWIAM
A CCPL to ma jakis zwiazek z tym?
http://www.ccpl.it/portal/page?_pageid=335,279788&_dad=portal&_schema=PORTAL
Byc moze chodzi o uklad zbiorowy: w zwiazkach zawodowych powinni to wyjasnic dokladnie.
CCPL to Contratto Collettivo Provinciale di Lavoro - czyli uklad zbiorowy na poziomie "prowincji" i dla okreslonej grupy pracownikow. Z pewnoscia jest w nim zaznaczone jaki termin wypowiedzenia umowy obowiazuje pracownika. Czyli musisz sprawdzic przede wszystkim pod jaka umowe CCPL podlegasz, a nastepnie sprawdzic w jej tresci odpowiedni paragraf. Ten art.26 do jakiego CCPL sie odnosi?
Szafirku, żeby poznać swój okres wypowiedzenia, musisz wiedzieć, pod jaka umowę krajowa (CCNL) podchodzi Twoja umowa o prace oraz jaki jest Twój poziom zatrudnienia (livello). Wszystko to musi być zawarte w umowie o prace. Potem wystarczy sprawdzić okres wypowiedzenia dla Twojego poziomu w CCNL.
Dee, a to nie jest tak, ze CCPL sa niejako niezalezne od CCNL? To znaczy, wiem, ze one sa zawierane "na bazie" CCNL ale zawsze wydawalo mi sie, ze zawarte tam ustalenia sa charakterystyczne dla konkretnego CCPL i moga miec okreslone np. warunki wypowiedzenia troche inne niz w umowie ogolnokrajowej. Siem mylem? :)
Chyba sie nie mylisz. Art. 26 wyskakuje z google'a wlasnie w aspekcie lokalnym: np. na stronach comune. Od tego sa zwiazki zawodowe, aby wytlumaczyly dokladniej.
Siem nie mylisz.;) Tylko ze ja nawet nie spojrzałam na link podany przez linn, a Ty to w ogóle wypowiedziałaś się jednocześnie ze mną, wiec wysłałam moja odpowiedz i dopiero potem żem ujrzała Twoja.;) W każdym razie niewiele to zmienia, CCNL czy CCPL - aby poznać okres wypowiedzenia, trzeba zapoznać się z warunkami określonymi w wyżej wymienionych, oczywiście na podstawie własnego stażu pracy i poziomu zatrudnienia.
Czyli wszystko jaśniutkie ;)
Temat przeniesiony do archwium.