ryanair się wycofał, easyjet się zastanawia

Temat przeniesiony do archwium.
witajcie,
dziś się dowiedziałam, że od stycznia będzie problem z tanimi liniami do Włoch. wrzucam link, w którym jest zarys sytuacji:

http://roma.corriere.it/roma/notizie/cronaca/09_dicembre_26/ciampino-ryanair-stop-voli-16[tel].shtml

o ile wiem, ryanair się wycofał z większości lotnisk włoskich, a easyjet się zastanawia co robić. jeśli ktoś dowie się czegoś więcej na ten temat to bardzo proszę, dajcie tu znać, bo ja po włosku nie rozumiem aż na tyle, a translatory...sami wiecie. a chciałam na urlop niedługo tam polecieć. z góry dziękuję za wszelkie informacje. i mam nadzieję, że paniki nie zasiałam. ;)
Hmm.. wychodzi na to, ze przestana latac ryanair od 23.01. :( Ale bilety nie sa zablokowane, wiec jesli kupie na luty bilet to co? Strace tylko kase?
Chodzi tylko o loty na terenie Wloch tj. Milano - Roma, Milano - Bari ect. Linia Ryanair zawiesza loty do 27.02. 2010 a tym wszystkim ktorzy wykupili bilety na ten okres zostana zwrocone poniesione koszty. Nie dotyczy to lotow miedzynarodowych, gdzie obowiazuje bezgledny nakaz posiadania paszportu lub dowodu osobistego. Szkoda tylko, ze jak na razie podroz za tylko 8 euro do Rzymu tam i z powrotem nie bedzie juz mozliwa. Watpliwe aby znalezc za taka cene lot Alitalii lub pociag:(((
Tanie linie lotnicze Ryanair ogłosiły na swojej stronie, że od 23 stycznia 2010 roku zawieszą tymczasowo wszystkie połączenia krajowe we Włoszech. Loty pomiędzy 10 bazami włoskimi (Alghero, Bari, Bologna, Brindisi, Cagliari, Mediolan Bergamo, Pescara, Pisa, Rzym Ciampino oraz Trapani) zostaną wstrzymane w powodu konfliktu między irlandzkim przewoźnikiem a ENAC, a dotyczącym... dokumentów wymaganych przy podróży. Lecąc Ryanair należy posiadać paszport bądź dowód osobisty wydany przed dany kraj. ENAC z kolei zażądał, by dodatkowo można było korzystać z innych dokumentów, włączając w to licencje połowowe oraz identyfikatory wydawane przez miejsca pracy. http://quotidianonet.ilsole24ore.com/cronaca/2009/12/23/274249-braccio_ferro.shtml http://www.ryanair.com/pl/questions/jakie-dokumenty-podrozne-musze-miec-aby-podrozowac-liniami-ryanair
heheh....to moze na karte rowerowa ..albo kibicowska mego ulubionego klubu pilkarskiego tzw. identyfikator tez bym na terenie Itali mogla se z miasta na wies latac?..hehehe eh...ci wlosi..nie wiedza, ze irlandczycy to uparty narod!
cos znalazlam..ciekawe czy to samo dotyczy Itali i placa Ryanowi oplate marketningowa : I ty dopłacisz się do Ryanaira. Irlandzka linia chce wyciągnąć więcej pieniędzy od polskich podatników.Do świetnych wyników finansowych
największej europejskiej linii lotniczej dopłacamy wszyscy. Nawet ci, którzy samolotami, szczególnie tej linii, nie latają. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - linia otrzymuje niemałe kwoty
, które pochodzą wprost z budżetów miast, do których lata - a więc, mówiąc prościej, z naszych podatków.
Jak pisze bydgoska "Gazeta Wyborcza", na przykładzie tego miasta widać, jak bezwzględny bywa Ryanair w egzekucji tych "zobowiązań". Prezydent Bydgoszczy zbuntował się bowiem i przestał odprowadzać do kasy irlandzkiego giganta "opłatę
marketingową", której roczna wysokość sięgała trzech milionów złotych. Na odpowiedź przewoźnika nie musiał długo czekać.
Czekamy jeszcze kilka dni na pieniądze i deklarację dalszych płatności. Jeśli nie będzie ze strony Bydgoszczy żadnej reakcji, to w trybie natychmiastowym zawieszamy wszystkie połączenia z waszym miastem. Jeszcze w okolicach świąt - powiedział Colin Cassey, manager Ryanaira.
"Gazeta Wyborcza" oskarża prezydenta o to, że "umył ręce nie przejmując się losem lotniska i pasażerów". Czy aby na pewno? Może jednak lepiej będzie, gdy samorządy zaczną przeznaczać pieniądze na inwestycje
, które naprawdę potrzebne są mieszkańcom, a nie na finansowanie tanich biletów podróżnym z Wielkiej Brytanii i Irlandii? Zwłaszcza, że korzyści "marketingowe", za które polskie miasta i lotniska płacą miliony, są sprawą dość wątpliwą.http://www.sfora.biz/I-ty-doplacisz-sie-do-Ryanaira-a15136
czyli dotyczy to tylko lotów krajowych? nie mam się co bać (w tej chwili) o loty z PL albo UK? dobrze zrozumiałam?
ah, i co z easyjetem? bo w tym artykule, którego linka zamieściłam mówią także o easyjet.
mysle ze ost.atak terrostyczny pokrzyzuje Wlochom plany co do odprawiania pasazerow na karte polowowa ..i beda musieli szybciutko odszczekac swe pomysly..jak czas okazal idiotyczne..pasazer musi byc wylegitymowany na podst.paszportu lub dowodu osob. i basta!..jesli samym Wlochom nie podoba sie brak pozwolenia na okazywanie sie paszazera karta polowowa to niech ogranicza swe latanie albo lataja z wloskimi przewoznikami ale ci sa juz troche drozsi?! ..no o 5 eu chyba.. heheh a to dla rybaka z Poludnia juz duzo, starczy chyba na 8 kaw w barze.. heheh..ale na Poludniu kazdy grosz sie liczy
Sette, komu tak kibicujesz? mozna wiedziec? uwielbiam wloska pilke i jestem ciekawa:)
Ryanair Ripristina Tutti i Voli Domestici in Italia, dal Momento che è Stato Raggiunto l’Accordo con l’ENAC

ogłoszono 7 stycznia że zawieszenia lotów odwołano jako że doszło do porozumienia z ENAC
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka