zmiana "residenzy"

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
może ktoś z Was, Forumowicze, będzie mi potrafił odpowiedzieć...
2 lata temu, kiedy rozpoczynałam studia we Włoszech, zostałam "residente" w mnieszkaniu, w którym wynajmowałam pokój (po wykonaniu całej tej roboty papierkowej, łącznie z wydrukiem stanu konta itp. itd.).
Od stycznia zmieniam adres, więc muszę tez zmienić "residenzę"...
I kompletnie nie wiem, czy czeka mnie taka sama robota papierkowa, czy wystarczy, że zgłoszę się do comune i po prostu powiem, że się przeprowadziłam i znowu poczekam sobie na wizytę panów policjantów w domu?
Jezeli nie zmieniasz miasta,to bedzie tylko CAMBIO di DOMICILIO.
dziękuję!
Co do wpisu zietty, to zalezy od procedur danej gminy - zgodnie z przepisami nawet przeprowadzka z jednego pietra na drugie to "cambio di residenza", lecz podobno niektore gminy, chcac ulatwic sobie sprawe, traktuja zmiane miejsca zamieszkania na terenie gminy jako "cambio di domicilio" i wymagaja mniej papierow. W kazdym razie te rozwazania nie maja w Twoim przypadku sensu, gdyz Ciebie dotyczy tylko fakt, ze dokumenty wymagane przez ustawe nr 30/2007 obowiazuja tylko w przypadku pierwszego zameldowania we Wloszech. Kazda kolejna zmiana miejsca zamieszkania musi byc traktowana przez urzednikow jako zwykla zmiana zameldowania (czyli nie moga wymagac np umowy o prace).
O, więc widzę, że nie mam się czego obawiać :) dziękuję

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia