A wiec po kolei napisze ci to co pamietam : przede wszystkim - slub konkordatowy to ceremonia religijna z wszelkimi nastepstwami prawnymi , wiec nie wymaga brania dodatkowego slubu cywilnego ! Oczywiscie dokumenty dla parafii musi zweryfikowac i przygotowac USC - ksiadz nie ma takich kompetencji , w kosciele tylko podpisuje sie dokumenty i potem parafia przesyla je do USC , ktory wystawia akt malzenstwa . Wiec dla strony wloskiej to nieistotne , czy braliscie tylko slub cywilny w PL czy konkordatowy - sa wazne jednakowo . Bo ten koscielny to w rzeczywistosci rowniez cywilny .
Powinniscie mysle zaczac od wyznaczenia daty , zeby miec punkt odniesienia ale uwaga - dokumenty USC sa wazne tylko 3 mce ! po przekroczeniu waznosci trzeba je wystawiac i legalizowac od nowa , wiec nalezy wycyrklowac dobrze przygotowania - nie za wczesnie nie za pozno . Radze najpierw przyklepac termin w kosciele - niektore parafie maja terminy bardzo oblozone , nawet rok wprzod .
Zacznijcie od wizyty w waszym comune i poinformowania sie, jakie dokumenty sa im potrzebne do pubblicazioni i aby zarejestrowano malzenstwo zawarte za granica . O ile pamietam do pubblicazioni beda potrzebne - twoj akt urodzenia wystawiony przez twoj USC w PL w formacie wielojezycznym lub przetlumaczony przysiegle oraz nulla osta - zaswiadczenie o tym , ze jestes stanu wolnego . Przy czym przypominam ze dokumenty przeznaczone do obrotu za granica ( czyli w tym przypadku , bo przeciez pubblicazioni beda w IT ) wymagaja legalizacji w ambasadzie PL lub konsulacie . Co do formatu wielojezycznego ( formato plurilingue ) - upewnijcie sie u urzednika w comune , ze wie co to jest ( sa tacy co nie wiedza ) i ze zaakceptuje taki dokument . Teoretycznie powinien i laski nie robi , ale tylko teoretycznie . Uczulano mnie w ambasadzie IT w W-wie , zeby spytac urzednika wczesniej i uzgodnic to z nim , bo sa gminy , w ktorych nie akceptuja i chca mimo wszytsko tlumaczenia przysieglego dokumentow . U mnie urzedniczka byla jak najbardziej za , co oszczedzilo zarowno czas jak i pieniadze wydane na tlumacza . Dokumenty narzeczonego do pubblicazioni - comune bedzie wiedzialo jakie . Nalezy sie tez upewnic jakie dokumenty bedzie potrzebowal USC w PL od narzeczonego , twoje - urzad bedzie wiedzial . Dla niego powinny byc te same co dla ciebie w IT - akt urodzenia w formacie plurilingua ( moj USC nie robil problemow ) lub tlumaczony przysiegle oraz nulla osta . Nulla osta wystawi ambasada IT na podstawie pubblicazioni , ktore wyszly wczesniej w comune . Po tym jak wyjda pubblicazioni powinniscie wiec wziac je , pojechac do PL do ambasady i potem do USC , gdzie chcecie sie pobrac ( wiem ze w kosciele , ale formalnosci zalatwia sie przeciez w usc ) zlozyc dokumenty . Przypominam - nie wczesniej niz 180 dni przed data slubu , inaczej straca waznosc ! W USC stawiacie sie z aktem ur. i nulla osta obojga ( te wloskie zalegalizowane w ambasadzie ) oraz umowionym wczesniej tlumaczem przysieglym jezyka wloskiego . Urzednik odbierze od was akt woli , spisujecie protokol przedslubny , ustalacie kwestie nazwiska itp. Tlumacz jest potrzebny , zeby urzednik wiedzial co mowi narzeczony i vice-versa . Jesli narzeczony zna polski - upewnijcie sie czy tlumacz jest potrzebny . USC przygotowuje dla parafii dokumenty , ktore potem tylko podpisujecie przed slubem wy i swiadkowie . Po ceremonii ksiadz ma 5 dni roboczych na dostarczenie ich do USC i USC ma 14 dni na sporzadzenie aktu malzenstwa ( wystawi szybciej , jesli sie poprosi ). Warto poprosic o sporzadzenie aktu malzenstwa znowu w formacie wielojezycznym , jesli wczesniej nie bylo w comune problemu z akceptacja takiej formy dokumentu . Tenze akt malzenstwa znowu wymaga legalizacji w ambasadzie IT ( bo do obrotu za granica ) , ktora to ambasada go tlumaczy lub tylko legalizuje , jesli jest wystawiony jako plurilingue . Po powrocie do IT rejestrujemy zawarte malzenstwo w comune .
W kosciele to wyglada tak : nalezy odbyc wczesniej kurs przedmalzenski - my odbywalismy w IT i nie bylo z tym problemu dla parafii w PL. Zaswiadczenie bylo wystawione po wlosku i polski xiadz nie robil problemow . Zeby bylo trudniej , nie mialam bierzmowania , wiec musialam jeszcze zdazyc z tym przed slubem . Dla parafii sa potrzebne nasze metryki chrztu i nic wiecej - w metryce sa zawarte wszelkie informacje o innych zawartych przez was sakramentach . Od swiadkow nie chceli ode mnie zadnych dokumentow , xiadz spytal tylko czy sa katolikami i wystarczyla mu ustna deklaracja ze sa . Nalezy stawic sie w parafii jakies 2-3 mce wczesniej celem spisania protokolu przedslubnego . Mlodzi powinni byc po 1-szej spowiedzi slubnej ( ksiadz chcial od mojego meza zaswiedczenie - kartke o odbytej spowiedzi !! moj stary do dzisiaj smieje sie z kartki ) i trzeba pokazac zaswiadczenie o odbytym kursie . Spisywany jest protokol przedslubny - pytania i odp. narzeczonego tlumaczylam ja . Parafia da wam prosbe do waszej parafii w IT o wystawienie zapowiedzi i sama tez da na zapowiedzi . Po powrocie do IT musicie isc do waszej parafii dac ta kartke , zeby ksiadz dal zapowiedzi i potem z tylu podbil ja pieczatka ze zapowiedzi wyszly - podbite odbieracie i przywozicie przed slubem do parafii w PL . Przed samym slubem jeszcze druga spowiedz slubna ( moj maz spowiadal sie po wlosku u ksiedza , ktory znal wloski) . Po slubie parafia w PL wysyla do waszej parafii w IT informacje o zawartym u nich waszym malzenstwie koscielnym , co zostaje odnotowane w metryce chrztu meza . Dodam , ze zaswiadczenia pomiedzy parafiami wystawiano mi po lacinie , wiec nie wymagaly zadnych tlumaczen . Do tego msze poprowadzil ksiadz , ktory znal wloski , wiec byla i ewangelia i pierwsze czytanie w dwoch jezykach , poprosil nawet o przeczytanie po wlosku kogos ze strony wloskiej - taki uklon w strone gosci , zeby nie siedzieli jak na tureckim kazaniu , tylko wiedzieli o czym mowa i mogli choc troche uczestniczyc w ceremonii . Goscie byli zachwyceni a tesciowa az sie poplakala ze wzruszenia .
Mam nadzieje , ze niczego nie przekrecilam . Moze poczytaj jeszcze inne wpisy i skonfrontuj dane . Gdybys miala jakies pytania - pisz , postaramy sie pomoc . Temat byl poruszany wiele razy na forum . Zycze powodzenia !