dokumenty włoskie

Temat przeniesiony do archwium.
Pomóżcie. Jak moge sobie wyrobic dokumenty włoskie. Jestem tutaj od niedawna i zaznaczam ze nie pracuje legalnie. Mieszkam z chłopakiem. I nie umie włoskiego. Pomózcie
a jakie dokumenty chialabys sobie wyrobic?
wszystkie, potrzebujwe ubezpieczenie, jestem w ciazy.
z tego co wiem to bez legalnej pracy lub bez ślubu nie możesz mieć ubezpieczenia. nawet jesli wyrobisz sobie zameldowanie (residenze)- (musisz założyć konto w banku, przelać ok.5200 euro, wykupić roczne ubezpieczenie od nagłych wypadków- NIERÓWNOZNACZNE ze zwykłym ubezpieczeniem i udac się później do urzędu miasta z tym) to i tak nie pracując lub nie będąc żoną włocha nie przysługuje Ci ubezpieczenie.

Ty nie mówisz po wlosku, ale Twój facet pewnie tak. niech idzie do ASL i się dowie, czy nie mogłabyś tam wykupić ubezpieczenia- w moim regionie można.
a co mi jest potrzebne zeby zapisac sie jako osoba bezrobotna, wtedy mialabym ubezpieczenie?
jesli nie przepracowałaś legalnie we włoszech nanormalnym kontrakcie co najmniej roku nie możesz zapisać się jako bezrobotna, przykro mi.
z tego co wiem to rok trzeba przepracowac aby bezrobotny dostal zasilek, a nie zeby sie zarejestrowac.
tak, zarejestrować się możesz, ale bez roku pracy ubezpieczenie Ci nie przysługuje. jestem pewna, bo sama 2 lata temu szukałam pracy i chciałam mieć ubezpieczenie.
ale jeśli nie wierzysz idź się zarejestruj, powiedzą Ci to co ja.pozdrawiam
...chyba, ze pracowalas w Polsce, to dobry ragioniere wywalczy ci w ufficio di impiego mozliwosc zarejestrowania, nie wiem, jak to sie bedzie mialo do ubezpieczenia.
nic nie wywalczy ragioniere.
zarejestrować to i owszem się można mając zameldowanie, ale ubezpieczenia nie ma nawet jesli w Polsce się pracowało. trzeba mieć przepracowany conajmniej rok we wloszech.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa