PRACA WE WŁOSZECH

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam pytanie odnośnie, życia i pracy we Włoszech. Za ok 3-4 lata przeprowadzam się do Włoszech. Mam tam rodzinę, więc o mieszkanie z początku nie będę się musiała martwić. Jednak pracę będę chciała znaleźć sama. Uczę się włoskiego i znam go na poziomie średnio zaawansowanym. Wiem, że w Italii ciężko jest znaleźć pracę. Chciałabym mierzyć bardziej ambitnie. Od października zaczynam studia tylko waham się nad kierunkiem. Chciałabym aby ten kierunek pomógł mi w znalezieniu pracy. NIE WIEM CO STUDIOWAĆ!!?? Przez ten okres (3-4 lat) podejrzewam, że będę znała już włoski bardzo dobrze więc z językiem nie będę miała problemu, ale na jakich pracowników jest zapotrzebowanie we Włoszech. Czy ktoś coś wie na ten temat? Nie interesuje mnie praca na stanowisku opiekunki czy też pokojówki. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Beata
nie wiem, jak za 3-4 lata, ale dzis nie ma zapotrzebowania na zadnych. Chociaz, na jeden rodzaj jest, takich, ktorzy robia duzo i za darmo.
Jedna poprawka: rodzine ma sie we Wloszech, ale przeprowadza sie do Wloch.
Za opinię na temat zapotrzebowania na pracowników dziękuję (o ile to jest poważna opinia) a poprawki zachowaj dla siebie, to nie jest forum gdzie wytyka się błędy. Owszem pomyliłam się, ale czy to aż tak CI przeszkadza?
jest to forum jezykowe i jako takie ma za zadanie pomagac w nauce jezyka, co prawda wloskiego, ale jesli zdarza sie i polski, nie robimy problemu.
Czy opinia jest powazna, czy nie...poczytaj gazety, poogladaj telewizje i zobaczysz sama, aaa z rodzina porozmawiaj...
Rodzina może załatwić mi pracę tylko, że ja wolałabym zrobić to sama. Jestem osobą ambitną i sama chcę dochodzić do wielu rzeczy bez pomocy innych, żeby mieć z tego satysfakcję. Rzecz jasna, że pierwsze rozmawiałam z rodziną, jednakże chciałam zaczerpnąć również opinii innych. Spotyka mnie tu wytykanie błędów (ze strony osoby, która sama w wielu wypowiedziach na innych forach popełniała nie takie błędy) więc skorzystam z innych źródeł. Pozdrawiam!
Wlosi w ogole sie nie zastanawiaj nad tym co bedzie za 3-4 lata. To wrozenie z fusow. Ucz sie jezyka. Rodzina nic nie radzi?
jakies przyklady?
Nie zaproponowalam szukania pracy przez rodzine, a popytania rodziny, na jakich pracownikow jest zapotrzebowanie.
Ambitna osoba, zamiast sie obruszac, podziekowalaby za zwrocenie uwagi na blad, bo dzieki temu nastepnym razem go nie popelni.
Rodzina chcie mnie ściągnąć już, jednak ja nie jestem pewna moich ujmiejętności językowych ;) (Chciałabym mówić płynnie). Chcę skończyć studia, dlatego też skoro mam świadomość, że i tak nie będę mieszkać w Polsce chcę zdobyć wyższe wykształcenie, które przyda mi się we Włoszech. Rodzina twierdzi, że pracę znajdę w sektorze gastronomii lub hotelarstwa (i oni mogą mi taką pracę załatwić). Ponoć potrzebne są też pielęgniarki i fachowcy z branży budowlane (obie te opcje odpadają :) Nie wiem, może ktoś ma inną opinię na te temat.
na dzien dzisiejszy to jest zapotrzebowanie na pielegniarki,laborantki,technik dentystyczny i caly sredni personel medyczny no i informatycy ale takie osoby sa poszukiwane na poludniu Wloch,nie wiem jak jest w centrum czy na polnocy
fryzjerki ,fizjoterapeutki,kelnerzy barmani,sprzedawcy,osoby sprzatajace
tylko pamiętaj, że polskie dyplomy trzeba we Włoszech nostryfikować i przeważnie wiąże się to z koniecznością powtarzania kilku lat studiów na włoskim uniwerku. może bardziej Ci się opłaci studioać we Włoszech, jeśli nie chcesz mieszkać w Polsce?

na dzień dzisiejszy pracy po prostu nie ma, nawet dla wykształconych Włochów.
Też myślałam nad rozpoczęciem edukacji we Włoszech. Tak jak wspominałam poziom znajomości języka włoskiego w moim przypadku ogranicza się do średnio zaawansowanego. Dlatego mam obawy, że sobie nie poradzę. Co sądzicie o pracy w lotnictwie tzn jako stewardessa bądź w obsłudze klienta na lotnisku? Wiecie coś na ten temat?
dzisiejsza mlodziez jest strasznie delikatna, slowem sie odezwac nie mozna, bo cie zjedza bez mrugniecia okiem.
Quali sono i requisiti richiesti?

- Età compresa tra i 19 e i 35 anni
- Ottime capacità natatorie
- Assenza di piercing e tatuaggi evidenti
- Diploma di maturità
- Ottima conoscenza della lingua inglese (gradita anche la conoscenza di una seconda lingua straniera)
- Altezza minimo 165 cm per le donne e 173 per gli uomini
- Aspetto gradevole
- 10/10 di vista
- Assenza di malattie che possono limitare le funzioni di volo come asma o epilessia
- Buone capacità di relazionarsi

Si tratta di un mestiere che va considerato flessibile ed in un certo senso anche precario. Infatti i contratti sono solitamente a tempo determinato Volando 60/80 ore al mese si può arrivare a percepire uno stipendio di circa euro 18[tel]netti.
L’assistente di volo si occupa dell’accoglienza dei passeggeri, dl controllo delle carte di imbarco e del servizio a bordo dell’aereo.

Per accedere alla professione si può partecipare alle selezioni che vengono indette dalla varie compagnie aeree o frequentare un corso presso strutture autorizzate alla formazione del personale.

I corsi hanno una parte teorica (che viene effettuata in aula) e una parte pratica (gli aspiranti assistenti di volo dovranno effettuare almeno 100 ore di volo). Al termine si sosterrà un esame e se viene superato si otterrà la certificazione obbligatoria per diventare assistente di volo.
stewardessa?..ostanimi laty co sie dzialo z AlItalia to wszyskie dziewczyny oczy wyplakiwaly ..ja dostawaly na reke 700 eu..wszystko zalezy od korporacji do jakiej sie dostaniesz takiej zkloptami czt takiej czysciutkiej swietnie prosperujacej i zarabiajacej z roku na rok coraz wiecej na pasazerach i lotach ..raczej rozgladaj sie za zawodami perspektywicznymi..a wybrana praca powinna ci dac awans..a nie 'postoj w'miejscu'..szukaj pracy w ktorej dzieki wyksztalceniu bedziesz mogla awansowac i wiecej zarabiac..ale to nie we Wloszech..no chyba ze poslubisz jakiegos wloskiego Johnsona,starszego od siebie o 40 lat
w radio podano dzis ,ze w Hiszpani pewna linia lotnicza nie placi stewardesom juz od 9 mies..wiec nie chodzi o to przed czy wtrakcie studiow gdzie bed\iesz pracowac tylko o to ze zwila um=konczenia studow powinnas byc GOTOWA do pracy wfirmie ktora ci bedzie palcic za twa prace..chyba ze lubisz pracowac dla pracowania samego..i cieszyc wzrok i zoladek pieknymi circostanzami. http://www.wloski.ang.pl/Jak_z_praca_w_tym_okresie_39097.html http://www.wloski.ang.pl/zmiana_poziomu_zycia_po_przeprowadzce_38595.html
Byl dlugi watek jakis czas temu o pracy jako stewardessa, z ktorego wynikalo, ze sa duze mozliwosci w liniach innych niz Alitalia i na lotniskach na polnocy, pamietam, ze wymieniano chyba Milano Malpensa i Milano Orio al Serio (czyli Bergamo). Poszukaj. Pozdrawiam
:D niech nie szuka!..po lotniskach..tylko konczy studia i sledzi kompanie lotnicze te rozwojowe i te co sa finansowo zadluzone..bo wiadomo ,ze to te nie placa..prace stewardesy wybiera sie dla danego przewoznika ,a nie lotniska w Bergamo czy Linate..jak juz tak to polecam Lufthanse prawdziwego giganta dobrze stojacego na 2 nogach :D..a co do pracy w Itali to jeszcze sa zawsze poszukiwani... bagnini.
ja tez polecam Lufthanse - mają super centra szkoleniowe m.in. w USA (nie wiem czy dla stewardess ale dla pilotów tak), szkolenie jest za darmo ale potrącają z pensji,trzeba znać niemiecki i angielski reszta języków to atuty , pensję płacą i to dobrą i zniżka na bilety lotnicze dla pracowników i dla rodziny - jeden problem -dostać się jest trudno-dla niektórych praca dla Lufthansy to marzenie od dziecka więc kokurencja jest OGROMNA!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa