permesso

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM Czy ktos wiem jak to teraz jest z tym permesso di soggiorno? moje znajome ktore podjeły prace wczesniej niz ja maja cos takiego , ja pracuje od 2 lat a pierwszy contrakt na prace mialam nawet rok wczesniej. Nigdy tego nie wyrabialam . Czy powinnam sobie to wyrobic ,czy jest to nam juz nie potrzebne?
nie ma juz permessa,jestes obywatelka UE..permesso jest dla tych spoza Uni
tez tak myslalam ale te znajome ktore maja sa przekonane ze ja tez powinnam sobie cos takiego wyrobic ,byc morze to sie dla nas polakow jakos inaczej nazywa? czy wogole tego mi nie wyrobia gdybym nawet chciala?
"Sette di Nove 29 Mar 2010, 20:37
nie ma juz permessa,jestes obywatelka UE..permesso jest dla tych spoza Uni"
NIE MA JUZ PERMESSA , JESTES OBYWATELKA UE .. PERMESSO JEST DLA TYCH SPOZA UNII!!! to jest to co napisala sette , ktory wyraz jest dla Ciebie niejasny ??? moze postarmy sie jakos ci inaczej ...
jest permesso to prawda ale zeby dostac to permesso musisz miec zameldowanie 5 lat,po tym okresie skladasz w Comune richiesta.Dokladnie to nazywa sie tak..SOGGIORNO PERMANENTE PER I CITTADINI DELL UNIONE EUROPEA [Ai sensi dell articilo 16 del D.L.n.30 del 6 Febraio 2007]
a ja myslalam o zezwoleniu na pobyt (Carta di Soggiorno)...ze pytasz o soggiorno.Te kolezanki to Polki?..bo to by nam wiele wyjasnialo o czym mowa..jesli one sa dluzej niz 5 lat to jest o czym mowi Luci 11
A ja mialam permesso, i z comune potrzebowalam do pracy attestato di iscrizione anagrafica i mi permesso zabrala a wyadala taki certificato ktory nie ma scadenza. Czyli jeszcze lepiej.
wlasnie o tym pisalam
a to songiorno permamente to do czego jest potrzebne ? i co to wogóle jest?? wybaczcie za to ze pytam o sprawy dla wielu z was oczywiste ale po prostu nie wiem i z gory sory dla tych co to ich denerwuja moje pytania
takie permesso to pozwolenie na pobyt staly,nie musisz miec pracy aby przebywac we Wloszech,masz prawo wynajac mieszkanie,zalozyc konto w banku
otworz sobie ten link Chmurko http://www.comune.modena.it/monet/io-sono/Immigrato/cittadini-ue/attestato-di-soggiorno-permanente-per-i-citatdini-comunitari w tym :http://www.comune.bolzano.it/servizi_context03.jsp?ID_LINK=2877&area=39&page=2 masz podane limity dochodu/ redditi
>a to songiorno permamente to do czego jest potrzebne ? i co to wogóle jest?? <
Attestato/attestazione di soggiorno permanente to dokument, ktory gmina moze wydac osobie, ktora mieszka na stale we Wloszech od 5 lat. Nie jest obowiazkowe i moze byc potrzebne do okazania jakims nieuswiadomionym istotom, ktore nie wiedza, ze obywatele UE nie potrzebuja juz zadnych swistkow potwierdzajacych legalnosc ich pobytu.
Attestazione di SOGGIORNO PERMANENTE PER I CITTADINI DELL'UNIONE EUROPA[zielony dokument-uzyskane po 5latach nieprzerwanego i potwierdzonego,legalnego pobytu w Italii] uprawnia Cię,do uzyskania TESSERA SANITARIA,tym samym prawo do opieki medycznej[bez ponoszenia kosztów ubezpieczenia],nawet jeśli nie pracujesz obecnie.
To niezupełnie tak - tego typu rozumowanie typowe jest dla osób (niestety we Wloszech zalicza się do nich większość urzędników), które maja nadal w głowie stare zasady dla obywateli UE, zgodnie z którymi potrzebny był "papierek", który nas upoważniał do pobytu we Wloszech i do korzystania np. ze służby zdrowia. Od 11 kwietnia 2007 r., kiedy to Włochy przyjęły dyrektywę europejska nr 2004/38/CE, wydawanie jakiegokolwiek dokumentu UPOWAŻNIAJĄCEGO do czegokolwiek nie ma racji bytu, bo dyrektywa ta wyklucza tego typu dokumenty. Obywatele UE maja prawo przebywać we Wloszech (i korzystać ze służby zdrowia), gdy spełniają warunki zawarte w ustawie 30/2007, a nie dlatego, ze maja jakieś attestato. Jeśli po 5 latach pobytu nie wystąpię o attestato di soggiorno permanente, nie oznacza to, ze nie mam prawa do bezterminowej rejestracji w SSN - wystarczy, ze wykażę w ASL, ze od 5 lat legalnie przebywam we Wloszech.
a mnie sie czepiaja o attestato di iscrizione al anagrafo temporale.... i to nawet w agencji pracy! Bo wg tego co wiem ja obywatele ue moga przebywac do 3 miesiecy legalnie, tylko nie wiem jakby mieli poswiadczyc ze przebywam wiecej.. a ten swistek mi wydlo comune na rok i zaplacilam 30 euro :/
to mowicie zeby nie wyrabiac wiecej, ze nie potrzebne?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia