dofinansowanie do mieszkania

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie, wie ktoś może coś na temat dofinansowania do wynajmowanego mieszkania.Jeśłi tak to co trzeba zrobić żeby takie otrzymać i w jakiej kwocie są przyznawane?
Musisz o to pytac w comune. Nie ma zasad ogolnopanstwowych.
"Ogólnopaństwową zasada" jest obecnie jedynie to, ze możesz sobie odliczyć od podatku pewna kwotę czynszu, ale jest to stosunkowo niewiele (zależy od dochodu), maksymalnie 350 euro rocznie, jeśli dobrze pamiętam.
W ogole warto od czasu do czasu zajrzec do comune: w tym okresie w wielu miejscowosciach sa roznego rodzau dofinansowania / np. regionalnych / w tym takze dla rodzin immigrantow.
http://www.ipes.bz.it/sussidio-casa.htm - poczytaj tutaj, moze ta stronka troche wyjasni Ci warunki przyznawania dofinansowania
w mojej Provincia Autonoma :D..dofinasowywuja do gora 240 eu miesiecznie..reszte czynszu placi sie samemu..te dofinansowania sa zalezne od danej prowincji i osob nia zarzadzajacych,czyli Comune
W regionie, w ktorym mieszkam wyszlo wczoraj bando nazywa sie to contributi per l'affitto 2010. Chcialam zlozyc, mialam juz fotokopie wszystkich dokumentow,ktore kazala mi przyniesc osoba z ktora rozmawialam przez telefon, ale niestety nie powiedzial mi ze w tym roku wyszla pewna novità..Dostalam kartke i pisze na niej: Per cittadini di stati non comunitari autocertificazione del possesso del certificato storico di residenza da almeno dieci anni nel territorio nazionale o da almeno cinque anni nella medesima regione.
Ja niestety mam 3 lata residenza.. Nie 5 wiec jak mnie poinformowala nie moge zrobic domanda.. Niewiem, czy w kazdym regioni jest ta novità:/
Per cittadini di stati non comunitari ale przeciez jestes polka i jestes cittadina di stato comunitario- unione europea...moze zle zrozumialam sens
non comunitari/extracomunitari/ to sa ci z poza Uni..my Polacy jestesmy comunitari..z Uni Europ/EU/
Dee? :D
Ja też jestem comunitario? Niech to szlag, ja nie chcę!
No wlasnie, tez mnie zaskoczyla ta kobieta,ktora nie dala mi numerka do kolejki lecz od razu ta kartke mimo ze jej powiedzialam ze jestem polka, a ona do drugiej Polonia ja mowie ze jest w Unii Europejskiej, ale i tak dala mi to, niewiem czy chca sie pozbyc w taki sposob osob, czy non comunitari chodzi im rzeczywiscie to to ze nie sa wlochami, i musza miec te 10 lat residenza w IT albo 5 lat w danym regioni. Dee aiutooooo
wypisz sie Genio, wypisz sie..bo ta Unia chce po tobie, po nas..tylko dziedziczyc!..ja ją z testamentu wykreslilam juz dawno..wydziedziczylam!..a tak !..niech ta Unia sobie nie mysli tak dobrze o sobie, bo sie myli! :D
..'mnie zaskoczyla ta kobieta'..wybacz jej, to omylna istota..to tylko Wloszka..wybacz jej i ządaj romowy z jej przelozonym..wiesz nikt nie jest doskonaly, ani ja, ani ty,. ani ona heheheeh ...Bog nas stworzyl na swe podobienstwo:D
Pisze dokladnie tak:
Novità 2010: Per cittadini di stati non comunitari autocertificazione del possesso del certificato storico di residenza da almeno dieci anni nel territorio nazionale o da almeno cinque anni nella medesima regione
Nella domanda ordinaria e semplificata i cittadini di stati non comunitari devono autocertificare ( cerificato storico di residenza):
*I periodi di residenza in comuni del territorio nazionale (almeno dieci anni in Italia) o della medesima regione (almeno cinque anni).
è requisito d'acccesso al Fondo nazionale Locazioni previsto da una legge statale ( art.11 comma 13 Legge 133/2008).
Z całym szacunkiem, ale was kobiety, to najwyżej na podobieństwo mojego lewego żebra.:)
Panie Genio, chcesz jabłuszko?..zobacz,takie pyszne, soczyste, rumiane...zjedz!
:)))
Wiecie co, doszukalam sie na stronce comune bologna bando w settore casa i chyba ta wiedzma chciala sie mnie po prostu pozbyc! Widze, ze wlosi do nas cudzoziemcow coraz gorszy stosunek maja!
http://www.comune.bologna.it/comune/concorsi/bandi.php
i jest napisane tak samo tylko zamiast slowa " comunitari" uzywaja Unione Europea

Cosa c’è di nuovo. Il bando di concorso 2010 presenta alcune novità rispetto al bando
2009. In particolare:
a) la necessità per i cittadini di uno Stato non appartenente all’Unione europea di essere in
possesso del certificato storico di residenza da almeno dieci anni nel territorio nazionale
ovvero da almeno cinque anni nella medesima regione, da dichiararsi con
autocertificazione nel modulo di domanda. Il possesso o meno di tale requisito, previsto
dall’art. 11 comma 13 della Legge 133/2008, non comporta l’esclusione della domanda di
contributo, ma la possibilità di accesso al Fondo Nazionale Locazioni. I cittadini non
comunitari che non siano in possesso del certificato storico di residenza da almeno dieci
anni nel territorio nazionale ovvero da almeno cinque anni nella medesima regione, ma al
contempo risultino in possesso degli altri requisiti previsti dal bando di concorso
accederanno ai contributi finanziati con Fondo Regionale
b) l’aggiornamento dei limiti di accesso ISE (Euro 34.310,00) e ISEE (17.155,00)
Kropeczko, jesteś obywatelka kraju należącego do UE, wiec ten świstek Ciebie nie dotyczy i możesz spokojnie go podrzeć. Wracaj tam i złóż wniosek o dofinansowanie, które Ci się należy!
dziekuje Dee, sette di nove i diddlina1, napisalam e-maila do urp regione emilia romagna i opisalam sytuacje,oto odpowiedz z urp:
Gent.ma sig.ra,

a seguito sua segnalazione ho contattato il nostro funzionario che si occupa del buono affitto.

Le confermo che se è in possesso di tutti i requisiti richiesti (vedi scheda allegata) come cittadina polacca può fare domanda.

Colgo l'occasione per porgerle i miei più cordiali saluti,

Patrizia Soldati
Ufficio Relazioni con il Pubblico
bravooooooo Patrizia Soldati..bravoooo, bravooooo hehehe
Kochani mam takie pytanko a kiedy mozna składac dofinansowanie do wynajmu..mieszkam we włoszech od 5 lat ale od zeszłego roku od listopada 2009 wynajmuje mieszkanie legalnie na kontrakcie(wczesniej 4 lata bez kontraktu i nic mi sie nie nalezało).dowiadywałam sie i raz mi powiedzieli ze w czerwcu a innym razem ze w pazdzierniku.doszły mni etez słuchy ze zwracaja 50% tego co sie wydało w ciagu roku.czy to prawda..
tak jak pisze powyzej Idz do Comune i dowiedz sie u zrodla..nie sluchaj POSLUCHOW..kazda Comune danej prowincji ma swoje reguly..ja mieszkam w bogatej prowincji../zwroc uwage ze jest tez kryzys/i tu nie rozpieszczaja doplacaja tylko do kwoty 240 eu..reszte bulisz sama/czyli masz czyznsz 550 eu comune moze ci doplacic..tu u mnie..od 1 eu do 240 eu..w zaleznosci od twych dochodow/..ost prasa wyraznie pisze jakby chciala dac ludziom do zrozumienia ze doscrozdawania MIESZKAN KOMUNALNYCH /gdzie czynsze sa bardzo niskie od 10eu do 150eu/ dla obcokrajowcow ze sa Wlosi rozwiedzeni ze i oni maja problemy mieszkaniowe i provincia musi im pomoc na co przeznaczy 30 proc swoich zasobow mieszkan komunalnych
dziekuje bardzo.musze sie wybrac jak najszybciej do comuny i sie dowiedziec.ja płace za mieszkanie 280e,jest nas troje ja maz i dziecko.ja mam niskie dochody kontrakt part time a moj maz jak na rejon puglia (gdzie jest ciezko o prace) ma dobre.odezwe sie jak sie cos dowiem.....
wskaznik ubostwa w Itali to kwota dochodu rocznego nie przekraczjaca 8 tys eu rocznie w gospodarstwie jednoosobowym.Włochy są krajem, w którym system społeczno-gospodarczy przeznacza większość swego budżetu na utrzymanie emerytów, a nie wsparcie dla rodzin, przedsiębiorstw i młodego pokolenia.Powiniscie sie zoraganizowac i wyjechac z Pugli celem podniesienia swego statusu materialnego i oferowania lepszych warunkow dla dziecka w przyszlosci.Włoski Instytut Statystyczny (Istat), na podstawie zebranych danych2 lata temu mianem rodziny biednej określał taką, która dysponowala miesięcznym dochodem wahającym się od 500 euro w przypadku rodziny jednoosobowej, po 2200 euro w przypadku rodziny liczącej co najmniej siedem osób...nowych danych nie znam..pewnie jest wahanie granicach od 40 do 150 eu..piu meno :D
tak masz racje z tym ze trzeba sie zorganizowac i wyjechac na połnoc ale ciezko z dzieckiem i ze znalezieniem pracy na połnocy a przede wszystkim mieszkanie.w tych czasach bez znajomosci nic sie nie da zrobic a chociaz coraz czesciej mysle o tym i mam chec to zrobic bo tutaj w naszych rejonach jak sie znajdzie prace to daja kontrakt part time na 4 godz a zapiernicza sie po 10 godz.SZOK.....mimo ze jezyk opanowany bardzo dobrze to i tak to nic nie daje...pracodawcy sa cwani itd....
ale historie
mandarynaa zaśmiecasz tylko forum.
jak to zasmiecam forum? pisac nie moge?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie