Opłata za wjazd do Mediolanu

Temat przeniesiony do archwium.
Czy jest ktoś, kto mógłby mi podpowiedzieć czy można wjechać do centrum Mediolanu samochodem, widziałam zakazy wjazdu z podpisami "zona traffico limitato, controllo electronico" czy coś w tym stylu- sorki za błędy, coś przeczytałam o jakiś zdrapkach i wysyłaniu kodu sms, czy ktoś mógłby mnie uświadomić gdzie i jak mogę zaparkować w centrum? pozdrawiam
bedzie ci ciezko zaparkowac w centrum bo wszedzie sa zakazy a jesli uda ci sie znalezc jakis parking to na pewno platny wiec przygotuj sie na wydatek, radze zostawic samochod dalej od centrum (np. stancja metra San Donato gdzie jest duzy parking ATM), a do samego centrum z kazdego punktu miasta dojedziesz srodkami komunikacji miejskiej
Jesli chodzi o wjazd do centrum Mediolanu to musisz liczyc sie z:
-brakiem miejsc do zaparkowania,
-w Mediolanie obowiazuje ecopass (dodatkowa oplata) dla samochodow z pewnej grupy bodajze 0,1,2(nie dotyczy diesel, gaz itp) - musisz to sprawdzic, w dni powszednie od 7.30 do 19.30
-sa rejony centrum w ktore moga wjechac tylko samochody ze specjalnym pozwoleniem, w przeciwnym razie ryzykujesz mandatem

Lepiej zdecydowanie zaparkowac na obrzezach i do centrum dotrzec metrem. Polecam parkingi strzezone - tak na wszelki wypadek, aby nie wracac do domu "na piechote". Niestety ciagle tu kradna samochody...
To prawda, ze w Mediolanie jest dosc trudno poruszac sie autem, ale nie przesadzajmy, jest to mozliwe. Parkowanie rowniez.
http://ecopass.atm-mi.it/pollutioncharge/iweb/CercaClasse.aspx

Na tej stronie mozesz sprawdzic do ktorej klasy nalezy Twoj samochod i nastepnie wykupic Ecopass online - platnosc karta kredytowa. Musisz pamietac, zeby go potem koniecznie uaktywnic (attiva ecopass), tez online, bo inaczej nie jest wazny. Orientacyjnie, za duzy samochod diesel placilam 5€ za dzien.

A tu masz mape parkingow, wpisz sobie miasto i adres i zobacz, jaki jest najblizej.
http://www.parcheggi.it/mappe/
Dzięki wszystkim za wskazówki. Faktycznie odwiedziłam stronę (piszę tak dla pokoleń;) może ktoś będzie chciał to przejść), schody zaczęły się jak chciałam określić klase ekol. samochodu (mam polskie blachy więc nie mogłam sprawdzić online), zadzwoniłam do serwisu ecopass, tam mnie operatorka odesłała do comuny bo baza nie przyjęła zagranicznej rej., a tam po 10 min szukania nie wiem czego, pani stwierdziła, że mam napisać podanie faxem o zaliczenie auta do klasy ekol., stwierdziła że e-mailem nie mogę- więc się wkurzyłam (nie mam faksu).Postanowiłam sprawdzić online klasę podobnego samochodu, który akurat zaparkował za oknem - zobaczyłam nr rej., ale też go nie mieli w bazie, więc znalazłam w ogłoszeniach "sprzedam" podobnej marki samochód i zaznaczyłam online tę samą klasę jako autodeklarację- przyjęło! Wszystko zapłaciłam kartą, aktywowałam i o dziwo zahulało. Dowiedziałam się, że tę opłatę można uiścić aktywując w tym samym dniu albo dzień później (to był mój przypadek, najpierw wjechałam a potem zaczęłam się martwić-a kamery rejestrują wszystkie blachy), na przyszłość wykupiłam też abonament na kilka wjazdów, faktycznie należy go aktywować za każdym razem - można wysłać sms z nr pinu i rejestracją lub online. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź. Może się to komuś jeszcze przyda...Aha oprócz wjazdu trzeba też płacić za parkingi- np zdrapka do zakpu w tabacchi lub u pakingowego.
Nie zawsze chyba trzeba placic. Trzeba byloby sprawdzic tu:
http://www.ilgiornale.it/milano/senza_direttiva_ce_auto_straniere_non_pagheranno/31-12-2007/articolo-id=230946-page=0-comments=1
Temat przeniesiony do archwium.