uniwersalny podręcznik (zestaw podręczników) od 0?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam forumowiczów, chcę się zacząć uczyć samodzielnie włoskiego od zera. Poszukuję jakiegoś podręcznika lub zestawu który będzie najlepszy. Co mi możecie polecić. Czytałem sporo wątków na temat podręczników zawadzkiej, ale albo ja czegoś nie rozumie albo jeden poziom to jest kilka tomów (na zasadzie samouczek+komentarz gramatyczny+ćwiczenia), a ja poszukuję czegoś co zmieści się w jednym tomie z nagraniami.
Zależy mi na tym, żeby to nie było nic w stylu włoski błyskawicznie, w 24 h czy inne tego typu badziewie, ale od samego początku wprowadzał dużo słówek i materiał gramatyczny bez pominięć; tak żeby po roku nauki okazało się że książka niby od poziomu A0 do A2 pokazała tak naprawdę jak się przedstawić a obcięła 80% gramatyki.
Wiem, że będę potrzebował takiego ogólnego podręcznika (ew dwóch kompatybilnych)z dobrymi nagraniami (w każdym języku mam problemy z akcentami) i jakiegoś porządnego słownika.
Jakie macie propozycje? Co możecie mi zasugerować podręcznik który nie obcina materiału i słownik który wystarczy na dłużej?
Z góry grazie a tutti (poprawnie?;)
pozdrawiam
Ten podrecznik ma 5 czesci.
Pierwszy poziom:
- komentarz gramatyczny
- dialogi i cwiczenia
- klucz do cwiczen
Drugi poziom:
- dialogi i cwiczenia
- komentarz gramatyczny i klucz do cwiczen
Plus, jesli dobrze pamietam, 1 kaseta
A możecie polecić więcej opcji?
PS czy ktoś zna jakieś nagrania do nauki słówek wyrażeń i ćwiczenia wymowy i akcentu. Na przykład coś na zasadzie lektor mówi po włosku słuchacz powtarza i lektor mówi znaczenie?
Szcerze? Wlacz sobie jakies radio wloskie, tv, niech Ci gra w tle. Powtarzanie za lektorem jest zmudne i nudne.
kup sobie 4 tomowy słownik wiedzy powszechnej albo 2 tomy wydawnictwa rea, mniejszych się nie opłaca, jeśli tylko masz dostęp do netu :) na ling.pl i megaslownik.pl trochę słówek włoskich jest, a potem to już tylko potrzebny jakiś naprawdę obszerny
http://chomikuj.pl/antila
Studiamo la lingua italiana - Poplawska, Szenajchowa. Bez kaset
Wg mnie i mojego nauczyciela (super nauczyciela) najlepsza jest seria książek RETE!1 RETE!2, RETE!3 Poczytaj na forach o tych książkach
tez sie uczylam z Rete i jestem zadowolona, ale musisz tez kupic jakas inna ksiazke do gramatyki, z cwiczeniami, bo w rete jest niewiele.
Nie wiem, czy Rete nadaje się do samodzielnej nauki. A do gramatyki - oczywiście Katerinov albo Parla e scrivi :) Morze ćwiczeń z gramy...;)
Ja wiem, że powtarzanie słówek oderwanych od rzeczywistości jest trochę nie tego, ale z drugiej strony trochę dziwne wydaje mi się, żeby od zera słuchać włoskiego radia i oglądać tv w celu pracy nad akcentem. Można się osłuchać, pozachwycać, ale akcent przez głośnik do mózgu nie przeleci, a przy tempie native' ów nie ma kiedy powtarzać usłyszane frazy.
Ale mogę się nie znać:D żeby nie było, że wyrokuję. Filologiem nie jestem.
Może są jednak jakieś kasety, nagrania w sieci?
Wiesz co, do normalnych podręczników masz dialogi. Np. do Italiano, pronti - via! można legalnie ściągnąć z netu, ze strony guerraedizioni.com. Dialogów możesz sobie posłuchać i potem je czytać albo powtarzać z pamięci. Na początku są bardzo krótkie. Osobne słówka są naprawdę bez sensu, nikt już tak nie uczy, poza tym wtedy uczysz się wyabstrahowanych, osobnych słów a nie całej melodii zdania, a włoski takową jak najbardziej posiada.
Nie wiem, ja zaczynałam już z jakimś podłożem lengłidżowym i śietna była książeczka "Grammatica pratica della lingua Italiana" Susanna Nocchi ;)) w szkole kożystamy z Progetto Italiano, ale dla początkujących zaczynających samemu to nie polecam ;p
No i jeśli podoba Ci się włoska muzyka, to jak najbardziej warto jej sobie słuchać. Wbrew pozorom można znaleźć coś innego niż nieśmiertelne romantyczne kawałki w różnych aranżacjach:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia