Wynajem mieszkan, kontrakty

Temat przeniesiony do archwium.
W moim kontrakcie jest tak: Durata della locazione 4 anni, a partire dal ... al .... rinnovabile per la stessa durata se non interviene disdetta, tramite raccomandata R.R almeno un mese prima della scadenza come concordato per patto espresso da entrambe le parti locatrice e conduttrice.
Mam tez w kontrakcie takie zdanie: Il mancato pagamento di una sola mensilità costituisce motivo di risoluzione del contratto a norma dell art.1455 c.c.
I moje pytanie jest takie.Kontrakt mam od 1 sierpnia 2009, jak widac jest to kontrakt 4+4, jesli bede chciala odejsc 1 lipca 2010 albo max 1 sierpnia 2010 to czy bede musiala placic ta " kare" za rozwiazanie kontraktu?
I czy trzeba go robic co rok od nowa czyli znow od 1 sierpnia jabym miala zostac? chyba nie bo jest 4+4, i nigdzie nie pisze ze rinovabile ogni anno?
Witaj.
Kontrakt 4+4 podpisuje sie tylko raz!wlasnie na osiem lat,po 4 latach,jesli nie wyslesz listu polecajacego ze zwrotna odpowiedzia,jest on wlasnie odnawiany za zgoda,bez zadnych podpisòw!
Odmòwic mozesz kiedy chcesz ale z 6 miesiecznym wypowiedzeniem,jesli nie, placisz za 6 m-cy nawet jesli tam juz nie bedziesz mieszkac i zatrzymana zostaje tez Twoja kaucja.
To kontrakt na 8 lat,oplacalny dla obu stron.
Czas trwania ,jesli nie nastapi wymòwienie,przez list polecajacy ze zwrotna odpowiedzia,przynajmniej 1m-c wczesniej(tutaj poszli Ci na reke,bo normalnie to jest 6 m-cy!)przed koncem umowy,jak ustalono w umowie podpisanej przez obydwie strony wynajmujacej i wlascicielem mieszkania.
Brak zaplacenia jednego m-ca czynszu jest motywem do rozwiazania kontraktu na mocy prawa art.1455 c.c. Wloski Kodeks Cywilny

Mysle ze teraz jest lepiej;-)

Ten kontrakt podpisuje sie tylko raz (4+4)bo sa koszty jego rejestracji w urzedzie.Mozesz tam mieszkac przez 8 lat.A kiedy bedziesz chciala odejsc to ich powiadomisz m-c wczesniej. w innym wypadku beda egzekwowac kare za rozwiazanie niezgodne z podpisana umowa.
Pozdrawiam.
Dodam tylko, ze jesli bedziesz chciala wyprowadzic sie przed uplynieciem 8 lat i wyslesz wlascicielowi wypowiedzenie umowy,bedziesz musiala zaplacic w Agenzia delle Entrate 67€ oplaty za wczesniejsze jej rozwiazanie (za pomoca formularza F23). To prawda, ze umowa 4+4 wazna jest przez 8 lat i nie jest odnawiana co roku, lecz pamietaj, ze nie wystarczy zarejestrowac jej na poczatku - co roku trzeba placic w Agenzia delle Entrate oplate w wysokosci 2% rocznego czynszu (pokrywana w polowie przez Ciebie). Dopilnuj tego, bo jesli wlasciciel zapomni lub o tym nie wie, to predzej czy pozniej dostaniecie oboje wezwanie do zaplaty zaleglych oplat + odsetki.
Dziekuje za odpis.Nie wiedzialam o tym, ze 2% rocznego czynszu musze placic w agenzia delle Entrate, pierwszy raz slysze. Wczesniej tez wynajmowalam miekszanie i nic takiego nigdzie nie pisalo, i nic mi nie przyszlo. A co do 6 mc wypowiedzenia to taka jest legge, ale w kazdym kontrakcie za zgoda obydwu stron mozna wpisac to co sie ustali z wlasciecielem, mozna wpisac np ze zgodnie z legge jest 6 mc, ale za zgoda stron misiac czy dwa. I to sie liczy.
Wlasciciel mieszkania, ktore ja wynajmuje wie ze w ciagu miesiaca znajdzie na moje miejsce na pewno duzo chetnych bo cena jest niska jak na bilocale.
ah i jeszcze jedno czy moj kontrakt to canone concordato? bo nie moge sie polapac.
Nie, 4+4 to umowa typu "libero", wiec czynsz ustalany jest bez zadnych ograniczen, w przeciwienstwie do umowy 3+2 a canone concordato.

Co do oplat, to po podpisaniu umowy nalezy ja zarejestrowac, placac 2% rocznego czynszu (tassa di registrazione), a potem co roku placi sie taka sama sume. Jesli umowa nie zostanie zarejestrowana, jest niewazna i wynajmujesz mieszkanie na czarno. Poniewaz placa po polowie wlasciciel i lokator, oboje odpowiadaja za brak rejestracji i oplaty.
Dziekuje Dee. Jesli chodzi o kontrakt to wlasniciel sie tym zajal,byl chyba w agenzia delle entrate, pokazal mi ta kartke tak wiec umowa jest zarejestrowana i palcilam polowe za zajerestrowanie kontraktu jakos niecale 60 euro.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka