wylatuję do włoch proszę o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
z początkiem września lecę z córką która u nas skończyła 1 klasę do Włoch chcemy tam zostać tak długo jak się da niepokoję się troszkę choć mam partnera Włocha to nie wiem jak tam jest z opieką zdrowotną czy urzędami pracy czy coś w tym stylu . na początek pracować nie będę ponieważ chcemy by córka oswoiła się z językiem i szkołą a potem zobaczymy. Ja w Polsce pracowałam i pracuję do końca sierpnia czy jadąc tam mogę tak jak tu zarejestrować się do urzędu dla bezrobotnych czy muszę to zrobić tu w Polsce przed wyjazdem chcę tam zostać na stałe PROSZĘ POMÓŻCIE JEŚLI COŚ WIECIE NA TEN TEMAT
mozesz, najpierw jednak partner musi cie zameldowac jako goscia u siebie (chyba, ze masz 5000 euro na koncie),nastepnie zrobisz sobie codice fiscale, nastepnie sie zarejestrujesz w ufficio di collocamento, a pozniej wyrobisz sobie ksiazeczke zdrowia. Z ta ksiazeczka masz gwarancje bezplatnych swiadczen lekarskich (baaaardzo niewielu), np. wizyte u lekarza rodzinnego (ktorego wybierasz podczas robienia ksiazeczki), kazde inne swiadczenie jest platne w calosci lub czesciowo tzw. ticket. Mozna zostac zwolnionym z placenia, jesli sie wykaze niski dochod, ale to juz nuianse, w ktore wglebimy sie pozniej.
starsznie mi sie spodobalo- urzad dla bezrobotnych.
skorzystaj p.f. z naszej wyszukiwarki wszystkie te tematy juz byly omawiane..wrzucaj poszczegolne frazy w nasza fioletowa wyszukiwarke,to ten prostokat na prawo pod sloneczkiem np.opieka zdrowotna..czy szkola,czy slowo:praca..czy dane miasto by szukac kontaktow wsrod rodakow..itp..
hmm..Urzad..zawsze byl urzedem zatrudnienia:D..o ile ja siegam pamieciam..droga moja Mua Mua..hm..wracajac do tematu kochana nowa forowiczko ..urzad pracy..wloski urzad pracy nie szuka bezrobotnym wlochom pracy, to zupelnie inny urzad niz polski../chociaz powiem wam ze nie wiem jaki jest polski urzad..nigdy nie bylam bezrobotna w Polsce,nigdy sie tez nie rejestrowalam jako poszukujaca pracy,jak dotad nigdy w zyciu:D/wiec ten wloski urzad pracy czyli Centro per L'Impiego jest totalnie inny niz ten polski gdzie sie przychodzi odfajkowac,ze sie bylo raz w miesiacu i sie pali glupa ,ze sie szuka pracy..w ItaLi bezrobotny musis sam sobie szukac pracy,musi byc aktywny.I rzeczywiscie Wlosi sami szukaja sobie pracy..by szybko ja znalezc to polecam jeden jedyny sprawdzony sposb..PASSA PAROLA..juz wloski partner ci wytlumaczy co to oznacza..nie ma zupelnie sensu szukania pracy w sieci..mysle ze wloski partner wiele rzeczy ci sam objasni..reszte spokojnie doczytasz na forum..przeszukiwujac nasza wyszukiwarke
prosze podaj swoj email napisze do ciebie jestem w podobnej sytuacji pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Solo italiano