Szukam pracy jako badante

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 68
Widze, ze moj watek zyje i ma sie dobrze... :-) W takim razie przypomne sie... moje poszukiwania pracy na razie nie przyniosly rezultatow.. echhh... Pozdrawiam
Witam. Mieszkam w okolicach Rzymu.Jestem we Włoszech od niedawna. Języka dopiero się uczę. Szukam pracy na godziny. Najchętniej do sprzatania.Mam 40 lat i kiedyś już byłam w Italii,na krótko,ale moje wspomnienia są dosc niemiłe. Znam z tamtego okresu wielu słów,dużo rozumiem lecz niewiele mówię..trochę ze wstydu a trochę z powodu wspomnień. Mogę dojeżdżac do pracy do Rzymu. Wiem jedno..teraz byłam przez dwa tygodnie opiekunką do dziecka,bo akurat taką pracę dostałam. Z mieszkaniem i wyżywieniem.Nie chcę już takiej pracy. Może ktoś słyszał o jakiejś pracy? Pozdrawiam
Zapomniałam podac nr [gg]
To nie ja... :)
'.........Potrzebuję opiekunkę -, ale chcę tylko Polkę
Poprzez masowy napływ kobiet z innych krajów takich jak Rumunia czy Ukraina włoscy pracodawcy zaczęli mieć możliwość porównywania stylu bycia i pracy polskich kobiet. I tak już od pewnego czasu rodzina, która szuka pomocy domowej czy opiekunki jasno podkreśla, że chce tylko Polkę.
- Od 15 lat zawsze pracują u mnie Polki. Wolę być sama niż zatrudniać osobę innej narodowości - opowiada samotna 90-letnia Giovanna. - Zawsze okazywały się kobietami zaradnymi, solidnymi i przede wszystkim zaufanymi. W moim wieku muszę uważać, jest wielu oszustów. Polki są bardzo wyrozumiałe, a to jest podstawą, jeśli pracuje się z osobami starszymi lub dziećmi - dodaje.......'http://polonia.wp.pl/title,Czy-w-Polsce-sa-jakies-samochody,wid,12887053,wiadomosc.html
"'.........Potrzebuję opiekunkę -, ale chcę tylko Polkę" a wiesz Sette dlaczego?
Ukrainka wie,że skoro już udało się jej dostać wizę i wyrwać na Zachód to tak szybko nie wróci, bo druga taka okazja mogłaby się nie trafić. Dlatego bierze taką pracę, aby mogła na niej parę lat wytrzymać, w miarę możliwości legalną i nie popuszcza tego co się opiekunce należy. Owszem spotkałam przypadek, że poniewierano opiekunkami, Polki uciekały a Ukrainka pracowała bo już swoje lata miała i na nic lepszego nie liczyła.
Ukraince trzeba dać
-libero tempo w miarę możliwości zgodnie z przepisami
-trzynastkę
-odprawę
a Polka zadowoli sie tym że ma w tygodniu 15 godzin i wytrzyma ... te 2-3 miesiące no bo zawsze może wrócić nie martwiąc się o stempelek w paszporcie.
Prawda jest taka, że Ukrainki z Polek sie śmieją, że sie godzą na pracę na takich warunkach. Efekty później widać nawet tu na forum z jednej strony w postaci próśb o pomoc, o poradę jak rozwiązać problem, a z drugiej - w postaci durnowatych wątków zakładanych przez różnej maści kozy.pozdrawiam
http://www.kijiji.it/annunci/altre-offerte-di-lavoro/varese-annunci-varese/assistenza-familiare-e-manutenzione-della-casa/11469187
... ciągłe ubliżania ...eh te kobitki ...pewnie ze względu na temperament włochy wybrałyście...
Niemcy chętnie zatrudnią polskie pielęgniarki, opiekunki i terapeutów 1 maja nastąpi całkowite otwarcie niemieckiego rynku pracy. To duża szansa dla polskich pracowników z branży medycznej. Jakie muszą spełnić wymagania? Na jakie zarobki mogą liczyć? Rozmowa z Arturem Raganem, przedstawicielem agencji doradztwa personalnego i pracy tymczasowej Work Express. http://biznes.interia.pl/praca/aktualnosci/news/niemcy-chetnie-zatrudnia-polskie-pielegniarki-opiekunki-i,1599983,4204
Sprawdzona Firma, sprawdzone miejsca pracy (referencje na naszej stronie www)! Zatrudnimy Opiekunki Osób Starszych do legalnej pracy w Niemczech! Firma HEART 24 sp. z o.o. sp.k. świadczy głównie usługi opiekuńcze dla niemieckich Seniorów. Naszym Kandydatkom zapewniamy legalne zatrudnienie w charakterze Opiekunek Osób Starszych w Niemczech, najkorzystniejsze warunki oraz fachową pomoc naszych Doradców. http://www.twojaeuropa.pl/oferta-pracy/3332
http://praca.wp.pl/title,Minimalna-placa-za-Odra,wid,13364954,wiadomosc.html
http://it.indeed.com/offerte-lavoro?q=badante+x+anziani&gclid=CLqOguqYyqgCFQUz3woda3uwrQ
Witam mam takie zapytanie.W ten poniedziałek idę na rozmowę w sprawie opiekunki na dzień.Do moich obowiązków należeć będzie gotowanie sprzątanie.W związku z tym mam pytanko ile mogę żądać za godzinkę, mieszkam na północy.Myślę że 5 e za same czarne dni wychodzi 800.Nie jest to za mało?A wypada powiedzieć że pierwszy miesiąc za 5 a potem więcej?Napisz proszę bo bardzo mi na tej pracy zależy.Badantki w mojej okolicy które pracują na 24 godziny z wychodnym co dzień 2 godz i cała sobotę mają 230 e na tydzień.Odpisz proszę.Pozdrawiam
favola100, zgadzam się z Tobą w 100%. Polki w większości biorą co w ręce wpadnie, boją się panicznie upomnieć o swoje i siedzą cicho jak myszy pod miotłą.
Możesz im tłumaczyć jakie mają prawa a one i tak nie kiwną palcem aby zawalczyć o swoje.
Niedawno pewna forumowiczka szukała pomocy na forum, pretensje miała że nie odpowiada się jej zbyt szybko na jej posty itp. Rozmawiałam z nią przez telefon gdy była w Italii, kierowałąm gdzie ma iść i co robić aby wywalczyć swoje i co?? po rozmowie ze mną zadawała te same pytania na forum ...i co???
A NO NICO !! na usta cisną mi się mniej cenzuralne słowa ale się opanowuję ....

dziś rozmawiałam z nią na skypie .....już jest w PL .....
na pytanie czy załatwiła cokolwiek napisała .... cytuję.. nie..nie wiedzialam jak to sie zalatwia bylam wykonczona psychicznie nie mialam sily: nie wzięłam tez druku,zeby cokolwiek tu załatwić

no więc dalej tak podchodźmy do sprawy a włosi będą nas dymać na wszystkie strony jak tylko będą chcieli !!!

dodam że podałam jej adresy, telefony i wszelkie namiary na miejsca gdzoe ma się udać !! NIE ZAŁATWIŁA NAWET JEDNORAZOWEGO ZASIŁKU KTÓREGO ZAŁATWIENIA JEST PROSTE JAK ODDYCHANIE !!

ALE NAJPROŚCIEJ JEST NARZEKAĆ !!
edytowany przez Margo49: 07 maj 2011
moze nie tak...poprostu isnieja wsrod nas osoby malo zaradne..mniej zaradne od nas samych..Margo..od ciebie czy mnie ..boich nie nauczono zaradnosci..i juz zawsze takie posotana..ja akcptuje wszystkich ludzi..byleby mnie nie okradali potem zo juz mi sie 2 krotnie zdarzylo..Polki kandydatki na badante...jedna telefon i pieniadze...4 lata temu inna, 3 lata temu telef. piekny zimowy szal tygryskowy ,ksiazki...Jestem wiec na dystans...troche..ale chce pomagac wlasnie tym niezaradnym
247 spojrz na moj wpis z dnia 3 wrzes 2020 tam masz wyszczegolnione zarobki.....na tym poscie
...niezaradne?!...gdy pomozesz,staja sie" zaradne" nawet za bardzo...o czym przekonala sie Sette...tez...ale nawet to, nie zraza,osoby DOBRE i nadal pomagaja,wierzac w ludzka uczciwosc...
Sette, tu nie chodzi o zaradność.
Skoro ktoś pyta o rady, prosi o pomoc i otrzymuje konkretne wskazówki a potem olewa to to takie postępowanie nie nazywa się niezaradnością.
Według mnie to olewanie wszystkiego, pójście po najmniejszej lini oporu aby potem móc biadolić jakim to się jest biednym i jak to niedobrzy włosi wykorzystują.
W tym konkretnym przypadku o którym wspomniałam, kobieta wiedziała gdzie ma iść i co ma zrobić aby otrzymać kasę. Nie zrobiła nic. I Ty to nazywasz niezaradnością ?
Wiem że są osoby zagubione, nie znające języka, nie mające dostępu do internetu i wywiezione do pracy na jakąś głuchą wiochę ..... wtedy nie dziwi mnie gdy są zmuszone godzić się na to co oferują im włosi bo tak naprawdę nie są w stanie NIC zrobić, nic zmienić.
Ale skoro jest się X lat w Italii, mówi im się o ich prawach, kieruje dokąd mają iść i co robić a one nie kiwną palcem w bucie to nie jest to niezaradność !
Wielokrotnie spotkałam się z kobietami które po 6,7 latach !! pobytu w Italii ledwie porozumiewały się bezokolicznikami i twierdziły że język do gotowania minestry jest im niepotrzebny. Do gotowania NIE, ale do całej reszty już TAK.
Mówię o środowisku badante, bo taką pracę wykonuję i takie kobiety poznałam.
Zaczynałam od pensji 550 euro na czarno, na południu Włoch. Gdy usłyszałam że jedna kobieta w okolicy zarabia 8 stówek (na czarno, po 8 latach pracy!) postanowiłam że ja też tyle będę zarabiała.
Ale na ławkach w parku nikt mnie nie uświadczył. Po barach też. Ja się uczyłam od początku języka.
I to ostro.
Po niecałych 2 latach pracowałam już na północy włoch z pensją 950 euro, na papierach a wiec dodatkowo do tej kasy dochodzi urlop, 13 pensja i likwidacja.
O wielu dodatkowych przywilejach dowiedziałam się niedawno ale nie mówię że jestem zmęczona psychicznie ( a jestem, i to bardzo) i popuszczę to co mi się należy.
Skoro mi się należy to mają mi zapłacić i koniec!!!
Owszem, jestem zaradna bo doszłam do tego i odzyskam co mi się należy
ale nie są niezaradne osoby które dostają takie informacje podane na tacy, z adresami i telefonami i nie robią nic.
oczywisście Margo49 podała mi wszystko na tacy jak mówi..dała wskazówki na robienie dowodów w jakich godz i co robię wykonując zdjęcia-tylko dziwnym sposobem o tych zdjęciach dowiedział się mój pracodawca,bo doniosła mu życzliwa osoba..mówiąca dobrze po włosku i szukająca pracy..i jak tu komuś wierzyć?zaufać?..taka jest solidarniść między nami polkami,że jedna drugą oszukuje...
Tez o tym slyszalam, ze polskie badanti we Wloszech to sie nienawidza i wola nie utrzymywac ze soba kontaktow, a nuz jakas Polka jej prace zabierze...
Rodzice mojego znajomego Wlocha zatrudnili dwie Polki - jedna do sprzatania, druga do robienia masazow/masazy? i bardzo sobie te Polki chwala. Mieszkaja nieopodal Mediolanu.
edytowany przez gosiaBG: 08 maj 2011
uderz w stół a nożyce się odezwą.
eska, napisałaś ten post w taki sposób jakbym to ja doniosła do Twojego pracodawcy tymczasem ja znam z forum, i to nie osobiście, tylko Ciebie a nie Twojego pracodace.
Podałam Ci nr telefonu do adwokata który miał Ci wytłumaczyć co masz robić...zadzwoniłaś?
na forum podano Ci co masz zrobić aby otrzymać zasiłek jednorazowy....kiwnęłaś palcem w tej sprawie?
masz pretensje że jedna drugą oszukuje a sama NIC nie robisz aby SOBIE pomóc.
Pisałaś też na forum posta z pretensjami że nikt Ci nie chce pomóc .... po otrzymaniu wskazówek zrobiłaś coś?
takiego podejścia jak Twoje nie widziałam jak długo pracuję we włoszech.
Myślałam że mam do czynienia z osobą która potrzebuje pomocy a okazało się że Ty potrzebujesz możliwości wylewania swoich frustracji bo to co robią z Tobą i Tobie podobnym, włosi, jest Ci na rękę.
Odbierasz ochotę pomagania innym !

Nawet jeśli ktoś coś powiedział Twojemu pracodawcy to nie znaczy że on nie ma obowiązku wypłacić Ci tego co się Tobie należy.......TYLKO CZY CI NA TYM ZALEŻY, SKORO ZASIŁEK ŁATWY DO ZAŁATWIENIA NIE BYŁ WYSTARCZAJĄCYM BODŹCEM DO RUSZENIA TYŁKA !
gosiaBG, to nie tak że kobiety się nienawidzą. Wszędzie trafi się jakaś gnida, nie tylko wśród badante.
Ja mam wąskie grono przyjaciółek w Italii i wiem że jedna na drugą może liczyć. Pozatym praca to nie towar w super samie który można sobie z ręki wyrwać. Jeśli jesteś dobra to nikt Cię nie ruszy. TAKA JEST PRAWDA !
przeczytałam post eski mojej przyjaciółce na co ona orzekła...cytuję...WEŹ TY KURWA ZOSTAW TO POMAGANIE BO TO WSZYSTKO FUNTA KŁAKÓW NIE WARTE, JESZCZE CI DUPĘ OBROBIĄ I KONFIDENTA NA FORUM ZROBIĄ..

A pewnie, że nie warte, bo przecież nie robi się tego dla jakichś korzyści. Pomagamy, gdyż czujemy taką potrzebę, odruch serca taki a że później często źle na tym wychodzimy? Cóż,trudno, kiedyś, gdzieś, będzie nam to policzone, każdy najmniejszy dobry uczynek.:)
Prawda?
masz rację...
i pewnie nie raz jeszcze pomogę i nie raz dostanę po łbie...
ale też miło jest gdy ktoś mi podziękował bo dzięki mojej pomocy wysądził 47 tysięcy euro !!! tak, to nie pomyłka ! 47 tysięcy euro !
i mało kto zdaje sobie sprawę jak łatwo jest wyegzekwować od włochów należne nam pieniądze.
Ale warunek jest jeden.....musimy umieć porozumieć się z adwokatem, wytłumaczyć o co nam chodzi i zebrać dowody pracy. A do tego nie służy przesiadywanie na ławeczkach w parku i szukanie na siłę towarzystwa. Nie umiesz się porozumieć jest równoznaczne z niezałatwieniem niczego.
Adwokat do którego ja kierowałam badante nie pobiera żadnych pieniędzy z góry. Pobiera co prawda 10% od wysądzonej sumy ale PO sprawie. Wszystko prowadzi sam za Ciebie, można być w PL i przyjechać tylko po pieniądze.
ALE TRZEBA CHCIEĆ !
niesadze zeby polskie badante sie nie nwaidzily...raczej jest zadrosc o pieniadze..o ten jeden rok zycia czy dwa lata bycia mlodza czy ,zmiany hormonalne to wszystko prowadzi do troche dziwnych dla innych obserwatorow zachowan...duzo znich lubi tylko narzekac narzekac...jakis taki smutny i przykry sposob zycia maja..inne tryskaja zdrowiem energi pomyslowaoscia..a jeszcze inne sa ciche pokorne i ulegle wobec losu..zyja z dnia na dzien myslac kazdego dnia ze moga stracic ta pace na czarno ze co potem zrobia itp...Ja zauwazylam trzy typy badante.Te dwa ost typy sa szczuple, typ 1 otluszczony..figura jablka..nic zlego nie mam na mysli..:D
..nie sadzę...literowka
zazdrosc..o pieniedze...o prace...o opinie...o to ze,jestes lubiana przez pracodawcow,bardziej od swojej kolezanki-zmienniczki...o to ze,lepiej pracujesz....i wszechobecne obgadywanie sie(brzydkie ploty),klotnie...i te smutne,pokorne,z czasem wkrecaja sie...ale sa tez osoby fajne,pelne zycia,z poczuciem humoru,ktore nie obarczaja innych za swoje zyciowe niepowodzenia...zycie jest piekne!!!
Tempi Moderni -agenzia per il lavoro- ricerca badanti/babysitter per lavoro presso privati. Requisiti richiesti: esperienza nella mansione, affidabilita'-serieta', tessera sanitaria. La ricerca è rivolta a persone di entrambi i sessi. Gli interessati possono inviare il cv autorizzando al trattamento dei dati [email] specificando nell'oggetto " assistenti alla persona".
Dzien dobry, poszukuje pracy we Wloszech jako pomoc domowa, lub opiekunka do osob starszych, zalezy mi na tym zeby byla to praca legalna. Znam język,za miesiac koncze literature wloska na UJ, prosze o pomoc w znaleziu kontaktu do agencji pracy
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 68

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia