Sette, tu nie chodzi o zaradność.
Skoro ktoś pyta o rady, prosi o pomoc i otrzymuje konkretne wskazówki a potem olewa to to takie postępowanie nie nazywa się niezaradnością.
Według mnie to olewanie wszystkiego, pójście po najmniejszej lini oporu aby potem móc biadolić jakim to się jest biednym i jak to niedobrzy włosi wykorzystują.
W tym konkretnym przypadku o którym wspomniałam, kobieta wiedziała gdzie ma iść i co ma zrobić aby otrzymać kasę. Nie zrobiła nic. I Ty to nazywasz niezaradnością ?
Wiem że są osoby zagubione, nie znające języka, nie mające dostępu do internetu i wywiezione do pracy na jakąś głuchą wiochę ..... wtedy nie dziwi mnie gdy są zmuszone godzić się na to co oferują im włosi bo tak naprawdę nie są w stanie NIC zrobić, nic zmienić.
Ale skoro jest się X lat w Italii, mówi im się o ich prawach, kieruje dokąd mają iść i co robić a one nie kiwną palcem w bucie to nie jest to niezaradność !
Wielokrotnie spotkałam się z kobietami które po 6,7 latach !! pobytu w Italii ledwie porozumiewały się bezokolicznikami i twierdziły że język do gotowania minestry jest im niepotrzebny. Do gotowania NIE, ale do całej reszty już TAK.
Mówię o środowisku badante, bo taką pracę wykonuję i takie kobiety poznałam.
Zaczynałam od pensji 550 euro na czarno, na południu Włoch. Gdy usłyszałam że jedna kobieta w okolicy zarabia 8 stówek (na czarno, po 8 latach pracy!) postanowiłam że ja też tyle będę zarabiała.
Ale na ławkach w parku nikt mnie nie uświadczył. Po barach też. Ja się uczyłam od początku języka.
I to ostro.
Po niecałych 2 latach pracowałam już na północy włoch z pensją 950 euro, na papierach a wiec dodatkowo do tej kasy dochodzi urlop, 13 pensja i likwidacja.
O wielu dodatkowych przywilejach dowiedziałam się niedawno ale nie mówię że jestem zmęczona psychicznie ( a jestem, i to bardzo) i popuszczę to co mi się należy.
Skoro mi się należy to mają mi zapłacić i koniec!!!
Owszem, jestem zaradna bo doszłam do tego i odzyskam co mi się należy
ale nie są niezaradne osoby które dostają takie informacje podane na tacy, z adresami i telefonami i nie robią nic.