tessera sanitaria

Temat przeniesiony do archwium.
witam!mam pytanie dotyczace "tessera sanitaria".otoz moja karta stracila waznosc w czerwcu.zoorientowalam sie niedawno:/....jak moge wyrobic nowa karte? gdzie maa sie udac? czy moge zalatwic to telfonicznie lub poprzez internet?
dodam ze obecnie zmienie adres zmaieszkania(bede mieszkac w lombardii) karta byla wyrabiana na adres w piemoncie...:/ co musze zrobic w tej sytuacjii?
serdecznie dziekuje za jakakolwiek pomoc..milego dnia.
p.s dlugo sie czeka na ta karte?
Gdy TS traci ważność, a rejestracja w SSN jest na czas nieokreślony, Agenzia delle Entrate wysyła nowa TS przed upływem jej ważności. Jesli do tej pory nie dostałaś nowej karty, powinnaś udać się do odpowiedniej terytorialnie ASL lub ewentualnie do Agenzia delle Entrate. Wez pod uwagę, ze możliwe jest, ze w przypadku obcokrajowców SSN nie wysyła nowej karty automatycznie, bo trzeba potwierdzić, ze nadal masz prawo do korzystania z opieki zdrowotnej.
Cytat: deelaylah
Gdy TS traci ważność, a rejestracja w SSN jest na czas nieokreślony, Agenzia delle Entrate wysyła nowa TS przed upływem jej ważności. Jesli do tej pory nie dostałaś nowej karty, powinnaś udać się do odpowiedniej terytorialnie ASL lub ewentualnie do Agenzia delle Entrate. Wez pod uwagę, ze możliwe jest, ze w przypadku obcokrajowców SSN nie wysyła nowej karty automatycznie, bo trzeba potwierdzić, ze nadal masz prawo do korzystania z opieki zdrowotnej.

A co w przypadku osoby bezrobotnej? Moja tessera stracila waznosc w maju tego roku, ale nie mialam czasu zajac sie wyrobieniem nowej... a nic mi nie przyszlo poczta... (moze dlatego ze w Agenzia Entrate gdzie wyrabialam codice fiscale podalam adres pod ktorym juz nie mieszkam?).
Czy osoba bezrobotna (zarejestrowana w centro per l'impiego) moze ubiegac sie o tessera sanitaria?
Cytat: spaggiaitaliana
Czy osoba bezrobotna (zarejestrowana w centro per l'impiego) moze ubiegac sie o tessera sanitaria?

Tak, jeśli straciła prace nie z własnej woli (disoccupazione involontaria). Musisz przedstawić w ASL zaświadczenie o rejestracji w Centro per l'Impiego oraz dokumenty dotyczące ostatniego stosunku pracy oraz jego zakończenia.