Pytanie do deelaylah :)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Niestety ponownie mam problem z działem finansowym i bardzo Cię proszę o pomoc. Dostałam właśnie kontakt na 3 lata zwany "Borsa di studio" od firmy farmaceutycznej. Pieniądze na moje wynagrodzenie pochodzą z europejskiego funduszu stypendialnego EU Marie Curie (7PR "People"). Uzyskałam informację, że mam płacić normalne podatki jak osoba zatrudniona na umowę o pracę - natomiast mój supervisor twierdzi, że z podatków powinnam być całkowicie zwolniona. Mogłabyś mi powiedzieć co o tym myśleć. Czy są jakieś konkretne przepisy dotyczące tego typu umowy. Jeśli tak to proszę wskaż mi je jakoś. Bo dział finansowy jest na tyle pewny swoich racji że nawet nie chcą ze mną rozmawiać... Może jakbym im pokazała wydruk konkretnych cytatów z prawa to będzie łatwiej się porozumieć. Ja już kompletnie zgłupiałam. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Mój e-mail to [email] Ciao
No i pojawił się niestety kolejny problem. Otóż chciałabym płacić normalnie składki zdrowotne we Włoszech i mieć tutaj opiekę lekarską. Dział HR twierdzi że od mojej umowy takie składki nie są pobierane więc muszę posiadać swoje polskie ubezp., którego nie mam bo 1) nie pracuję w Polsce 2) mam pow. 25 lat więc nie mogę już mieć go po rodzicach 3) nie mogę się zarejestrować jako osoba bezrobotna bo pracuję we Włoszech. Jak im tłumaczę że chcę płacić składki tutaj to mówią ok, ale żeby zarejestrować mnie do jakiegoś lekarza to muszę mieć europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego (której mieć przecież nie mogę) i koło się zamyka. Proszę o pomoc wszystkich, którzy mają jakiekolwiek pojęcie co w takiej sprawie zrobić. Z działem finansowym się nie spotkam (bo są zbyt zapracowani) ale mogę im wysłać maila.... Zwariować można.... Błagam pomóżcie....
Welcome to hell...;)

Jeśli chodzi o opodatkowanie stypendium (borsa di studio), to wygląda na to, ze wiele zależy od tego, jaki typ stypendium pobierasz. Generalnie stypendia naukowe nie są zwolnione z podatku dochodowego (są traktowane jak dochód z pracy najemnej, a pracodawca jest w tym przypadku uczelnia), ale poczytaj sobie ten link i zobacz, czy przypadkiem nie podchodzisz pod którąś ze zwolnionych z podatku kategorii:

http://www.caf.acli.it/news/news/borse-di-studio-e-borse-lavoro-trattamento-fiscale.html

Co do opieki zdrowotnej, to skoro podpisałaś umowę na 3 lata, musisz się we Włoszech zameldować. Pytanie brzmi, czy w urzędzie meldunkowym potraktują Cie jako osobę pracującą, czy tez zostaniesz potraktowana jako "student". Różnica polega na tym, ze jako osoba pracująca masz prawo do rejestracji w Servizio Sanitario Nazionale i możesz wybrać sobie lekarza rodzinnego i korzystać z opieki zdrowotnej na tych samych zasadach, co Włosi, natomiast jako student musisz wykazać, ze posiadasz polisę ubezpieczeniowa na co najmniej rok, pokrywającą wszystkie koszty leczenia (nie możesz wówczas być zarejestrowana w SSN). Istnieje tez możliwość dobrowolnej rejestracji w SSN, za oplata (rocznie jest to chyba ok. 400 euro), co pozwala na korzystanie z opieki zdrowotnej, ni wiem jednak, czy Region Toskania przewiduje taka możliwość dla obywateli UE (kilka lat temu ukazał się okólnik ministerstwa zdrowia, który "zachęcał" regiony do umożliwienie takiej rejestracji obywatelom UE nie posiadającym europejskiej karty zdrowia, ale nie wszystkie regiony ministerstwa posłuchały).

W razie czego pisz na [email] :)
Witam, mamy z zona bardzo podobne problemy (stypendia, staz podoktorski na uniwersytecie :-)

Kwestii ubezpieczenia jeszcze nie rozwiazalismy (wlasnie napisalem o tym post: http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/200959)

Jesli chodzi o podatki. Tez uznano, ze nasze stypendia musza byc opodatkowane. My jednak postanowilismy placic je w Polsce, mozna tak, i wyszlo taniej, bo odpisalismy sobie jako naukowcy diety.

Ponizej wklejam moja interpretacje tej kwestii, moze przynajmniej czesc bedzie pasowac do Twojej:

Otrzymuję stypendium wypłacane przez Uniwersytet Medyczny w Rzymie. We Włoszech to konkretne stypendium podlega normalnemu opodatkowaniu (podatek IRAP i IRPEF). Większość czasu w roku spędzam we Włoszech, będe tam pracował 2 lata. Bliższa rodzina jest ze mną we Włoszech. Nie jestem jednocześnie w żaden sposób zatrudniony w Polsce. Polskę traktuję jako ośrodek interesów życiowych: w Polsce posiadam adres zameldowania i dalszą rodzinę, mam wykupione polskie fundusze inwestycyjne wliczając długoterminową (25 lat) polisę na życie połączoną z inwestowaniem (z comiesięczną składką) i dwa 5-letnie programy inwestycyjne, jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Bioinformatycznego i Polskiego Towarzystwa Biochemicznego (z corocznymi zjazdami), utrzymuję aktywną współpracę naukową z polskim laboratorium naukowym, w którym wcześniej pracowałem, wyrażam wolę powrotu do Polski po zakończeniu obecnego stażu zagranicznego.

Czy zatem mogę się rozliczyć w Polsce i uzyskać mniejsze opodatkowanie?

Poniżej zebrałem fragmenty ustaw odnoszące się do mojej kwestii, na końcu umieściłem swoją interpretację.

UMOWA W SPRAWIE UNIKANIA PODWÓJNEGO OPODATKOWANIA
Między Włochami i Polską istnieje umowa w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania (Rzym, 1985)
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=150&id=9741

Ustępy z umowy:

Artykuł 3
Ogólne definicje
1. W rozumieniu niniejszej umowy, jeżeli z jej treści nie wynika inaczej:
c) określenia "Umawiające się Państwo" i "drugie Umawiające się Państwo" oznaczają odpowiednio Polskę lub Włochy;

Artykuł 4
Miejsce zamieszkania dla celów podatkowych
1. W rozumieniu niniejszej umowy określenie "osoba mająca miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się Państwie" oznacza każdą osobę, która zgodnie z prawem tego Państwa podlega tam opodatkowaniu z uwagi na jej miejsce zamieszkania, miejsce stałego pobytu, siedzibę zarządu, albo inne kryteria o podobnym charakterze. Jednakże niniejsze określenie nie obejmuje osoby, która podlega opodatkowaniu w tym Państwie tylko w zakresie dochodu ze źródeł położonych w tym Państwie.

Artykuł 20
Profesorowie i naukowcy
1. Profesor lub nauczyciel, który przebywa czasowo w Umawiającym się Państwie przez okres nie przekraczający dwóch lat w celu nauczania lub prowadzenia prac badawczych na uniwersytecie, w szkole wyższej, szkole bądź innej placówce oświatowej, a który ma lub bezpośrednio przed tym pobytem miał stałe miejsce zamieszkania w drugim Umawiającym się Państwie, będzie zwolniony od opodatkowania w pierwszym wymienionym Umawiającym się Państwie z tytułu wynagrodzenia za nauczanie lub prowadzenie prac badawczych.
2. Postanowień ustępu 1 niniejszego artykułu nie stosuje się do dochodów z tytułu prac badawczych, jeżeli takie prace badawcze są podejmowane nie w interesie publicznym, ale głównie dla prywatnej korzyści określonej osoby lub określonych osób.

Mój komentarz:
artykuł 20 w sposób nieprecyzyjny defniuje kto jest zwolniony z podatku w Umawiającym się Państwie. Tytuł zawiera słowo "naukowcy" sugerując, że ustawa dotyczy też naukowców nie będących profesorami i nauczycielami. Z kolei tekst mówi już tylko o "profesorach i nauczycielach", co nie obejmuje np. doktorów prowadzących badania naukowe. Czy wobec tego doktorzy prowadzący badania naukowe za granicą mogą skorzystać z tej ulgi?

DEFINICJA MIEJSCA ZAMIESZKANIA
Jest określona przez ustawę z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw

2) w art. 3:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).",
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
"1a. Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
1) posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
2) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.",

ULGA PODATKOWA DLA STYPENDIOW ZAGRANICZNYCH

USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych

Rozdział 3
Zwolnienia przedmiotowe

Art. 3. 1. Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).

1a. Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

1) posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub

2) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:

23a) część dochodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących dochody z tytułu:

a) stypendiów - w wysokości stanowiącej równowartość diety z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, za każdy dzień, w którym było otrzymywane stypendium,

INTERPRETACJA:

Jako nuakowiec jestem zwolniony z podatku we Włoszech. Muszę jednak zapłacić podatek w Polsce albo dlatego, że jest nieograniczony obowiązek podatkowy albo dlatego, że mam ośrodek interesów życiowych w Polsce (zakładam, że potrafię to udowodnić, ale czy muszę?). Ponieważ moje wynagrodzenie to stypendium, mogę sobie od podstawy opodatkowania odliczyć pełną równowartość 365 diet z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju (mimo że nie jestem w Polsce zatrudniony).
We Wloszech tez powinni miec Regionalne Punkty Kontaktowe Programow Ramowych. W Polsce takie sa. Moze znajdz ich i zapytaj o ten podatek. Jesli bedziesz musiala placic ten podatek, to moze zadeklaruj, ze chcesz placic go w Polsce, a w Polsce chyba bedziesz z podatku zwolniona (w 5 i 6 PR wyglada na to, ze nie trzeba bylo placic podatku od osob fizycznych http://www.noveo.iq.pl/www/rpk/?podatek-w-programach-ramowych,12).
ojejku ta deelayla wie wszystko :) sie usmiechne do ciebie jak bede miec jakis problem a pewnie bede ich miec duzo wiec fajnie ze cie tu znalazlam
Eeee tam, wszystkiego nie wiem.;) A pytać możesz śmiało, jeśli będę umiała pomoc, na pewno to zrobię. :)
to fajnie :)
:D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego