Pomocy!!! Wymiana dowodu? Paszport?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam problem. Na poczatku przyszlego roku konczy mi sie waznosc polskiego dowodu. Jak sie dowiedzialam, moge zlozyc wniosek o jego wymiane na miesiac przed uplywem daty waznosci. A wymogiem jest zebym wniosek zlozyla osobiscie. Wszystko to juz jest koszmarnym absurdem. Absolutnie nie ma szans, zebym wybrala sie do Polski zeby zlozyc wniosek i czekac MIESIAC?! na jego wydanie. Co w zwiazku z tym??? Czy pozostaje mi tylko zlozyc wniosek o paszport i to oczywiscie tu na miejscu, bo na paszport w Polsce tez musialabym czekac miesiac. Z tym, ze tu pojawia sie kolejny problem, nawet jesli zlozylabym wniosek teraz to na paszport tutaj musze czekac pol roku (tak wyczytalam tu na forum), przez ten czas dowod straci waznosc, czy wydadza mi paszport jesli nie bede miala waznego polskiego dowodu. Mam dowod wloski, ale nie wiem czy to ma w tym momecie znaczenie.Moj maz (wloch) pocieszal mnie, ze jako jego zona moge wyrobic sobie dowod uprawniajacy do przekraczania granic (teraz mam taki ktory nie uprawnia), ale jak wlasnie wyczytalam tu:
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/193302
"wiem, ze w Polsce nie mozna okazywac sie obcym paszportem, dowodem osobistym itp bedac nadal obywatelem polskim. Na terenie RP jest wciaz traktowany wylacznie jako obywatel polski."
Czyli co, bedac obywatelka polski nie moge do niej przyjechac na wloskim dowodzie , tak?
Nie mialam pojecia ze to wszystko takie zagmatwane, za jakiesn 2,3 tyg bedze w Polsce i chcialam sprawe zalatwic, zaczelam szukac i wtedy wyplynely te wszystkie trudnosci, niestety miesiac zostac nie moge zeby wszystko pozalatwiac.
Moze macie jakies rady dla mnie?
Bo szczerze mowiac wszystko toi mnie troche zdolowalo.
przeciez po calej Uni mozna jezdzic na dowod osobisty.wiec co tak rozpaczasz?:D
rozeiazanie jest jedno..dowod jeszcz masz wazny..jak i paszport..pojedziesz teraz..obojetne czy na wloski dowod/masz obywatelstwo wloskie?..z paierowego dowodu wloskiego masz napisane czy mozesz przekracac z nim granice czy nie/ czy polski paszport..i wyrobisz polski dowod i polski paszport, innej opcji nie ma...
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/192417 carta d'identita na granicy http:/paszport polski we Wloszech,a podwojne obywatelstw /www.wloski.ang.pl/forum/inne/197333
Cytat: picciotta
Mam dowod wloski, ale nie wiem czy to ma w tym momecie znaczenie.Moj maz (wloch) pocieszal mnie, ze jako jego zona moge wyrobic sobie dowod uprawniajacy do przekraczania granic

Twój mąż się myli: jedynie obywatele Włoch mogą otrzymać włoski dowód osobisty uprawniający do przekraczania granic.
Dzieki za odpowiedz.
Coz pozostaje mi tylko probowac wyrobic paszport w trybie przyspieszonym w Polsce.
A jak nie to wyrabiac przez konsulat.
w trybie przyspieszonym to ty tylko mozesz sobie tanie bileciki kupic na lot tanimi liniami..bo zarowno doweod sosbisty i paszport wyrabiaja 1 mies....wiec lec do Polski zloz zapotrzebowanie na nowe dokumenty do odpowiednich biur adminstracyjnych...wroc kiedy musisz do wloch i zawczasu..od planowanej dfaty wizyty dolicz sobie ok 40 dni i wykup lot do kraju na ten 40 dzien ..by tylko odebrac dokumenty..albo podczas Swiat o ile je tam spedzasz Musialabys znac kogos dobrze/tzw plecy/ w Urzedzie Paszport. lub wWydziale Spraw Splecznych/dowody/ by ten ktos pilnowal skrocenia terminu odbioru dokumentow..z tym ze oni tego na miejscu nie wyrabiaji..ale jest mozliwosc, ze teraz jesienia termin mozliwe, ze bedzie krotszy ale nie sadze..raczej 30 dni..no moze 26..hehe
Mylisz sie SettediNeve paszport w wyjatkowych sytuacjach mozna przyspieszyc, poprosilam moja mame i dzwonila,zeby sie dowiedziec . Pani poinformowala ja,ze w takiej sytuacji moga mi wyrobic w trybie przyspieszonym. Wiec mam zamiar sprobowac.
Paszport wyrobisz w 2 tygodnie tylko musisz poprosic ale zgloszenie i odbior zarowno paszportu czy dowodu musi byc osobiste (niestety)
A ja jeszcze dodam, że utrata ważności dowodu nie jest ważna przy odbiorze paszportu. Pozdrawiam.
o przyspieszenie wydania paszportu zwroc sie do kierownika wydzialu..ale nie idz z pustymi rekoma..dajesz lapowke i ci przyspiesza..logiczne o tym pisza forowicze powyzej..ja pisalam o normalnym toku wyrabianaia paszportu..trzeba tez miec dobrze obmyslona legende by zapodac ja kierownikowi wydzialu dlaczego zalezyc i na paszporcie tak szybko..teraz jest w modzie bycie dawca szpiku kostnego..podaj wiec ,ze jestes dawca i muszisz tak latac tam i nazad w zwiazku z tym potrzebujesz na JUZ :D
Sette! Nie pisz bzdur!!! Bez lapowki tez zalatwisz przyspieszenie wydania paszportu. Po prostu trzeba poprosic, wyjasnic, ze sie mieszka za granica i tyle. Ja dostalam nowy paszport po 11 dniach bez bombonierek, kawy, uklonow, przymilania itp.
ale jest jeszcze paszport potrzebny? myslalam ze nie
..no nie...w EU nie...
witam mam pytanie moja siostra mieszka we włoszech ma do odebrania w polsce dowód osobisty waznosc paszportu sie skonczyła a posiada włoski dowód czy moze przyjechac na włoski paszport do polski aby odebrac swój
Cytat: halinka12
witam mam pytanie moja siostra mieszka we włoszech ma do odebrania w polsce dowód osobisty waznosc paszportu sie skonczyła a posiada włoski dowód czy moze przyjechac na włoski dowód do polski aby odebrac swój
jesli wloska carta d' ident. ma adnotacje do kiedy jest wazna i czy jest waznyopoza Italia to moze przyjechac..wystarczy wczytac sie w ost.strone wloskiego carta d'identita..spojrzcie c\y nie ma napisu: NON VALIDA X L"ESPATRIO ....by nie zadawac takich pytan na forum i by samemu sobie odpowiedziec...http://www.wloski.ang.pl/forum/inne/197333
wymiana dowodu
jak się okazało nie jest to takie proste chcialem wymienić dowód a tu niespodzianka !Muszę wyrobić pierwsze" permesso permanente"z tego co wiem to o takie permesso mogę się ubiegać sam a nie jest to obowiązek, chyba że się mylę.Może ktoś coś słyszał na ten temat.Czy urzędnicy mają rację,gdzie można znaleść jakieś przepisy na ten temat?
Co to znaczy, ze chcesz "wymienić dowód"? Zgubiłeś stary? Ukradziono Ci go?
Do Halinki12! Twoja siostra posiada jeszcze stary polski dowod i na ten dowod moze wrocic do kraju, mimo, ze np. utracil waznosc z jakiegos powodu. Tak samo z paszportem i dowodem tymczasowym.
Wloskim dowodem osobistym przy przekraczaniu granicy moze poslugiwac sie tylko osoba majaca obywatelstwo wloskie. Nalezy przeczytac informacje na dowodzie, tak jak pisala Sette!
Skończyła się data ważności,a ponieważ jest to dowód elektroniczy nie da się postawić pieczątki.
Po drugie nie mieszkam w tym samym mieście gdzie wyrabiałem dowód a więc wszystkie dane nie są ważne.Jak dowód był ważny miałem ze sobą zawsze potwierdzenie rezydencji i było ok.Jednak oststnio miałem problem z odebranie przesyłki na poczcie dlatego chciałem wymienić.
Cytat: miroraven
Skończyła się data ważności,a ponieważ jest to dowód elektroniczy nie da się postawić pieczątki.
Po drugie nie mieszkam w tym samym mieście gdzie wyrabiałem dowód a więc wszystkie dane nie są ważne.Jak dowód był ważny miałem ze sobą zawsze potwierdzenie rezydencji i było ok.Jednak oststnio miałem problem z odebranie przesyłki na poczcie dlatego chciałem wymienić.

Jeśli Twój wloski dowod stracil waznosc, a jestes tu zameldowany, masz prawo otrzymac nowy dokument, bez wzgledu na to, czy posiadasz prawo do stalego pobytu (soggiorno permanente), czy nie. Jeżeli urzednicy nie chca Ci go wydac, bo najpierw musisz wykazac, że takie prawo posiadasz (oczywiscie zadne "permesso" nie istnieje), to popelniaja wykroczenie - zazadaj umotywowanie odmowy na pismie i zloz odwolanie. Jeśli nie beda chcieli umotywowac pisemnie, powiedz, że dzwonisz po karabinierow, gdyz popelniaja "omissione di atti d'ufficio". To powinno zalatwic sprawe.

Tak na marginesie, we Wloszech dowod osobisty jest dokumentem potwierdzajacym tozsamosc, a nie miejsce zameldowania, wiec nie wyrabia się nowego dowodu tylko dlatego, że zmienilo się miejsce zamieszkania (dane pozostaja nieaktualne i tak ma być). Do potwierdzenia zameldowania sluzy certificato di residenza.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia