Witam, mam problem. Na poczatku przyszlego roku konczy mi sie waznosc polskiego dowodu. Jak sie dowiedzialam, moge zlozyc wniosek o jego wymiane na miesiac przed uplywem daty waznosci. A wymogiem jest zebym wniosek zlozyla osobiscie. Wszystko to juz jest koszmarnym absurdem. Absolutnie nie ma szans, zebym wybrala sie do Polski zeby zlozyc wniosek i czekac MIESIAC?! na jego wydanie. Co w zwiazku z tym??? Czy pozostaje mi tylko zlozyc wniosek o paszport i to oczywiscie tu na miejscu, bo na paszport w Polsce tez musialabym czekac miesiac. Z tym, ze tu pojawia sie kolejny problem, nawet jesli zlozylabym wniosek teraz to na paszport tutaj musze czekac pol roku (tak wyczytalam tu na forum), przez ten czas dowod straci waznosc, czy wydadza mi paszport jesli nie bede miala waznego polskiego dowodu. Mam dowod wloski, ale nie wiem czy to ma w tym momecie znaczenie.Moj maz (wloch) pocieszal mnie, ze jako jego zona moge wyrobic sobie dowod uprawniajacy do przekraczania granic (teraz mam taki ktory nie uprawnia), ale jak wlasnie wyczytalam tu:
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/193302
"wiem, ze w Polsce nie mozna okazywac sie obcym paszportem, dowodem osobistym itp bedac nadal obywatelem polskim. Na terenie RP jest wciaz traktowany wylacznie jako obywatel polski."
Czyli co, bedac obywatelka polski nie moge do niej przyjechac na wloskim dowodzie , tak?
Nie mialam pojecia ze to wszystko takie zagmatwane, za jakiesn 2,3 tyg bedze w Polsce i chcialam sprawe zalatwic, zaczelam szukac i wtedy wyplynely te wszystkie trudnosci, niestety miesiac zostac nie moge zeby wszystko pozalatwiac.
Moze macie jakies rady dla mnie?
Bo szczerze mowiac wszystko toi mnie troche zdolowalo.