Rzym - Macerata

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich.
Czy wśród forumowiczów jest może jakaś osoba mieszkająca w Maceracie?
A jeśli nie to, być może ktoś z Was będzie znał odpowiedź na moje pytania, na co liczę :)
Otóż sprawa wygląda następująco. Moja dziewczyna wyjechała na pół roku do Maceraty na Erasmusa. W związku z tym niebawem wybieram się ją odwiedzić, już nawet kupiłem bilety lotnicze :)
I teraz pytanie. Ląduje w Rzymie - Fiumicino. Jak dostać się z lotniska do Centrum wiecznego miasta? I czym najlepiej i najtaniej dojechać do Maceraty? Wiem, że są połączenia pociągowe (koszt ok. 30 euro w jedną stronę). Jest to jakiś pomysł natomiast pytam, bo może ktoś z Was zna jakiś lepszy środek transportu?
Czesc,

nie sadzilam, ze ktos kiedys na tym forum poruszy temat Maceraty, a jednak:-)

ALe do rzeczy...

Z lotniska Fiumicino sugeruje wsiasc w pociag, ktory jedzie na stacje Roma Tiburtina (przewaznie kierunek to Fara Sabina) -koszt 5,50 euro (tylko nie wsiadaj do Leonardo express, bo kosztuje 11 euro i jedzie na stacje Roma Termini). CZas podrozy o ok. 40 minut.

Na Roma Tiburtina wysiadasz i doslownie naprzeciwko tej stacji znajduje sie wloski PKS.

Bilet do Maceraty kosztuje 21 euro i jedzie sie 4h (pociag jest zawsze z przesiadka i jedzie ok 5 h). Naprawde sie oplaca. Jedzie sie komfortowo i przy okazji pozerkasz troche z okna na wloskie pejzaze:-)
Kupujac bilet w dwie strony-wydajesz 34,50 euro.
Linia to Roma-Marche Linee:

http://www.romamarchelinee.it/

Z tego co pamietam sa stale godziny odjazdow: 10:00, 16:00, 18:30.

Jesli nie, to opcja z pociagiem z Fiumicino na stacje Roma Tiburtina i stamtad powinienes wziac pociag do MAceraty (z przesiadka). Przewaznie jednak pociagi do Maceraty odjezdzaja ze stacji Roma Termini. Dlatego jesli zdecydujesz sie jechac pociagiem, to dla ulatwienia, proponuje Ci wziac autobus z Fiumicino bezposrednio na stacje Roma Termini.

Milej podrozy!!!!!!!!!!!!
Super :)

Bardzo Ci dziękuje za informacje. Na pewno skorzystam :)
Jeszcze mam wprawdzie sporo czasu, ale wolałem zaczerpnąć wiedzy wcześniej :)

Pozdrowionka.

« 

Studia językowe

»

Solo italiano

Zostaw uwagę