residenza a meldunek w Polsce i fiskus

Temat przeniesiony do archwium.
jeszcze raz, bardzo przepraszam, jesli dla niektorych to nudne :)
w poniedzialek zaczynam prace w Mediolanie z contratto di lavoro autonomo na okres roku. rozumiem, ze teraz moge spokojnie prosic o residenze. tylko, wlasciwie po co mi ona? uslyszalam, ze na podstawie residenzy dostane dowod osobisty wloski. czy to oznacza, ze musze sie wymeldowac z Polski? czy residenza ma wplyw na to, gdzie place podatki?
i jeszcze jedno: rozumiem ze do residenzy wystarczy autocertificazione mojego adresu i nikt nie bedzie wnikal, czy mam umowe najmu? czy moja prosba o residenze moze byc problematyczna dla wlasciciela mieszkania?
edytowany przez leane: 16 paź 2010
Cytat: leane
tylko, wlasciwie po co mi ona?

Po to Ci ona, żeby być we Włoszech legalnie. To nie jest kwestia wyboru - takie są przepisy. Obywatel UE przebywający we Włoszech dłużej niż 90 dni ma obowiązek zameldować się w gminie, na terenie której mieszka.

uslyszalam, ze na podstawie residenzy dostane dowod osobisty wloski. czy to oznacza, ze musze sie wymeldowac z Polski?

Z Polski powinnaś się teoretycznie wymeldować, jeśli już tam nie mieszkasz, ale w praktyce wiele osób zachowuje zameldowanie w kraju i konsekwencji żadnych nie ponoszą. Posiadanie włoskiego dowodu osobistego (które zresztą nie jest obowiązkowe) nie ma na zameldowanie w Polsce żadnego wpływu.

czy residenza ma wplyw na to, gdzie place podatki?

Nie, podatki płacisz tam, gdzie uzyskujesz dochód. Na ich wysokość wpływa tzw. rezydencja podatkowa (nie mająca nic wspólnego z zameldowaniem), tzn. jeśli przebywasz we Włoszech przez ponad 183 dni w danym roku podatkowym, zostajesz uznana tu za podatkowego rezydenta.

i jeszcze jedno: rozumiem ze do residenzy wystarczy autocertificazione mojego adresu i nikt nie bedzie wnikal, czy mam umowe najmu?

Teoretycznie urząd meldunkowy nie ma prawa wymagać od Ciebie umowy najmu, bo zameldowanie jest rejestracją stanu faktycznego - Ty oświadczasz, że mieszkasz pod danym adresem, urząd to sprawdza poprzez wysłanie straży miejskiej i jeśli straż to potwierdzi, zostajesz zameldowana. Niestety są gminy, które wymagają nie tylko umowy najmu, ale również zgody właściciela - oczywiście robią to bezprawnie i jeżeli nie zostaniesz zameldowana ze względu na brak któregoś z tych dokumentów, należy bezwzględnie się odwołać, bo urząd popełnia wykroczenie.

czy moja prosba o residenze moze byc problematyczna dla wlasciciela mieszkania?

Nie.
dzieki ogromne Dee!!! teorie sie zna, ale potem w praktyce zawsze sie pojawia jakies watpliwosci. dzieki za pomoc w ich rozwianiu :)

« 

Studia językowe