prawdopodobnie do dee bo sie zna :))

Temat przeniesiony do archwium.
czesc wam wszyskim! dawno zaglądałam
mam takie pytanie odnosnie pracy i umów o prace bo niechcialabym zeby mnie zrobili w konia. Niby firma porzadna i jak narazie dobrze placi i co najwazniejsze placi...
a mianowicie chodzi o to ze pracuje z nimi juz pół roku i niby mowa o umowie byla ze najpierw jestem na tzw okresie probnym. 3 miesiace minely i powiedzieli ze "andiamo avanti' i mnie zostawili na kolejne 3 miesiace. I z tego co wyczytalam juz na wpisach moga przedłuzyc taki kontrakt tylko raz. I tak sie stalo i teraz dostaje kontrakt na 6 miesiecy, usze wybrac któroś TRF i to tez doczytalam juz na forum ze lepiej wyjde na tym, jak zaznacze to gdzie chce zeby pieniadze zostly w firmie i jak kontrakt sie skonczy zostana mi wyplacone. A czy w zwiazku z tym jak mi to wyplaca to dostaje to potem jeszcze jakies Liqudazione, czy to jest to samo?
No co jezeli chodzi z tą umową do tej pory? Bo nic mi nie dali do podpisu za te 3 miechy przedluzone o kolejne 3? czy coś mi się jeszcze należy?? oprocz tych zaległych umow, ktore chce miec do swojej swiadomosci?

W temacie napisalam ze do Dee boo słyszałam ze obiegana w te klocki. ALe jezeli wie ktos cos jeszcze to prosze sie podzielić,
pozdrawiam
Trochę chaotycznie napisałaś, ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania (mam nadzieje, ze dobrze je zrozumiałam).

Cytat: pluti
a mianowicie chodzi o to ze pracuje z nimi juz pół roku i niby mowa o umowie byla ze najpierw jestem na tzw okresie probnym. 3 miesiace minely i powiedzieli ze "andiamo avanti' i mnie zostawili na kolejne 3 miesiace. I z tego co wyczytalam juz na wpisach moga przedłuzyc taki kontrakt tylko raz. I tak sie stalo i teraz dostaje kontrakt na 6 miesiecy

Jeśli dobrze zrozumiałam, masz umowę na czas określony (contratto a tempo determinato). Nie jest do końca jasne czy najpierw podpisałaś umowę na 6 miesięcy (w ramach której przewidziany był trzymiesięczny okres próbny) i potem została ona przedłużona o kolejne 6, czy tez pierwsza umowa była na 3 miesiące, potem przez trzy miesiące byłaś na czarno (bez umowy) i teraz masz nowa umowę na 6 miesięcy. W pierwszym przypadku nie mogą Ci już więcej umowy przedłużyć na czas określony, tylko na nieokreślony, chyba ze miedzy jedna umowa a druga upłynie ponad 20 dni, wtedy mogą podpisać nowa umowę jakby nigdy nic. W drugim natomiast mogą jeszcze raz przedłużyć umowę na czas określony.

musze wybrac któroś TRF i to tez doczytalam juz na forum ze lepiej wyjde na tym, jak zaznacze to gdzie chce zeby pieniadze zostly w firmie i jak kontrakt sie skonczy zostana mi wyplacone. A czy w zwiazku z tym jak mi to wyplaca to dostaje to potem jeszcze jakies Liqudazione, czy to jest to samo?

TFR = liquidazione, czyli odprawa.

teraz przeczytałam moje wpisy - masz racje chaotycznie bo troche tego nie ograaniam na jakich to warunkach sie ma i jeszcze jestem "na cieplo" z tymi wiadomosciami :))

a dokladnie to bylo tak praca od kwietnia na 3 miesiace czyli do konca lipca, potem powiedzieli przedłuzamy i przedłuzyli o kolejne 3 miesiace do konca wrzesnia. a od pazdziernika wkoncu napisali umowe w ktorej mamy czas okreslony do konca marca czyli 6 miesiecy.
noooo, mam nadzieje ze teraz to prosciej napisalam,

i tfr i liquidazione to to samo, okej to wiem juz wiecej :)

no i, za te miesiace "probnego" od kwietnia do wrzesnia cos mi sie jeszcze nalezy? czy dopiero teraz od tej umowy co podpisuje?( - kurde, ale oni to maja troche popiernicczone.... :/ )
a o co jeszcze biega z tymi 13 i 14stkami?

w kazdym badz razie dzieki za rozjasnienia mojego chaosu :))
praca od kwietnia na 3 miesiace czyli do konca lipca, potem powiedzieli przedłuzamy i przedłuzyli o kolejne 3 miesiace do konca wrzesnia. a od pazdziernika wkoncu napisali umowe w ktorej mamy czas okreslony do konca marca czyli 6 miesiecy.

No to w końcu "powiedzieli" czy "napisali"?:) Po jeśli tylko powiedzieli, to od kwietnia do września pracowałaś na czarno i dopiero od października masz pierwsza umowę o prace, którą raz można przedłużyć.

no i, za te miesiace "probnego" od kwietnia do wrzesnia cos mi sie jeszcze nalezy?

Jeśli pracowałaś na czarno, to w ogóle nie figurowałaś jako pracownik i wypłatę dostawałaś bez żadnych podstaw prawnych (ergo: wyplata to jedyne "należące" Ci się świadczenie).. Jeśli natomiast miałaś w tym czasie umowę na czas określony, to należała Ci się normalna pensja, no i liczy się to do TFR i do emerytury (bo płacone były składki).

a o co jeszcze biega z tymi 13 i 14stkami?

To dodatkowe pensje miesięczne, tylko się z nich cieszyć i wydawać.;)
aaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaa to ja to muszę wnikliwie wybadać bo nie dam się zrobić w bambko :/
o nie nie.... nikt mnie nie będzie wkręcać

dzieki stokrotne dee :**

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka