Trochę chaotycznie napisałaś, ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania (mam nadzieje, ze dobrze je zrozumiałam).
Cytat: pluti
a mianowicie chodzi o to ze pracuje z nimi juz pół roku i niby mowa o umowie byla ze najpierw jestem na tzw okresie probnym. 3 miesiace minely i powiedzieli ze "andiamo avanti' i mnie zostawili na kolejne 3 miesiace. I z tego co wyczytalam juz na wpisach moga przedłuzyc taki kontrakt tylko raz. I tak sie stalo i teraz dostaje kontrakt na 6 miesiecy
Jeśli dobrze zrozumiałam, masz umowę na czas określony (contratto a tempo determinato). Nie jest do końca jasne czy najpierw podpisałaś umowę na 6 miesięcy (w ramach której przewidziany był trzymiesięczny okres próbny) i potem została ona przedłużona o kolejne 6, czy tez pierwsza umowa była na 3 miesiące, potem przez trzy miesiące byłaś na czarno (bez umowy) i teraz masz nowa umowę na 6 miesięcy. W pierwszym przypadku nie mogą Ci już więcej umowy przedłużyć na czas określony, tylko na nieokreślony, chyba ze miedzy jedna umowa a druga upłynie ponad 20 dni, wtedy mogą podpisać nowa umowę jakby nigdy nic. W drugim natomiast mogą jeszcze raz przedłużyć umowę na czas określony.
Cytat: pluti
musze wybrac któroś TRF i to tez doczytalam juz na forum ze lepiej wyjde na tym, jak zaznacze to gdzie chce zeby pieniadze zostly w firmie i jak kontrakt sie skonczy zostana mi wyplacone. A czy w zwiazku z tym jak mi to wyplaca to dostaje to potem jeszcze jakies Liqudazione, czy to jest to samo?
TFR = liquidazione, czyli odprawa.