zerowy podatek w CUD ? pomocy!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Od 5 lat mieszkam i pracuje legalnie we Włoszech. Co roku otrzymuje CUD z zerowym podatkiem. Pracodawca odprowadza za mnie składki zdrowotne i emerytalne. Do tej pory się nie rozliczałam z fiskusem ani w PL ani we Włoszech. Sądziłam że CUD wystarczy i dopiero teraz zauważyłam że pracodawca nie odprowadza za mnie podatku. Co teraz z tym zrobić ?? Jakie mogą być konsekwencje ? Pomóżcie!!!!!!!!!!
Jaka masz umowę?
umowa bezterminowa
chodzi mi o to czy to ja będę musiała teraz płacić za te wszystkie lata,czy jest to obowiązek pracodawcy
Wydaje mi sie to nie mozliwe, ze nie placi za Ciebie podatku. Mozesz miec podatek zerowy jak odpowiednio malo zarabiasz. ...choc musialabys bardzo malo zarabiac...
'Robilas' sobie co roku modello 730?

edytowany przez marysia2: 30 gru 2010
A poza tym, jak dostawalas buste paga i tam byly potracenia na rzecz podatku ...to nie Twoj dlug tylko pracodawcy.

hmmm dziwne w sumie, zeby na CUD bylo zero podatku...
w kontrakcie zarabiam 900 € a do INPS odprowadzają kwotę 780,97 kwartalnie sama już jestem pogubiona w tym wszystkim
Tylko, ze INPS to nie podatek. IRPEF/imposta - to jest podatek.

Jezeli odporowadzaja 780,97 - to to jest bardzo rozsadna kwota. INPS zalezy od tego, czy u pracodawcy pracuje wiecej lub mniej niz 50 pracownikow. Ponizej 50 - TY placisz i masz potracane 9,19%, a powyzej 50% TY placisz i masz potracane 9,49%.

W kazdym razie w sumnie Twoje i pracodawcy skadki do INPSu (to co pracodawca musi odprowadzic do INPS) powinny byc okolo 29% ....i tak wlasnie jest. 29%*900*3 miesiace= 780,97euro. ...a wiec w porzadku:-)
Zreszta z tego, co wem, to na CUD jest tylko i wylacznie naliczony podatek potracany pracownikowi, a nie pracodawcy. Co to pracodawca odprowadza to i Twoje i jego skladki.

Na CUD szczegoly INPSu sa w parte C: DATI PREVIDENZIALI ED ASSISTENZIALI INPS.
Tam jest 'Contributi a carico del lavoratore trattenuti' i tam powinnas miec (o ile pracowalac caly rok za 900 euro) 992,52 euro lub 1024,92, przy 'Imponibile previdenziale' 10800 (czyli 900euro razy 12 miesiecy)
'29%*900*3 miesiace= 780,97euro' oczywiscie mialam na mysli mniej wiecej 780,97, bo dokladnie to jest 783, wiec roznica jest malutka. A 29% to tez okolo, bo moze byc lekko inna.
Dziękuje za pomoc. Najbardziej to mnie martwi ten podatek do urzędu skarbowego.
Czyli wychodzi z tego że pracodawca nie odliczał mi podatku ? Trochę dziwne..... Można tak ?
Jestem ich jedynym pracownikiem. Opiekuje się ich matką.
Dostawalas busta paga? Zwalszcza na grudniowej powinno byc wyliczone ewentualne conguaglio przy rozliczeniu calego roku. Jezeli nie placilas podatku w ciagu roku, to w grydniu powinni Ci naliczyc za caly rok.
Zarabiajac 10800 rocznie powinnas chyba placic podatki jakies (bardzo niewielkie). Masz Dzieci?! Pytam, bo na dzieci sa dodatkowe detrazioni reddito.
Jak jestes jedynym pracownikiem, ...to zdaje sie, ze i TFR powinni odprowadzac do INPS.
Powinnas zaplacic okolo 545euro rocznie podatku (plus oczywiscie regionalne i comunalne, ale to sa grosze). Obliczyam to zakladajac, ze nie masz dzieci ani malzonka na utrzymaniu.
mam córkę ale jest już dorosła i mieszka w polsce od roku jest na bezrobotnym czy to cośzmienia??
Powinnas sama zglosic corke na utrzymaniu. Jezeli tego nie zrobilas, to powinnas placic ten symboliczny podatek.
Dostawalac busta paga?! Jezeli na busta paga byly potracenia na rzecz podatku, to problem pracodawcy, a nie pracownika.
napisałam ci wiadomość na poczte,przepraszam że zawracam ci głowe ale może lepiej by było jakbyśmy porozmawiały przez tel. troche się tym wszystkim martwie bo znajoma mnie nastraszyła że cały podatek za te 5 lat będę musiała sama zapłacić
Temat się rozwinął to dobrze,bo ja chcę teraz się rozliczyć.Powiedziano mi,że mogę dostać zwroty za tichet i jeżeli mój dochód był niski dadzą jakąś dopłatę-coś jak u nas na dzieci -czy to prawda?zarabiam 640 plus trzynastka mc.Pracodawca co mc odtrąca mi częśc na chyba na INPS Dostanę jakiś zwrot czy to bajka
Za potracenia na INPS nic sie nie dostanie.
Nic nigdy nie slyszalam o zwrotach za ticket. Byc moze sie to dostaje poza pracodawca.
Zarabiajac 640 euro raczej nie masz co liczyc na zadne zwrotu podatku, bo prawdopodobnie go nie placilas wcale. A jak wiadomo zwrot polega na tym, ze zwraca sie cos co bylo zaplacone.
Siemka czy moze mi ktos powiedzieć jakie są konsekwencje nie zaplacenia podatku za 2009 rok w 2010 roku:)
Nie zaplacania, bo nie trzeba bylo zaplacic, czy nie zaplacenia ...bo poprostu nie zaplacenia?!

Poprostu nie zaplacenia ...nie mam pojecia, ale to pracodawca powinien robic, jezeli praca nie jest na czarno. ...jezeli jest na czarno ...to nie ma zadnych podatkow ;-)
Temat przeniesiony do archwium.