wylot Turyn

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie! Mam bardzo banalne pytanie a zarazem prośbę. 18 lutego wylatuje z Turynu do Katowic. Jeszcze udało mi się załapać przed likwidacją tego kierunku. Tak na prawdę lecę po raz pierwszy w życiu a wiem ze to nie jest małe lotnisko, dlatego też przydałaby się bratnia dusza co by się nie zgubić. Wiem ze dla niektórych to banalna sprawa ale u mnie dochodzi jeszcze brak znajomości języka a z doświadczenia wiem że z angielskim niewiele zdziałam na ziemi Włoskiej. Zdaję sobie sprawę że pisząc tego rodzaju prośbę narażam się na śmieszność, no ale cóż czasami i tak bywa. Pozdrawiam serdecznie.
Hej, nie jestem w Turynie więc nie mogę Ci pomóc. Ale nie wstydź się, bo nie ma powodu! Jeśli ktoś będzie się z Ciebie śmiał to chyba tylko osoby wyjątkowo puste.
Pamiętam mój pierwszy lot 12 lat temu i ten stres. Miałam nieszczęście, że razem ze mną leciały dzieci z bogatych domów, które już w wieku 15 lat miały za sobą loty do Stanów, Tajlandii itp. Pamiętam ich pełne kpiny odpowiedzi, kiedy o coś pytałam.
Dosiu, nie przesadzaj. Z językiem angielskim nawet na lotnisku w Mińsku sobie poradzisz.
w Turynie też.
Witam ponownie. Bardzo dziękuję za słowa pocieszenia. Mam nadzieję ze się nie pogubię na lotnisku. A powiedzcie mi gdzie należy zostawić bagaż do i jaki czas przed wylotem. Boje się ze coś pominę. Wiem ze to prozaiczne pytanie i na prawdę mi wstyd. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Lotnisko w Turynie jest mało skomplikowane, więc się nie pogubisz. Ważne, żebyś znała numer swojego lotu. Chodź dookoła i patrz, z którego terminalu masz odlot. Bagaże? Jak będziesz widziała, że przy takich specjalnych stanowiskach będą je odbierać (takie stanowisko ma z jednej strony miejsce, gdzie się stawia walizki) i jeżeli będzie napisane, że zbierają bagaże pasażerów Twojego samolotu, to po prostu ustaw się w kolejce i czekaj.
A propos, na lotniskach mowia po angielsku, nawet Wlosi. Moze z beznadziejnym akcentem, ale dogadasz sie. A poza tym, to wszystkie 'znaki' sa po wlosku i po angielsku, wiec wyluzuj :) Przyjemnego lotu.
na lotnisku są monitory i tam pisze jaka linia samolotów i jaki nr,stanowiska odprawy bagażowej i gdzie ten samolot leci,więc na pewno się zorientujesz ze o twoj lot chodzi,stajesz w kolejce dajesz dowód lub paszport i bagaza pan lub pani daje ci takie male karteczki,dalej idziesz do odprawy gdzie pokazujesz dokument i te karteczkę co ci dali ,kladziesz na tasme wszystkie swoje rzeczy,laptopa musisz wyciągnąc na wierzch,pasek do spodni tez kladziesz,zdejmujesz buty i przechodzisz przez bramkę wykrywaczy metali jak cos zadzwoni to sprawdzą cie dokladniej,idziesz dalej do poczekalni i tam sa znow monitory na scianach i znow pisze przy jakim wyjsciu jest dany samolot,przed wejsciem do samolotu oddajesz jedna karteczkę a drugą pokazujesz juz w samolocie,musisz wyłączyc komórkę jak będziesz w samolocie
gosiaBG trytonem mam pytanie ponieważ natknęłam się na rozmowę z forumowiczem o nazwie tryton miałaś się z nim spotkać na lotnisku. I co udało Wam się??
Nie, poza tym nie bylo takich planow, pytal tylko jak dojechac do Bergamo :) Po prostu wylatywalismy tego samego dnia z tego samego lotniska do tego samego miasta w PL, ale nie spotkalismy sie. :)
dosia80 widzisz, chetnie bym ci kurcze pomogl, gdybys jechala rowno 10 dni pozniej;) i nie z Torino, ale z Bgy. No nic, mam nadzieje ze dasz sobie rade i jak cos to polecam sie na przyszlosc - ja tutaj pewnie zawitam troche dluzej, jak mnie ta pieprzona samotnosc nie zje calkiem.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka