NOWE CERTIFICAZIONE DI VALORE ROCZNIK 2010

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:)
Witam wszystkich.W szczeólności zwracam sie do osob studiujacych w Bologni na pierwszym roku.Mam problem z certificazione di valore.Od tego roku ambasada nie wylicza juz zadnych punktow(ktore tak na prawde byly zwykla srednia arytmetyczna uzyskanych wynikow) a jedynie dolacza kopie tlumaczenia swiadectwa maturalnego.Niestety dla Włochów jest to niezrozumiale bo jak to powiedziala responsabile mojego dzialu "co my mamy niby z tym zrobic?srednia sobie wyliczyc?"uznali ze z nowego certificazione di valore nie sa w stanie wyliczyc mi zadnych punktow.Po raz kolejny udalam sie do ambasady zeby wyjasnic sytuacje i wytlumaczyli mi ze juz nie wyliczaja tej sredniej bo jest to na niekorzysc uczniow i w zaleznosci od wybranego kierunku uniwersytet powinien wyliczyc jak uwaza.W zwiazku z tym przyznano mi OFA z czym sie nie zgadzam bo mialam bardzo dobre wyniki matury:( wszystko 80/90 % rozszerzone...... Czy sa jakies Polki studiujace w Bologni na pierwszym roku ktore maja wlasnie to nowe certificazione di valore(kierunek nie ma znaczenia) i czy mialy taki sam problem?Bardzo prosze o pomoc.....Jestem naprawde zdesperowana.nie wiem gdzie mam sie udac,a Wlochowi sie nie przetlumaczy :(
Dziekuje z gory za jaka kolwiek odpowiedz i prosze o jakies informacje ;)
Vi prego
edytowany przez paulaa5: 11 sty 2011
Za co Ci przyznali OFA? Studiuje w Bergamo Lingue e letterature straniere moderne na pierwszym roku. Ja tez mialam swietnie zdana mature, ale we Wloszech oblalam wstepny egzamin z jez. wloskiego (poziom C2, Wlosi tez musieli go zaliczyc) i dlatego mam OFA. Moj uni (w Bergamo) nie bierze wynikow z matury pod uwage, jak wiekszosc innych uniwersytetow, bo tu sa po prostu testy wstepne. Moze po prostu nie przyszlas na egzamin wstepny i stad to OFA.

Moj dichiarazione di valore mial zalaczona kopie swiadectwa maturalnego, jego tlumaczenie przysiegle oraz potwierdzenie w MENie i MSZ (apostille), a na pierwszej stronie bylo tylko potwierdzenie, ze mam za soba 12 (czy 15, juz nie pamietam) lat nauki oraz ze zdalam polska mature, co uprawnia mnie do studiow we Wloszech. W segreterii na uni nawet nie patrzyli na to dichiarazione, kobieta po prostu wziela, skopiowala i juz bylam studentka.
Tak tylko ze w Bologni biora pod uwage punkty z matury i jezeli masz ich mniej niz 70 to jestes OFA a moja srednia ze wszystkiego(nie liczac nawet ze poziom zaawansowany ktory w Polsce jest wyzej liczony) mam ponad 80 %.Ale oni uznali ze nie beda wyliczac mi zadnych punktow bo powinien to zrobic konsulat w polsce i wpisali mi po prostu 0 co jest mniejsze od 70 i jestem OFA......ufffffffff.......Blagam kogos kto studiuje w Bologni na 1 roku........

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia