kupno samochodu na raty

Temat przeniesiony do archwium.
czesc.
chcialem spytac was czy jest jakis problem z zakupem samochodu na raty we wloszech i jakie trzeba spelniac warunki i czy mozna w rozliczeniu pozostawic swoje stare auto .
dzieki za porade jestem z Arco(TN)
http://www.mutuionline.it/mutuo-migliore/miglior-mutuo.asp
sorki a po polsku mozna bo troche nie rozumiem tego jezyka
no to kup sobie w Polsce , masz mniejsze opłaty
http://www.tanie-kredyty.com.pl/aktualnosci/finanse-osobiste/55-kredyty-dla-polakow-pracujacych-za-granica.html
no i jest jeszcze :
http://www.favore.pl/6982_auto-taniej-leasing-dla-osob-fizycznych-suchy-las-wielkopolskie.html
nie wspomne ze zarabiajac w euro zyskujesz na :
http://www.nbportal.pl/prezentacje/rynek-walutowy-bez-tajemnic/rynek-walutowy-bez-tajemnic.html
edytowany przez emendamentos: 23 sty 2011
no tak jak bym chcial kupic w polsce to bym na tym forum nie pisal.ale jakos mi sie tam niespieszy wiec chce tu a ze posiadam juz samochod na wloskich blaszkach wiec grzecznie pytam
...przepraszm staralem sie pomoc ...niemniej jednak pamietaj o roznicach walutowych , no chyba ze wrzucasz w koszta w makaronii...

:):):) ...a jesli nie znasz jezyka to uwazaj co podpisujesz , pamietaj ze raty sa zmienne , w wiekszosci ustalane na podstawie stop %...
edytowany przez emendamentos: 23 sty 2011
dokladnie tak nasz kraj ojczysty wogule juz mnie nie interesuje
..przykro mi ...
a mi wcale
...Polske tworza ludzie ,
Cytat: benyhill

wiec sie dziwie ze szukasz pomocy wsrod rodakow....
ty patryjota zapisz sie do pis-u i powodzenia i skoncz to pipszenie oki.wypowiedz sie do tematu forum a nie filozofuj
Niestety ale Ci ludzie, ktorzy tworza Polske, najczesciej i tam i tutaj okazuja sie niezbyt dobrymi kompanami do czegokolwiek. Niemniej jednak wyjatek czyni regule. To zalezy od ludzi. A jesli chodzi o polityke... chyba wole byc straniero cale zycie (wcale sie tym zbytnio nie przejmowac), nie interesowac sie tym calym syfem jaki sie wyprawia (zarowno w itali jak i w polszy) - po prostu zyc bez telewizora, majac swoje sprawy na glowie i znajac prawo w zakresie potrzebnym do normalnej egzystencji - ale napewno nie ingerujac w brud polityczny. PiS, PO, SLD, czy inne Samoobrony - przeciez to zadna alternatywa - wszyscy zasiadaja w lawach tylko w jednym celu: wladza, pieniadze, korupcja. Cieszy mnie tam ostatnio jeden czlowiek: John Godson - pierwszy polski czarnoskory posel. Zastanawiam sie ile czasu zajmie mu zrozumienie, po co Polacy tak naprawde walcza o mandaty poselskie. Gosc na dzien dzisiejszy jest bardzo samozdyscyplinowany, pracowity, wkladajacy cale swoje jestestwo w to co robi. I ciekawi mnie jak dlugo tak bedzie, kiedy uzna ze to po prostu nie ma sensu. Mam nadzieje ze wrecz nigdy. Ale to dopiero czas pokaze, a historia oceni.
...jakkolwiek wpis
Cytat: benyhill
dziwi mnie , skoro nie interesuje, to dlaczego szukam pomocy u owego, zazwyczaj szukam tam gdzie interesuje ...
A wracajac do tematu: do kupna czegokolwiek na raty w Itali jako obywatel kraju nalezacego do EU potrzebujesz:
- codice fiscale - ale ten masz obowiazek zawsze miec przy sobie bo jest tak samo twoim numerem ubezpieczenia
- zaswiadczenie z comuny o rezydencji (Rezidenza) - sam dowod osobisty wloski czesto nie wystarcza np. w sieciach sklepow UniEuro
- 2 lub 3 ostatnie gustapaghi - w zaleznosci od sklepu gdzie chcesz dokonac zakupu
- kopie kontraktu o prace - oczywiscie najlepiej jest gdy jest to tempo indeterminato
- niektorzy wymagaja permesso di soggiorno lub permesso di lavoro - co oczywiscie jest bzdura - bo jako obywatel kraju nalezacego do wspolnoty NIE MUSISZ MIEC POZWOLENIA NA PRZEBYWANIE W ITALI, ani od jakiegos czasu POZWOLENIA NA PRACE - ale czesto dla obslugi jest to absolutnie niezrozumiale - co wynika tylko i wylacznie z niewiedzy i niekompetencji (wtedy niestety mozesz tylko zrezygnowac albo wezwac kierownika - przy czym masz nikle szanse na sukces, bo wlosi to strasznie zadufany w sobie narod, chyba nawet bardziej niz Polacy;P )

Pozatym kazdy "sklep" stosuje wlasne procedury i najlepiej pytac w miejscu gdzie chce sie zaciagnac pozyczke/wziasc cos na raty. Nalezy jednak pamietac by przypomniec ze jest sie straniero - bo inaczej mozna sie dowiedziec czego Wloch potrzebuje do kredytu, wracac po dokumenty, dowiedziec znow czego brakuje i w efekcie tylko podziekowac za niekompetentna obsluge - tutaj uklony dla Pan w UniEuro w Vercelli, zeby bylo smieszniej w Bielli nie mieli zadnych problemow, na co nawet na dobre wyszlo.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Solo italiano