PODATKI,ODLICZENIA I INNE

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM,KTOS SIE ORIENTUJE DO KIEDY PRACODAWCA MA CZAS WYPLACIC ODLICZENIE Z 730,DRUGIE MOJE PYTANIE KTO DECYDUJE O WYSOKOSCI RAT WYPLACANYCH Z TYTULU 730.PISZE BO MAM MAM TAKI PROBLEM,DOKONALEM ODLICZENIA NA KWOTE OK 1000 EURO A PRACODAWCA WYPLACA MI PO 13 EURO MIESIECZNIE Z TEGO ODLICZENIA,MOWI ZE MA TAKIE PRAWO,MALA AZIENDA I WOGOLE.PRZECIEZ BEDZIE WYPLACAL MI MOJE ODLICZENIE KILKA LAT,A ZARAZ BEDZIE NOWY CUD I ODLICZENIE.
napisz do Dee...mail: [email]
to jakas nowosc, ze pracodawca wyplaca odliczenia? czy tez ja nie wiem o jakich odliczeniach mowa. mnie roznice w zaplaconym -a tym, ktory sie nalezal- podatku wyplaca agenzia delle entrate po jakichs 3 latach.
WITAM,PISALEM O ODLICZENIU ROCZNYM ZA ROK 2009,ODLICZENIE WYPLACA MI PRACODAWCA WRAZ Z BUSTA,PIERWSZE 3 MIESIACE Z 1000 EURO ODLICZENIA PLACIL MI PO 13 EURO A W CZWARTYM 200 EURO,CO DO RESZTY ODLICZENIA ODSYLA MNIE DO KSIEGOWEGO ZEBYM POWIEDZIAL ZE FIRMA JEST MALA I MA PRAWO MI WYPLACAC TAK MALE KWOTY,A RESZTE WYPLACA MI PRAWDOPODOBNIE Z NOWYM ODLICZENIEM ZA ROK 2010.GENERALNIE SLYSZALEM ZE PRACODAWCA POWINIEN WYPLACIC ODLICZENIE ZA ROK 2009 DO KONCA ROKU 2010,ODLICZALEM WYNAJETE MIESZKANIE I DWOJKE DZIECI.

CRISS1978, nie pisz wszystkiego z wielkiej litery. Trudno się czyta.
Pracodawca może wypłacać zwrot podatku IRPEF w ratach, używając do tego odcinka pensji (busta paga), jednak może to robić tylko do grudnia danego roku. Jeśli w grudniu nie wypłaci wszystkiego i pracownik nadal oczekuje na resztę zwrotu, zostaje to uwzględnione w CUD za następny rok, w części B (Credito IRPEF Non Rimborsato). CUD 2010 dostaniesz niedługo, sprawdź, czy pracodawca wpisze tam brakującą kwotę i wtedy wpiszesz ja w 730 za rok 2010 jako "eccedenza dell'anno precedente".

Jeśli obawiasz się, że i tym razem pracodawca postąpi podobnie, czyli będzie ci wypłacał niewielkie raty, a potem zostanie ci znowu jakaś suma niewypłacona, możesz wypełnić zamiast 730 (który pozwala właśnie na otrzymanie zwrotu od pracodawcy) tzw. modello UNICO - wtedy pieniądze otrzymasz bezpośrednio od Agenzia delle Entrate (na konto bankowe lub w gotówce, na poczcie), ale pamiętaj, że możesz na nie czekać nawet kilka lat.
Witam wszystkich! a moje zapytanko jest nastepujace (oczywiscie jesli sie mozna wstracic...) czy jesli sie pracuje na umowe na czas nieokreslony,ma sie tylko jedne zrodlo dochodu,nie oplacam mieszkania bo szef sie zajmuje wszystkimi rachunkami i remontami,pracuje rzaem z zona i nie mamy dzieci ,to czy trzeba sie rozliczac z podatku?! bo ksiegowa u nas w zakladzie mowi ze nie trza, a i gdy dzwonilem na infolinie do INPS-u to tez mi tak powiedziano... ilez w tym jest prawdy???? podpowiedzcie mi
Jeśli w ciągu jednego roku podatkowego miałeś tylko jednego pracodawce i nie chcesz niczego od podatku odliczyć, to nie musisz składać deklaracji podatkowej.
bo tak naprawde to nic nie mam do odliczenia... zadnych wydatków oprócz jedzenia!!! dzieki bardzo za odpowiedz. PS - a czy uzytkowniczka deelaylah moglaby mi odpisac na maila :-) , rzecz jasna nie ponaglam....
Cytat: jasis007
PS - a czy uzytkowniczka deelaylah moglaby mi odpisac na maila :-) , rzecz jasna nie ponaglam....

Uzytkowniczka deelaylah nie otrzymala zadnego maila, wiec nie bardzo ma na co odpisywac...:)
Temat przeniesiony do archwium.