Praca jako TourGuide

Temat przeniesiony do archwium.
Romaround tours Via dei Gracchi 17, przy Watykanie szuka osób do pracy jak TourGuide. Jeśli ktoś czuje się w tym dobrze i chciałby to zawsze można dorobić parę euraczy. Zarobki zależą od ilości osób, które się zwerbuje z ulicy.
Ale czy tam przypadkiem nie trzeba zdać egzaminu na przewodnika w Rzymie i legitymować się odpowiednimi uprawnieniami? O ile się nie mylę, to nawet licencjonowani przewodnicy z innych krajów Europy nie mogą legalnie oprowadzać wycieczek we Włoszech. Bo, zamiast zarobić parę euraczy, można złapać kilka "multaczy" ;))
Dokladnie Chiara, masz racje. Nie wolno oprowadzac po "obiektach" bez uprawnien. Guida turistica to jest profesja - ci ludzie najpierw musza sie super przygotowac, a potem zdac egzamin. Trzeba miec ogromna wiedze i duzo szczescia zeby "przejsc" taki egzamin. A oprowadzanie bez odpowiedniego pozwolenia jest karalne. I tego typu zasady nie istnieja tylko we Wloszech, ale w wielu innych krajach (na roznych zasadach, ale jednak) jak rowniez w Polsce. PRzypominam sobie jak kilka lat temu jakis nauczyciel wloski zaplacil mandat za "robienie za przewodnika" na rynku w Krakowie dla swoich uczniow..
Tragedia!! Niedlugo bedzie sie werbowac do pracy lekarza, fryzjera czy hydraulika bez jakichkolwiek uprawnien...
Macie rację! Byłam tam rozmowie i jak się okazało nie wymagają żadnych uprawnień. Masakra z jaką łatwością im przychodziło mówienie o tym. Mało tego znalazłam jeszcze mały artykuł: http://przewodnik.onet.pl/europa/wlochy/rzym-nielegalni-przewodnicy-i-naganiacze,1,3310406,artykul.html
Także cofam poprzedni wpis!
Nie przejmuj sie alexandra22, to nawet dobrze, ze pojawil sie ten problem. W ten sposob wiele osob dowiedzialo sie jak pewne firmy funkcjonuja.
Ja też myślę, że bardzo dobrze, że napisałaś - nikt się nie nabierze dzięki temu! A im tak łatwo przychodzi mówienie o tym, bo prawdopodobnie ewentualny mandat płaci osoba oprowadzająca, a biuro umywa ręce...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Nauka języka