Obywatelstwo Włoskie, kilka pytań.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Pewnie nie raz był poruszany ten temat na Forum, lecz nie mogłem znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.

Otóż, mój Ojciec jest Włochem i urodziłem się w Italii, w wieku 2 lat wróciłem z Matką do Polski. Akt urodzenia jest oczywiście Włoski. Chciałbym uzyskać dodatkowo Obywatelstwo Włoskie i tutaj się pojawia pytanie czy mogę wystąpić o taki wniosek do Ambasady Włoskiej?
Z tego co wyczytałem powinienem nieprzerwanie mieszkać we Włoszech przez 2 lata, mieszkać mieszkałem ale 18 lat temu. Chciałbym w razie czego posiadać dwa obywatelstwa, z tego co mi wiadomo sam Akt Urodzenia jest już tak jakby Obywatelstwem, ale czy to wystarczy, że Ojciec jest Włochem i miejsce urodzenia było na terenie Włoch, tego nie wiem. Może tutaj ktoś zna odpowiedź na moje pytanie.
Aktualnie posiadam Dowód Polski w którym miejsce urodzenia jest wyraźnie Włoskie. W ogóle były problemy z dostaniem dowodu, z odpisywaniem aktu itp...

Pozdrawiam Alberto
Chciałbym uzyskać dodatkowo Obywatelstwo Włoskie i tutaj się pojawia pytanie czy mogę wystąpić o taki wniosek do Ambasady Włoskiej?

bez złośliwości.....ale czy nie prościej z tym pytaniem zwrócić się poprostu do Ambasady włoskiej????
Jeśli Twój ojciec jest Włochem (bez względu na to, gdzie się urodziłeś), Ty tez automatycznie posiadasz obywatelstwo włoskie, wiec nie musisz o nie nigdzie występować. Jeśli chcesz posiadać włoski paszport, to wystarczy, ze złożysz odpowiedni wniosek w ambasadzie włoskiej (zaznaczam, ze musisz być zapisany do AIRE, czyli do Anagrafe Italiani Residenti all'Estero).

« 

Życie, praca, nauka