Przeniesienia na studia we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystich Uzytkownikow!

Od jakiegos czasu zaczelam przegladac watki tutaj na forum, szczegolnie odnosnie studiowania w Italii, calej dokumentacji, tlumaczenia, i zalatwiania w konsulacie. Znalazlam bardzo duzo przydatnych informacji. Swietnie, ze jest to forum.:)
Jednakze te watki dotyczyly w znacznej czesci osob, ktore chcac zaczac studia w Italii, natomiast ja chcialam sie dowiedziec czy sa tutaj osoby, ktore sie przenosily z uczelni polskiej na uczelnie włoską??
Gdyz, tutaj zaczynają sie schodki...przynajmniej w mojej wiedzy.:)
Jakie dokumenty sa potrzebne z naszej wczesniejszej uczelni? Do kogo trzeba sie zglosic? Co dokladnie musza dac w takiej sytuacji? Czytalam gdzies, ze potrzebny jest wykaz zajec i dokladny program, punkty za nie (ects?) i na podstawie tego Wlosi wyliczaja, czy moga zaliczyc dany przedmiot.
Podobno potem Ministerstwo Nauki i Studiow Wyzszych musi to zalegalizowac.
Czy ktos mial takie doswiadcznia? Albo kojarzy takie historie? (z ostatnich 2 lat najlepiej, bo przepisy sie zapewne tez zmieniaja)

Bylabym wdzieczna za wszelkie informacje, doswiadczenia i spostrzezenia w tym temacie.

Pozdrawiam serdecznie Uzytkownikow! :)
Od strony wloskiej moge Ci powiedziec, ze na stronach wloskich uniwersytetow sa takie informacje, tylko trzeba sie poswiecic i dobrze przeszukac. Na jaki uni chcesz sie przeniesc? Mozesz tez napisac do Konsulatu Wloskiego w Warszawie, albo zadzwonic, sa bardzo pomocni. Pozdrawiam :)
hej GosiaBG,
dziekuje za odpowiedz i mysle, ze sprobuje tez zapytac w konsulacie, to jakis pomysł jest.:)

A poza tym To uniwersytet Bicocca w Mediolanie, na stronie univ znalazlam to tylko:
http://www.unimib.it/go/page/Italiano/Studenti/Per-chi-si-vuole-iscrivere/Studenti-stranieri/Studenti-dellUnione-Europea
i nic wiecej odnosnie sposobu przedstawiania zrobionych zajec i ich programu.
Potem rowniez znalazłam informacje ile zajec musza mi zaliczyc zeby ominac egzaminy wstepne i nie zaczynac od poczatku, oraz ile punktow aby wyladowac na 3 roku.
Byl tez kontakt telefoniczny, niestety dana osoba byla malo kompetentna.
Mozliwe,ze sprobuje mailowo.

Wybieram sie tam w czerwcu, to personalnie bede sie dowiadywac. Jednakze, byloby super wiedziec cos wiecej wczesniej, zeby kalkulowac szanse i zaczac to przygotowywac, miast latac w jedna i druga strone bez sensu.:)

Moze ktos przeszedl podobna trase z tym lub innym univ we Włoszech?

Sluchaj, napisz im maila po wlosku, najlepiej do segreteria studenti, a jesli jest segreteria studenti straneiri, to nawet lepiej. Ja wlasnie tak zalatwialam moje sprawy przed wyjazdem do Wloch - mailowo, i wszystko mi powiedzieli ci chcialam, nawet numer pokoju, gdzie mialam zlozyc dokumenty :)
tak to chyba bedzie najlepiej, i jest dokladnie taki email dla studenti stranieri
Gdzie studiowalas/studiujesz?
tak to chyba bedzie najlepiej, i jest dokladnie taki email dla studenti stranieri
Gdzie studiowalas/studiujesz?
Università degli studi di Bergamo - polecam ale tylko pewne kierunki. :)
Ponawiam temat, czy ktos jest lub byl w takiej sytuacji i moze podzielic sie doswiadczeniem? :)
hej, czy ktoś wie coś na ten temat? Kingare jak poszło w czerwcu osobiście? Też myślę o przeniesieniu do jakiegoś państwa UE na 3 rok studiów :)
Mysle o tym samym - w zasadzie właśnie jestem na Erasmusie we Wloszech i chcialabym dokonczyc studia tutaj.
kika a w jakim miescie jestes? casix, a Ty gdzie chcesz sie przeniesc?
ja planuje sie przeniesc na 3 rok studiow na la sapienze w rzymie no ale zobaczymy
Jestem w Turynie na Unito - a ty ??
ja gdziekolwiek, gdzie moglabym kontynuowac medicina veterinaria czyli bologna, milano i kilka innych miast. Tez mysle o erasmusie i probie pozostania tam na stale, czy ciezko jest sie w taki sposob przeniesc? i czy ktos sie orientuje jak to jest z wyjazdem np. na ostatnim roku studiow i zrobieniem podwojnego dyplomu?
nie jest ciezko przeniesc sie z wymiany na stale na dana uczelnie. ja wlasnie tak zrobilam, ale ja juz skonczylam. a studiowalam w Milano na politechnice
a czy mogę dostać jakiegoś maila do Ciebie? chciałam zadać kilka pytań, jeśli nie będziesz miała nic przeciwko :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa