DICHIARAZIONE DI VALORE

Temat przeniesiony do archwium.
Witam po raz I na forum. Odnalazlam wszystkie wpisy dotyczace w/w tematu ale nie uzyskalam nurtujacych mnie odpowiedzi.
Mieszkam i pracuje we Wloszech od 4 lat. Po 4 latach dopytali sie mnie w pracy o moje dokumenty i o w/w dichiarazione di valore oczywiscie, ktorego nie mam. W pracy wczesniej wystarczylo zwykle tlumaczenie od tlumacza przysieglego.
Zatem w mojej kwestii mam swiadectwo maturalne zalegalizowane juz w kuratorium i tlumaczone u tlumacza, wiem ze z tym nie bedzie problemu i od reki w MSZ mi wydadza apostille. Niestety z Uniwersytetu posiadam jedynie dyplom ukonczenia uczelni z tlumaczeniem, ktory musze dopiero zalegalizowac w MNiSW (dodatkowo posiadam akt rozwodowy rowniez z tlumaczeniem bo zmienilam nazwisko a na dyplomie mam po mezu!)
Czyli bedzie to jakies 6 dokumentow czyli 6x60 czyli 360 PLN?
a potem w Konsulacie na Jasnej jak ta sprawa wyglada bo pod podany telefon nie moge sie dodzwonic bo wciaz zajety.
Bede musiala sie pofatygowac i wziasc urlop na zalatwienie tych spraw w Warszawie. Musze zorganizowac loty i pobyt. Nie mam bliskiej rodziny w Polsce i na dodatek nie znam Warszawy. Czy ktos wie ile czeka sie (czy da sie to zalatwic w ciagu 3 dni) w Wydziale konsularnym na wydanie dichiarazione i ile kosztuje od dokumentu i czy placi sie rowniez 2 razy (za wniosek i za tlumaczenie)? Co nalezy napisac w tym wniosku bo wiem ze takowy w sensie formularza nie istnieje. Nie moge tego ogarnac.
Z gory dziekuje za udzielenie jakichkolwiek pomocy.
Cytat:
Czy ktos wie ile czeka sie (czy da sie to zalatwic w ciagu 3 dni) w Wydziale konsularnym na wydanie dichiarazione i ile kosztuje od dokumentu i czy placi sie rowniez 2 razy (za wniosek i za tlumaczenie)?

Na dichiarazione di valore czeka sie okolo tydzien, mozesz doplacic 9 zl a wysla Ci za granice na adres, ktory im podasz.
Nie wiem, ile sie placi, bo jesli sie mowi, ze potrzebne na studia to jest za darmo.
Wniosek jest darmowy i dostajesz go w Konsulacie podczas zalatwiania spraw. Pamietaj, ze wszystko co przyniesiesz do Konsulatu musi byc z apostille z MSZ. Apostille kosztuje 60 zl za jeden dokument, o ile sie nie myle. :)
A, wniosek to tylko wypelnienie pustych pol na kartce (formularz wlasnie), z tego co pamietam to nie bylo tam nic "wyjatkowego" do wpisania... A do Konsalu probuj sie dodzwonic, nie zawsze sie da, bo maja rozne godziny pracy.
edytowany przez gosiaBG: 01 lip 2011
Dzieki Gosia BG! Mam nadzieje ze akt z USC o rozwodzie z tlumaczeniem wystarczy bo wlasnie takie cos mi wydano po dostarczeniu calej dokumentacji sadowej do USC w zwiazku z wydaniem nowego dowodu osobistego. Calej dokumentacji sadowej nie zamierzam tlumaczyc bo byloby ok. 1000 PLN. Poza tym ja mam tylko dyplom z Uniwersytetu Panstwowego bez zadnego suplementu. Dodatkowo tlumacz na tlumaczeniu zaznaczyl od siebie skale ocen. Na dyplomie mam co ukonczylam i jaka specjalnosc, brak tam jednach danych o czasie trwania, myslalam ze to logiczne ze uczelnie panstwowe z tytulem magistra trwaja 5 lat.
Czy orientujesz sie czy przy konsulacie jest kasa gdzie dokonuje sie wplaty czy nalezy tak jak w ministerstwach dokonac wplaty szybciej.
Jak nie zorganizuje sie w czasie moj pracodawca nie przedluzy mi umowy.
edytowany przez Emi78: 01 lip 2011
W MSZ najpierw placisz, a pozniej dajesz na apostille, jest tam taka malutka kasa, apostille wydaja od reki :)
W Konsulacie tez jest mala kasa :)
1. musisz udac sie ze :
- swiadectwem maturalnym do kuratorium wlasciwego do ostatniego miejsc zamieszkania i je potwierdzic
- z dyplomem ukonczenia studiow do ministerstwa nauki i szkolnictwa wyzszego i je potwierdzić.
Nie pamietam dokladnej kwoty, ale cos tam sie placi

2. tlumacz przysiegly. przetlumaczyc trzeba POTWIERDZONY dyplom i swiadectwo, takze musisz wrocic do tlumacza.

3. ministerstwo spraw zagranicznych i tzw. apostille. apostille musi miec zarwono dyplom jak i tlumaczenie. koszt 60 zl od dokumentu czyli tu licz: swiadectwo i jego tlumaczenie, dyplom i jego tlumaczenie.

4. ambasada wloska w warszawie:
1. potwierdzony dyplom
2. potwierdzne tlumacznie
3. suplement do dyplomu albo zaswiadczenie z uczelni o toku studiow
4. dowod wplaty
5. ksero dowodu osobistego

i nie pamietam dokladnie juz co. warto napisac do ambasady wloskiej, tam Ci wszystko powiedza...zapytalabym tez tam o te dokumenty rozwodowe...

pozdrawiam
aaa doczytalam ze masz potwierdzone swiadectwa...
musisz na pewno miec zaswiqadczenie z uczelni o toku studiow, bez tego nie wydadza dichiarazione....napisz do ambasady..
oto niektore przydatne strony internetowe :
http://www.msz.gov.pl/Apostille,-,poswiadczanie,dokumentow,1796.html
http://polonia.wp.pl/title,Jak-nostryfikowac-dyplomy-polskich-uczelni-we-Wloszech,wid,1[tel],wiadomosc.html?ticaid=1c99d
http://www.esteri.it/MAE/IT/Politica_Estera/Cultura/Universita/Riconoscimento_titoli_studio/
do konsulatu woskiego w warszawie mozna spokojnie wyslac e - maila mi przeslali kilka zalacznikow oraz modul do wypelnienia bo mozna tez zalatwiac to poczta dolaczajac koperte i potzrzebne znaczki. Jesli nostryfikowac sie bedzie dyplom do celow dalszego ksztalcenia sie nie ma oplat, wazne jest to aby podac motyw dichiarazione di valore. Moge przeslac na e -malia potrzebny wniosek. Wazne jest aby miec program przebytych studiow z nazwa przedmiotu, glownymi zagadnieniami, kryterium oceniania oraz rodzajem studiow. Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia, przede mna tez jeszcze mnostwo zalatwiania.
kawis812, napisałam do Ciebie na priv prośbę o wniosek ;)
Cytat: pasqualina
1. musisz udac sie ze :
- swiadectwem maturalnym do kuratorium wlasciwego do ostatniego miejsc zamieszkania i je potwierdzic
- z dyplomem ukonczenia studiow do ministerstwa nauki i szkolnictwa wyzszego i je potwierdzić.
Nie pamietam dokladnej kwoty, ale cos tam sie placi

2. tlumacz przysiegly. przetlumaczyc trzeba POTWIERDZONY dyplom i swiadectwo, takze musisz wrocic do tlumacza.

3. ministerstwo spraw zagranicznych i tzw. apostille. apostille musi miec zarwono dyplom jak i tlumaczenie. koszt 60 zl od dokumentu czyli tu licz: swiadectwo i jego tlumaczenie, dyplom i jego tlumaczenie.

4. ambasada wloska w warszawie:
1. potwierdzony dyplom
2. potwierdzne tlumacznie
3. suplement do dyplomu albo zaswiadczenie z uczelni o toku studiow

Suplement tez musi byc przetlumaczony rozumiem?

no coz jak na razie udalo mi sie tylko w prawidlowej kolejnosci rozwiazac sprawe z swiadectwem maturalnym.
Mysle ze sobie polatam w przyszlym miesiacu z kilka razy do Polski, bo niestety nikt mi tego nie zalatwi a musze niestety dotrzec do Warszawy z drugiego konca Polski aby reszte dokumentow dostarczyc. No coz praca mi minie kolo nosa ://
Chcialabym sie z Wami podzielic moim doswiadczeniem

Zaczne od tego ze dichiarazione di valore juz mam. Ambasada Wloska w Warszawie wydala mi dichiarazione di valore do Swiadectwa Dojrzalosci a takze dichiarazione in valore in loco do dyplomu uczelni wyzszej. Oczywiscie aby dyplom byl w pelni uznany musze sie ubiegac o riconoscimento we Wloskim Ministerstwie. Moge to zrozumiec bo to odnosnie moich kwalifikacji zawodowych. Jednak ja nie zamierzam pracowac tutaj w swoim zawodzie i chodzilo mi tylko o potwierdzenie lat nauki. Natomiast musze rowniez ubiegac sie o equipollenza do Swiadectwa Maturalnego w Ufficio Scolastico Provinciale. Nawiasem mowiac to dichiarazione di valore sluzy do dalszego pograzenia sie w biurokracji!!! I takim to sposobem praca, w ktorej juz pracowalam od roku (dodam ze chodzilo o przedluzenie umowy) przeszla mi kolo nosa!!!

Nie wystarczy we Wloszech informacja ze sie uczyliscie bo wszystko musi byc przez nich uznane. Dzwonilam dzis do Ambasady w Milano bo na ich stronie istnieje zapis ze na podstawie dichiarazione di valore mozna rozpoczac prace wiec im powiedzialam ze jednak nie mozna. Ambasada twierdzi ze jest to niezgodne z prawem ale nic na pismie mi nie da.

Normalnie nic tylko wrocic do kraju, w koncu we Wloszech kryzys !
Cytat: Emi78
Nie wystarczy we Wloszech informacja ze sie uczyliscie bo wszystko musi byc przez nich uznane. Dzwonilam dzis do Ambasady w Milano bo na ich stronie istnieje zapis ze na podstawie dichiarazione di valore mozna rozpoczac prace wiec im powiedzialam ze jednak nie mozna.

Tak naprawdę to, czy możesz rozpocząć prace we Wloszech zależy tylko i wyłącznie od... pracodawcy (w przypadku firm prywatnych, nie mowie tu o administracji publicznej). Sa firmy, których nie interesuje, czy Twój dyplom został uznany we Wloszech i wierzą Ci na słowo, a są i takie, które wymagają przejścia przez cale biurokratyczne piekło, o którym piszesz.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia