Skradziony samochód

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Czy może ktoś z Was miał do czynienia z podobną sytuacją i może podpowiedzieć co robić? Znajomemu znajomych albanczykowi w zeszłym roku skradziono w IT auto tzn. sprzedał je, ale jako zapłatę otrzymał fałszywy czek. Złożył doniesienie u karabinierów. Po pewnym czasie policja polska zatrzymała auto na granicy polsko-niemieckiej. Podobno "nowy właściciel" kupił je w Niemczech w jakimś salonie, czy komisie. Po zatrzymaniu auta "nowy właściciel" złożył zażalenie(czy coś w tym rodzaju) na policji. Sprawa trafiła do prokuratury, potem do następnej prokuratury. Ponieważ jestem Polką poproszono mnie aby się dowiedzieć coś w tej sprawie. No i tu zaczyna się problem. Dzwoniłam do prokuratury i oczywiście nic w tej sprawie nie chcieli mi powiedzieć (tego się spodziewałam), ale też nie chcieli mi powiedzieć w jaki sposób albańczyk może uzyskać jakieś informacje. Powiedziano mi jedynie, że jeśli ma status pokrzywdzonego to być może będą się z nim kontaktować przez karabinierów, ewentualną korespondencję mogą przekazywać na adres wskazany przez pokrzywdzonego ale w Polsce. Problem jest w tym, że póki co nie wiadomo, czy albańczyk ma status pokrzywdzonego. Czy ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją, ewentualnie może podpowiedzieć jak podejść do tematu?
musi ..albanczyk.... interweniowac w miejscu popelnienie przestepstwa ..a wiec w Itali...od razu uprzedzam ze nie obejdzie sie bez adwokat...Albanczyk zna numer sprawy ,idzie wynajac adwokta zostawia karty o denunci /zgloszeniu o wyludzeniu samochodu za pomaca falszywego czeku..Adwokat sam sie wszystkim zajmuje.. i informuje klienta tylko, ze obawiam sie ze wynagrodzenie adwokata przekroczy wartosc samochodu
Dzięki ! Przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz, a czy nie lepiej byłoby dla albańczyka jechać do Polski i na miejscu znależć adwokata?
nie, bo przestepstwo wydarzylo sie na ziemi wloskiej i sledztwo prowadzone jest przez Wlochow...wlosi powinni sie skontaktowac zoraganami polskimi i ci udostepnia dokumenty policji wloskiej z opisem tego co juz ustalili....istniej cos co sie nazywa wspolpraca policji..byc moze nawet jakas komorka Interpolu zajmuje sie ta sprawa...i zamiast plotki chca namierzyc gruba rybe.. CZy ten albanczyk pokazal ci jakies dokumenty ze podane przez niego fakty mialy miejsce?..Bo cos mi sie wydaje ze tu takie historie albanczykom sie co tydzien przytrafiaja....byleby pogledzic z dziewczyna..A widze ze jestes osoba pelna empati :D
co juz ustalili polscy policjanci...mialo byc..sorry
Albańczyk wiele lat pracuje u znajomego mojego Italiano i ma opinię porządnego faceta. Poza tym mam w domu ksero denunci złożonej u karabinierów z tłumaczeniem na polski więc nie wygląda to na jakiś przekręt. Chciałam mu jakoś pomóc, ale widzę w takim razie, że nic nie zdziałam. Dzięki za pomoc :-)
wg mnie chodzi tylko o jedno ..albanese chce by Assicurazione wyplacila mu w Itali odszkodowanieza skradziony samochod ale wgruncie rzeczy jest sam sobie winien...i rasczej glownie powinno byc prowadzone sledztwo odnosnie falszywego czeku..odciski palcow ..opis czlowieka ,jakies kamery uliczne ktore tego czlowieka uchwycily..Wiesz ja ci powiem na ucho ze policja wloska zna duzo takich spraw i zawsze konczy to sie tym ze ten niby poszkodowany zostaje ukrany za chec wyludzenie pieniedzy z Ubezpieczenia..za tak zwana TRUFFE..moj facet ma dwoch braci w policji i carrabinierach..i pojmij jedno BLAGAM..sdama denuncia to jest NIC..od razu trzeba brac adwokata wITali ,bez tego nic nie ruszy, nic nie drgnie..NIC!..jedyna nadzieja w adwokacie reprezentujacym prawa poszkodowanego...,organa beda rozmawiac tylko z adwoktem.Mam kilku przyjaciol wsrod adwokatow,nawet dzis o tej sprawie rozmawialam...Musi byc wziety adwokatdo tej sprawy .PS ..ja rozumiem ze on chce oszczedzic i jak najmniej wydac kasy by wziac jak najwiecej z ubezpieczenia .. PS>2 spytaj sie go ile czasu posiadal ten samochod i ile mial lat,rok produkcji....
a co do tego ma denuncia przetlumaczona na polski..skad sie wziela?????i po co?..by wyslac polskiej policji?
No to opowiem po kolei:
Nie wyglada mi to na chęć wyłudzenia odszkodowanie (ale specjalistą w tych sprawach nie jestem więc mogę się mylić) bo do tej pory w żadniej rozmowie nic na ten temat nie było mowy, ani żadnego nawiązania. Poza tym odniosłam wrażenie, że albańczyk gdyby się dało to by na piechote poszedł do Polski po ten samochód.
Dzisiaj z kolei mój mężczyzna całkiem przypadkowo w całkiem innej sprawie spotkał się ze znajomymi karabinierami (jeden to komendant) i nie omieszkał spytać o tą sytuację. W sumie to nic nowego nie powiedzieli, ale dzisiaj być może będą jeszcze u nas (w innej sprawie), i ma przyjechać też albańczyk. Zobaczymy więc co powiedzą o ile dojdzie do spotkania.
A denuncia przetłumaczona na polski była wysyłana do polskiej policji, która zatrzymała samochód, bo gdyby nie zalżalenie "nowego właściciela" to samochód byłby do odbioru (nie sptałam co prawda o to ale tak mi się wydaje).
glownym motywem sprawy jest zein prylal od kogos falszywy czek..od kogo?yo powinni karninieri wyjasnic ..bo jesli on..albanese chcial wprowadzic do obrotu ow czek tj przestepstwo nawet jesli nie siwaidomie to uczynil tzn poszedl do banku zreazlizowac to i tak przedstawia/przedstawili mu juz rok temu mu zarzut wprowadzenie do obrotu czeku na wysoka sume...Ta sprawa wcale nie jest tak prosta.......to sa dwie odrebne sprawy..tu jest potrzebny adwokat i on o tym wie ,ty sie zrelaksuj...adwoktem nie jestes. :D
glownym motywem sprawy jest ze on przyjął od kogos falszywy czek
Jeśli chodzi o tą sprawę to ja się relaksuje, bo wiem, że nic nie mogę zrobić, ale chcąc nie chcąc jestem obserwatorem, bo sprawa się o nas ociera z powodu tych znajomych karabinierów. Stanęło na tym, że mają spróbować coś się dowiedzieć odnośnie rozwoju sprawy, choć padło stwierdzenie, że albanesi są sławni jeśli chodzi o trufy.. A co z tego wszystkiego wyniknie to zobaczymy. Pozdrawiam :-)
uczciwi ludzie sie tym nie zajmuja..ale ten problem istnieje we Wloszech.... i to duzy Le truffe alle compagnie d'assicurazione auto http://www.wroar.net/pages/truffe-assicurazioni-auto.html glownie albanczycy i Rumuni mysla ze to latwa droga do szybkich pieniedzy
Temat przeniesiony do archwium.