ustawa o zameldowaniu obcokrajowców z uni europejskiej

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć ustawę która jasno wyraża jak i na jakiej podstawie może być zameldowany osobnik z unii europejskiej.Dziękuję za pomoc
Ustawy dokładnie nie znam,ale wiem,że jeśli jest obcokrajowiec i chce mieć meldunek to włoch, musi zaświadczyć,że będzie Ciebie utrzymywał itp.
Nie wiem jak to wytłumaczyć ;f.
Załóżmy ,że masz tutaj chłopaka/męża włocha. On musi zaświadczyć gdzieś tam,że będzie cie utrzymywał (wiadomo,żebyś nie kradła jak marokińcy..).
Tak mi mama mówiła ;).
o medlunku juz bylo duuuzo tematow i z tego co sie orientuje to wcale Wloch nie musi zaswiadczac czy oswiadczac,ze Cie bedzie utrzymywal:)
Tersonik jak na swoje 16 lat to poruszasz raczej temety nie dla mlodziezy ..chocby tem o homoseksualstach i bicu ich w morde,a maghrebini to narod ktory jest leniwy i pracowac im sie nie chce..zreszta wloskiej mlodziezy tez sie nie chce pracowac... A ciebie to musi utrzymywac mam do czsu twej pelnoletnosci..jak skonczysz 18 lat mozesz zaczac pracowac wieczorowa pora i chodzic do szkloy w dzien
i tu sie zgodze z Sette. dodam jeszcze, żebyś uważał, żeby we Włoszech ktoś nie pomyślał sobie w ten sposób w jaki Ty piszesz o homo i o "marokińcach" o Tobie.. a nic to specjalnie trudnego, bo duża część Włochów, nawet jeśli powierzchownie życzliwi, to do obcokrajowców ogółem z dystansem a często i niechęcią.
i ja tez sie zgodze, masz 16 lat, wydaje Ci sie,ze szkola Ci nie potrzebna, pojdziesz do pracy dla przyjemnosci i wszystko bedzie pieknie... wszystko super tylko jak sam powiedziales nie musisz sie martwic o oplaty, mieszkanie czy jedzenie... nie wiem kto doradza 16letniemu dziecku zeby olal nauke i szedl do pracy (no na pewno tez do zadnej legalnej), pewnie wielu tych "marokincow" wolaloby zostac w swoim kraju i tez sie o nic nie martwic...
a co do Twojej niecheci do homoseksualistow hmmm ok mozesz nie tolerowac, ale uwazaj zebys Ty tez kiedys nie dostal w morde np. za to, ze jestes "polaczkiem" nie u siebie
Cytat: SettediNove
Tersonik jak na swoje 16 lat to poruszasz raczej temety nie dla mlodziezy ..chocby tem o homoseksualstach i bicu ich w morde,a maghrebini to narod ktory jest leniwy i pracowac im sie nie chce..zreszta wloskiej mlodziezy tez sie nie chce pracowac... A ciebie to musi utrzymywac mama do czasu twej pelnoletnosci..jak skonczysz 18 lat mozesz zaczac pracowac wieczorowa pora i chodzic do szkloy w dzien..obecniew Itali najwyzsze bezrobocie jest wsrod mlodziezy do 25 lat cos ok 45 proc
Cytat: tERSON1k
Ustawy dokładnie nie znam,ale wiem,że jeśli jest obcokrajowiec i chce mieć meldunek to włoch, musi zaświadczyć,że będzie Ciebie utrzymywał itp.
Nie wiem jak to wytłumaczyć ;f.
Załóżmy ,że masz tutaj chłopaka/męża włocha. On musi zaświadczyć gdzieś tam,że będzie cie utrzymywał (wiadomo,żebyś nie kradła jak marokińcy..).
Tak mi mama mówiła ;).

Dobre ,jak na nastolatka niezle wiadomosci,ale coz, niektorych ludzi sie nie zmieni....Najlepsze sa twoje teksty o gejach i gotowaniu.Smierdzi ryba - robus -vel 100 innych nickow.Mogles chociaz zmienic forum na czat, bo tu juz chyba nic nie poderwiesz na fotki(wiedza ,ze robiles ptaszka w zoomie)
Mi chodziło o to żeby można było pokazać czarno na białym ,dlaczego dziewczyna która przebywa powiedzmy nielegalnie we Włoszech ale ukończyła włoskie szkoły i teraz kończy studia i pisze pracę magisterską nie ma zameldowania.I dlatego szukam ustawy żeby pokazać na uniwersytecie bo nie chcą dopuścić dziewczyny do obrony pracy.Powód brak zameldowania.Więc trzeba napisać pismo w którym należy wskazać dlaczego nie może być zameldowana bo tak decyduje ustawa,tylko jaka ustawa to trzeba wiedzieć.Bo nie można powołać się na ustawę nie znając jej.
byl juz taki przypadek opisal go prasa..i nie chodzilo o zameldowanie tylko o nielegalny pobyt..dziewczyna wjechala na terytorium Itali jako nieletnia z matka/extracominitaria/..jej matka nigdy nie uregulowala swego statusu,dziewczynka w tym czasie pokonczyla szkoly...adwokat potrzebny..albo prasa
..extracomunitaria..
Cytat: luci11
Mi chodziło o to żeby można było pokazać czarno na białym ,dlaczego dziewczyna która przebywa powiedzmy nielegalnie we Włoszech ale ukończyła włoskie szkoły i teraz kończy studia i pisze pracę magisterską nie ma zameldowania.I dlatego szukam ustawy żeby pokazać na uniwersytecie bo nie chcą dopuścić dziewczyny do obrony pracy.Powód brak zameldowania.Więc trzeba napisać pismo w którym należy wskazać dlaczego nie może być zameldowana bo tak decyduje ustawa,tylko jaka ustawa to trzeba wiedzieć.Bo nie można powołać się na ustawę nie znając jej.

Jeżeli ta dziewczyna mieszka na stale we Wloszech, to MUSI być zameldowana - dlatego cytując ustawę nr 30/2007 o wjeździe i pobycie obywateli UE we Wloszech niczego nie rozwiąże, a wręcz przeciwnie, bo ustawa ta obliguje obywateli UE do zameldowania.
witam mam pytanie.wloch z ktorym mieszkam chce zameldowac mnie i moich 2 synow u siebie .w urzedzie powiedzieli nam ze musze miec prace i kontrakt z ostatnia bustapaga, ewentualnie musze wykazac ze mam wystarczajaco pieniedzy na utrzymanie,ja od 3 lat pracuje we wloszech w roznych miejscach mialam kontrakty teraz od roku przewaznie pracuje na czarno, z tego co slyszalam jezeli on decyduje sie nas zameldowac nie powinno byc problemy podobno jest taka ustawa tutaj ze nawet nie powinni pytac o to czy mamy z czego sie utrzymac,ja mam tessera sanitaria i codice fiscale.nie mam tylko dowodu wloskiego wczesniej nie pomyslalam o wyrobieniu.moze ktos wie jak to jest.bo wydaje mi sie dziwne jestesmy w uni europejskiej..
Cytat: Dora41
w urzedzie powiedzieli nam ze musze miec prace i kontrakt z ostatnia bustapaga, ewentualnie musze wykazac ze mam wystarczajaco pieniedzy na utrzymanie

W urzędzie maja racje - takie są przepisy.

z tego co slyszalam jezeli on decyduje sie nas zameldowac nie powinno byc problemy podobno jest taka ustawa tutaj ze nawet nie powinni pytac o to czy mamy z czego sie utrzymac

To, ze chcecie zameldować się u obywatela Włoch (który nie jest Twoim mężem), niczego nie zmienia - musisz wykazać, ze posiadasz wystarczające środki na utrzymanie siebie i obu synów. Środki te mogą pochodzić również od osoby trzeciej, wiec Twój partner może zadeklarować, ze potrzebna kwotę dostaniesz od niego. Karta ubezpieczenia zdrowotnego powinna wystarczyć, ale Twoi synowie powinni mieć ubezpieczenie zdrowotne.

nie mam tylko dowodu wloskiego wczesniej nie pomyslalam o wyrobieniu.

Posiadanie włoskiego dowodu osobistego nie jest obowiązkowe, wiec to nie problem. Skoro jednak piszesz, ze nie posiadasz go, ponieważ "nie pomyślałaś o jego wyrobieniu", to czy to oznacza, ze jesteś już zameldowana na terenie Włoch (bez zameldowania nie można otrzymać dowodu, dlatego pytam)?
w lutym 2011 zrezygnowalam z kontraktu ktory mialam na czas nieokreslony jako badante blisko Bologni,mialam tam tez rezidenze , ale adres i rezydenza jako ostatnia mam tam.czy nie tak? dlatego jestem zdziwiona i moj chlopak tez poniewaz powinni mi tylko zmienic adres bo teraz mieszkam w Torino u mojego chlopaka,mysle ze te panie z urzedu sa niedouczone bo specjalnie na tematy polski i to ze jestesmy w uni niebardzo wiedzialy,chcialam zadzwonic do konsulatu polskiego ale nie wiem czy tam mi cos doradza.rozmawialam z roznymi ludzimi,tzn cudzoziemcami i nie mieli takich problemow.
W tym wypadku sytuacje się zmienia, ponieważ wymogi ustawy nr 30/2007 odnoszą się tylko do zameldowania obywateli UE przybywających z zagranicy. Jako osoba dokonująca zmiany zameldowania z jednej włoskiej gminy do drugiej nie musisz okazywać posiadania środków na utrzymanie ani ubezpieczenia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia