Studia we Włoszech. Jakie warunki należy spełnić , by zostać przyjetym na włoską uczelnię?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |
Potrzebuje pilnie cennych informacji na temat studiów we Włoszech.. Poszukuje osoby , ktora studiowała wczesniej, bądź studiuje we Włoszech i mogła by mi przekazac cenne informacje na ten temat :) W tym roku koncze liceum i chce wyjechać w przyszłym na studia humanistyczne ( dziennikarstwo , dziennikarstwo mody lub psychologię) . Z tego co sie juz dowiedzialam, wiem ze matura nie jest mi potrzebna, gdyż warunkiem przyjecia jest świadectwo ukonczenia szkoły średniej, jednak we Włoszech szkoła średnia trwa 5 lat a w Polsce jedyne 3 , wiec czy aby dostać się na studia wystarczy mi dokument potwierdzajacy zakonczenie liceum? ( oprocz oczywiscie znajomosci jezyka ) wiem , ze kazda uczelnia ma swoje wymagania.. jednak są one bardzo podobne. Wiem, ze na niektorych wydziałach są egzaminy wstepne. Na czym one polegaja ? Czy są trudne ? Jakie potrzebne są mi dokumenty,by móc studiować we Włoszech? Jaka jest szansa na przyjęcie na uczelnie ? Proszę baaardzo o pomoc .
a czy ktoś może studiował lub studiuje na la sapienza w Rzymie? Czy na te uczelnie trzeba spelnic jakies odmienne wymagania? Jak wyglada nauka na tym uniwersytecie, czy rózni się czymś od pozostałych włoskich uczelni? Nie moglam znalezc wczesniej zadnych konkretnych informacji w internecie na ten temat.. Jaka jest szansa na dostanie sie na te uczelnie ? Bede wdzieczna za wszelkie informacje . Bardzo prosze o pomoc !
Radze Ci sie skontaktowac bezposrednio z ich International Office - powinni Ci podac wszelkie potrzebne informacje dotyczace rekrutacji i egzaminow wstepnych dla obcokrajowcow ( rowniez zakres materialu na egzamin)
oczywiście, że matura jest potrzebna aby ubiegać sie na jakiekolwiek studia wyższe! co do egzaminów wstępnych to dotyczą one tzw. wiedzy ogólnej i różnią się w zależności od uczelni, jeszcze inna rzecz to egzaminy na kierunki o ograniczonej ilości studentów, tam "przesiew" jest większy.
dzieki wielkie ! :)
Jest tutaj MASA informacji o studiach we Włoszech na forum, najpierw przeczytaj tamte a później proszę zadawaj pytania, nie wszystkim chce się powtarzać po raz setny to samo :) Pozdrawiam!
czytałam wcześniej forum , jednak nie znalazłam tam konkretnych informacji, których poszukiwałam.. Pozdrawiam ! :)
nie ważne czy 3 lata czy 5 lat liceum, na dichiarazione di valore i tak ci piszą ogólną liczbę lat nauki
ooki :) wiem , ze matura tam jest podobna do naszej.. język ojczysty , drugi jezyk i dodatkowy przedmiot. Orientuje sie ktos może w jaki sposób matura liczy sie na studiach ? Czy istotne jest to , jaki wybiore ten dodatkowy przedmiot i czy musze zdać mature z jezyka włoskiego czy wystarczy mi jego biegła znajomość ?
Nie trzeba matury z włoskiego aby dostać się na studia do Włoch, ona nie ma żadnego znaczenia we Włoszech, lepiej jest po prostu znać włoski na dobrym poziomie, np. co najmniej B2... :)

A żeby się dostać na uni wystarczy im zapłacić I ratę (zwykle 4[tel]euro) za studia lub ratę + liczy się też średnia z matury (np tak jest w Bolonii)
edytowany przez gosiaBG: 05 wrz 2011
potwierdzam, w bolonii na wiekszosci kierunkow jesli masz voto z matury powyzej 70 to nie musisz pisac nawet testu wstepnego, jak masz ponizej to piszesz egz. chociaz na niektore jednak zrobili obowiazkowy egzamin, mimo ze nie jest a numero chiuso..
co do wloskiej matury, to powiedzialabym ze jest zupelnie inna od naszej.. ale po co w ogole sie tym przejmujesz? Ciebie to nie dotyczy..
twojej znajomosci jezyka nikt nie bedzie sprawdzal na uni, nie musisz miec matury z wloskiego ani nikt nie zrobi ci z niego egz. przeciez to logiczne, ze ktos kto nie zna jezyka nie zapisze sie na studia, placac za nie czesto niezla sumke.
ogolnie radze ci wejsc na strone uni ktory cie interesuje i tam przeczytac wszystkie informacje, wloskie uczelnie maja naprawde swietne strony, mozna znalezc na nich doslownie wszystko. tu kazdy ma doswiadczenia z innym uniwersytetem i w ten sposob mozemy przypadkowo wprowadzic cie w blad, bo zasady czesto roznia sie w zaleznosci od miasta.
too świetna wiadomość dla mnie !:) dziekuje Wam baaardzo !
Moja koleżanka idzie na studia do Bolonii i policzyli jej średnią z polskiej matury, jest niższa niż 70 chyba, ale i tak nie musi nic pisać, bo jest straniera a oni podobno na uniBO są zwolnieni z egzaminów. :)
tak??? kurcze a nic takiego nie jest napisane w zasadach przyjec ;P a ja i tak sie nie musze tym przejmowac na szczescie, bo mam srednia wyzsza niz 70 ;) a jesli moge spytac, na co idzie Twoja kolezanka?
Na Giurisprudenza ale to nie jest czyste prawo, tam jest coś z impresa, nawet nie jestem zorientowana... :) A Ty też do Bolonii?
taak, ja tez na unibo :) a nawet powiem wiecej, jestem zapisana na giurisprudenza! :D wyglada na to, ze jestem razem na roku z Twoja kolezanka :D jutro ide z dokumentami do segretaria, dzisiaj bylam zaplacic pierwsza rate ;) aa Twoja kolezanka pewnie wybiera sobie taka sciezke, bo tu mamy prawie od poczatku przedmioty a scelta. kurcze nie spodziewalam sie ;) jakos tu polakow nie widze prawie, a jak juz to raczej starszych :P
Hihi :) No to nieźle :) Napisz na priv jeśli chcesz do niej kontakt :)
a jak wygladaja płatnosci na unibo ? Płaci sie w dwoch ratach ? Ile wynosi jedna ?
mozesz zaplacic albo w jednej racie wszystko (wtedy jest jakis rabat), albo podzielone na 3 raty (tak placa tez ci, ktorzy skladaja podanie o stypendium - borsa di studio i zwolnienie z oplat - esonero totale). Oplaty, poza 1. rata, ktora jest identyczna dla wszystkich, zaleza od kierunku i od twojego wskaznika ISEE (liczonego na podstawie dochodow twojej rodziny), i tak np. na prawo 1. rata wynosi 910 euro, dlatego ze to kierunek 5-letni, ale juz na lettere czy lingue pierwsza rata to 600 euro. Poza tym, kierunki humanistyczne sa tansze od scislych.
Ojej, aż tak wysokie są te raty na unibo??? Na uni w Veronie to wiem, że 900 euro I rata bo koleżanka Włoszka poszła na ekonomie... a w Bergamo "tylko" 400 euro chociaż podobno teraz zwiększyli do 500e, a druga rata ile wynosi min max na unibo? W takiej sytuacji cieszę się, że wróciłam do Polski :P
noo, sporo sie placi, ale i stypendia sa najwyzsze we wloszech (max 5 tys euro) :P za laurea 3-letnia oplaty max za caly rok sa od 1356 euro do 2458 euro (w tym 600e 1. rata), a na laurea 5-letnie od 1586e do 3885e (w zaleznosci od kierunku). poza tym sa fascie, a jesli masz isee ponizej 19 tys euro to mozna skladac podanie o borse i calkowite zwolnienie z oplat. czyli oplata min to 0 ;P tzn nie, obowiazkowo 115 euro trzeba zaplacic, bo to podatek i ubezpieczenie ;)
Hej Magda, wiem wiem, bo sama studiowałam przez rok we Włoszech i też byłam w I fascii ale nie załapałam się na borsę, bo byłam o 30 miejsc za daleko na liście... :( I wiem, że bez borsy we Włoszech jak się tam jedzie samemu i trzeba się samemu utrzymać to jest nieciekawie niestety...

W Bergamo ja byłam w I fascii i I rata to 400 euro a druga to 18 euro... :P Można być esonero z obu, całkowicie, ale to mnie nie dotyczyło. A ISEEU miałam chyba 9 tys euro coś tam i kicha....
ej zestresowalyscie mnie teraz.. bo ja jestem w 2 fasci, ale dziewczyny polki mi mówiły ze spokojnie na stypendium w trento sie załapie.. czekam na graduatorie :/
mmh, bylam pewna ze z isee 9 tys spokojnie sie mozna zalapac na stypendium :/ pociesza mnie fakt, ze unibo jest jednak wieksze od unibg i przez to dysponuje wiekszymi funduszami, takze na borsy.. wlasnie, tez czekam na graduatorie :D w ogole to kiedy jest szansa, ze sie ukaze? koniec pazdziernika..?
Dorota, ja Cie zestresowalam? :P nic takiego nie powiedzialam ;P sama sie boje eheh
edytowany przez maddalenaw: 09 wrz 2011
u mnie mają być już pod koniec września, bo domandy można robić do 16. a Ty Magdaleno w której fasci wylądowałas?
noo ja w kazdnej jeszcze! :D albo o czyms nie wiem ;P a jak to spr?
<lol> :PPPP u mnie wyskakuje jak wpisujesz kod ICEF w system uczelniany
:D u mnie nie, jak sie loguje w moje almawelcome to tam nie ma w ogole takich informacji.. kurde bo na unibo stypendiami sie zajmuje er-go, to jest jakby osobna instytucja, ktora sie zajmuje stypendiami na wszystkich uni w emilii romagnii.. tak jakby moja uni sie w to nie miesza praktycznie. ale ja juz powinnam widziec, w ktorej fasci jestem? myslalam, ze to w graduatorii bedzie dopiero. u mnie mozna domande do konca wrzesnia skladac.
cała Italia, nie ma nic jedolitego :p
taa, kazdy region, jak nie miasto, zdaje sie byc oddzielnym panstewkiem :P no coz, takie uroki wloch.. nie ma sie co dziwic, w koncu to panstwo istnieje dopiero od 150 lat, oni ciagle sie jeszcze jednocza ;) dajmy im jeszcze troche czasu, moze za jakies 300 lat... ;P
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka